Doktor Piotr Szybiński - sekretarz Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego powiedział IAR, że mimo starań nie udało się wprowadzić od 2012 roku w każdym szpitalu obowiązku Organizacji Zespołu Żywieniowego, co poprawiłoby sytuację pacjentów. Zespoły miały się składać z pielęgniarek, dietetyków, farmaceutów i lekarzy. Ich zadanie to monitorowanie jakości posiłków i sprawdzanie, czy chory je zjada.
Doktor Piotr Szybiński podkreślił, że żywienie jest też elementem leczenia, dodaje sił do walki z chorobą. Niedożywienie powoduje liczne powikłania i zwiększa śmiertelność chorych.
Według badań stawka żywieniowa w polskich szpitalach to 5-6 złotych, dwukrotnie mniej, niż w więzieniach. Poza tym jakość serwowanych posiłków znacznie odbiega od normy pod względem wartości kalorycznej, walorów smakowych czy ilości warzyw i owoców.
W Jachrance pod Warszawą odbywa się międzynarodowa konferencja zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego.
Informacyjna Agencja Radiowa (IAR) Joanna Stankiewicz/ab
Źródło:IAR