Mój plan jest taki.
1. zbieramy min. 10%
2. W pierwszej kolejności robimy zapytania i kierujemy zastrzeżenia do spółki (teoretycznie może to zrobić akcjonariusz nawet z 1 akcją jednak obecne nabranie wody w usta nt. spadku kursu jest wymowne co do podejścia)
3. Jeżeli brak odzewu jedziemy do siedziby firmy z kamerką tak by każdy akcjonariusz mógł się zorientować - dla łatwiejszego wlądu dla pozostałych akcjonariuszy można do zredagować na jakieś stronie
4. Wpływanie poprzez obligatariuszy (tutaj będzie trudno ustalić) oraz poprzez bank spółdzielczy (tutaj z racji, ze bank działa w lokalnej społeczności też według mnie trzeba pojechać do prezesa banku z kamerką (taką małą prywatną), być może jakieś inicjatywy w prasie lokalnej) - wyłącznie pod kątem uwypuklenia tematu nadzoru. Może jakaś ankieta przed siedzibą banku? wśród klientów? w kwestii nadzoru.
Wystarczą dwa, pytania do lokalnej społeczości oraz prezesa banku o nadzór Banku nad udzielonymi pożyczkami. Jaki jest kontakt i jakie mechanizmy.
Rynek NC jest nieefektywny (płynnościowo) stąd często kurs nie odzwierciedla sytuacji w spółce (sam mam wiele doświadczeń ze spółkami które leżały na dnie tyko z powodu nieefektywności rynku NC a później wyceny szły mocno w górę czyt. urealniały się) jednak zarząd spółki nie zrobił nic! od strony komunikacji z rynkiem i to jest zadziwiające.
Nic znaczy, że nie widzą problemy i uważają, że na rynku niepłynnym takie nabranie wody w usta jest właściwe?
Są raporty kwartalne ale osobiście w tym momencie domagam się szerszej informacji (choćby w nadchodzącym raporcie) nt.
1. oprocentowania pożyczek
2. informacji takiej jaka znajduje się w memorandum dla obligatariuszy z początku roku 2015 odnośnie starego i nowego portfela oraz informacji nt. terminowości z podziałem na stary i nowy portfel
3. informacji nt. strategii w odniesieniu na obecną sytuację (jakie rozważają kierunki)
4. informacji nt. działań w celu poprawy wyceny spółki na rynku NC
Uważam, że nie wiele wymagam i co ważniejsze wymagam spraw w zasięgu zarządu a nachodzący raport jest dobrym miejscem do przedstawienia tych kwestii.
Z pewnością nie odpuszczę! a w póżniejszym okresie będę miał sporo czasu.