Żeby robić własne IP to trzeba mieć cash i to cash który można stracić w razie nieudanego projektu. Platige na razie takiej kasy nie ma. Spółka zrobiła już ADoL który okazał się niewypałem kasowym. Pewnie poprzez słaby marketing ale głownie moim zdaniem przez temat jaki wzięto w nim na tapetę. Fatima kolejna wtopa. Spółka ledwo co przetrwała tamte zawirowania, więc na razie stawia na mniejsze ryzyko ale i mniejszy zysk! Więc to nie jest tak,że spółka nie ma pomysłu na własne IP!!!!
Gdy wypali Otherland będzie mega!
Ciągle nikt nie pochyla się,że te 100-120 banieczek z Axis jest do podziału....
Axis z lipca 2024:
"„Wiodące szkockie studio animacji i efektów wizualnych upadło, a ponad 160 osób straciło pracę.
Axis Studios tworzyło treści dla BBC, Netflixa i gigantów gier wideo Blizzard i Activision ze swojej siedziby w dzielnicy Finneston w Glasgow.
Jednak firma rzekomo miała „poważne problemy z przepływem gotówki” z powodu połączenia spadku liczby projektów i rosnących kosztów pracy.
Administratorzy Interpath Advisory potwierdzili, że 162 pracowników natychmiast straciło pracę, a cztery osoby zostały zatrzymane, aby pomóc w likwidacji firmy, która powstała w 2000 roku”.
Kansas z listu do akcjonariuszy 08.11.2024
3Q2024:
Przychody: 16,4 mln zł
Ebitda (- 2,1 mln zł)
"„Rynek gier rozwija się dobrze i wierzymy, że branża filmowa i telewizyjna będzie od przyszłego roku wymagać więcej usług VFX. Robimy ciągłe postępy w rozwoju naszych zysków, zgodnie z oczekiwaniami. Widzimy, że przychody* rosną teraz po ostatnich wygranych zamówieniach i spodziewamy się pozytywnego wyniku i dalszej poprawy przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej w czwartym kwartale 2024 r. Biorąc pod uwagę nasze nowe zamówienia i nasze oczekiwania dotyczące dalszej stabilizacji rynku, uważamy, że kapitał obrotowy firmy jest wystarczający
Ogólnie rzecz biorąc, widzimy większą stabilność i aktywność na istniejących rynkach w przyszłości, zarówno w USA, jak i Europie. wiarygodny do finansowania dalszej działalności firmy. Nasze perspektywy finansowe, które zostały zaktualizowane w poprzednim kwartale, pozostają na bieżący rok obrotowy ze sprzedażą netto w wysokości 170-180 mln SEK i EBITDA w wysokości -30-40 mln SEK. Oznacza to, że osiągniemy dodatni EBITDA. Na podstawie ostatnich zamówień, utworzenia naszego joint venture w Indiach w połączeniu z poprawą rynku, utrzymujemy nasze cele finansowe na 2025."
"CEO Stefan Danieli rezygnuje z Goodbye Kansas Group
Dyrektor pozostanie w firmie przez dziewięć miesięcy, aby wesprzeć poszukiwania nowego lidera, które według zarządu już się rozpoczęły
CEO Goodbye Kansas Group Stefan Danieli ogłosił swoją rezygnację. W ciągu ostatnich dwóch lat Danieli pomyślnie zakończył strategiczną transformację, wprowadzając kompleksową zmianę w kierunku strategicznym, strukturze finansowej i zarządzaniu kosztami Grupy."
Oni są tam gdzie PLI było przed Żbikowskim gdy pan Gamrot ( o ile dobrze pamiętam nazwisko) robił porządki w grupie.
O ile mniejszą produkcję ma Kansas r/r i jak to wygląda za ostatnie 5 lat? Nie wiem i nie che mi się szukać, ale ich kłopoty są na ręką Platizowi! Napisałem do nich maila, że AI zabierze im pracę i pan Mietek będzie robił za nich to szybko i taniej siedząc w garażu z panem Felkiem? Dodałem tez że dziwię, się że nie wiedzą o tym bo fachowcy bankierze twierdzą że AI zmiecie Platiza i Kansas i inne studia XDXDXDXD
Oczywiście podałem linka do forum zeby też pośmiali się przy porannej kawie :D
Akcji coraz mniej....