Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,45 zł , zmiana od tamtej pory: -28,89%
Według memorandum dla obligacji które było wyliczane za 2014 rok do odpisu było 20 mln (wyliczenie mocno konserwatywne)
No ale nie bójmy się i idźmy według tego wyliczenia.
Od razu zaznaczam, że część przemyśleń jest 'szacunkami'
No ale oprzyjmy się o maksymalny odpis 21 mln.
Idąc tym tropem i zaczynając od odpisu za IV kwartał 2014 (w dniu wydania memorandum nie było tego raportu) a kończąc na raporcie za I kwartał 2016 przez cały ten okres odpisano ok. 8.3 mln

21-8.3- 12.7 mln ( tyle teoretycznie jest jeszcze do odpisania) jednak z kwoty 21 mln trzeba odliczyć (moje założenie) 10% bo tyle udaje się Marce odzyskiwać na drodze egzekucji (2 mln w okresie dwóch lat)
Co zmniejsza wielkość 'fizycznych strat' do kwoty 19 mln
Tym samym mamy 19-8.3= 10.3 mln tyle by pozostało jeszcze do odpisu z okresu na koniec 2014
To jest maks za okres do 2015
W 2015 udzielono kolejnych pożyczek na około 19 mln przy czym nowy portfel według memorandum ma szkodowość nie większa niż 20% no ale i tak można spodziwać się kolejnych 3.9 mln przy czym znów tą kwotę trzeba pomniejszyć o wyegzekwowanie egzekucji i ugody (które tez co najmniej w początkowej fazie są obsługiwane czyli pomniejszają odpis)
łącznie daje do 14.2 mln odpisów przy czym odpisy za rok 2015 ewentualnie będą schodzić w roku 2017
Dlatego wracamy do odpisów do roku 2015 i kwoty 10.3 mln ( to jest maks który ewentualnie został) jednak od kwoty pierwotnej 19. mln trze jeszcze odjąć ugody ( i tutaj ciężko prognozować ale jeżeli choćby 20% ugód było realizowanych to co najmniej odpis znów się przesunie a w najlepszym razie zostanie spłacony)
20% to 3.8 mln z rózncy 19-3.8- 15.2 mln => 15.2 -8.3 = 6.9 mln
I to według mnie jest kwota którą uda się odpisać w najbliższych 4 kwartałach przy czym powyższe opiera się na maksymalnych (konerwatywnych założeniach)
W kolejnych kwartałach 'wyjdą jeszcze' niespłacane ugody i rok 2015 przy czym rok 2015 będzie już czymś normalnym.
W powyższym założeniu odjąłem kwotę uzyskaną z egzekucji choć w księgach bedzię fizycznie wyglądało to tak, że te 2 mln będzie w odpisach jako wyjście ale gdy te 2 mln wraca to w innym miejscu i tak się to wyrówna (chodzi mi o fizyczną gotówkę)

Więc według mnie w najbliższych IV kwartałach (przy czym pierwszy z nich to ten który upłynął czyli II kwartał 2016) do zaległych odpisów zostało maks 6.9 mln (w moim założeniu i przy uwzględnienie ostrożnościowego podejścia audytora z memorandum)
Taka kwota nadal dawałaby ponad 1.5 mln odpisów na kwartał jednak pewnego optymizmu według mnie należy szukać w większej kwocie egzekucji i większej ilość ugód (choćby z racji poprawiającego się rynku pracy)
Istotne w tym jest to, że wszelkie (pierwsze) koszty sądowe już zostały poniesione teraz trzeba złożyć nowe normalne (w stosunku do pierwotnego zadłużenia) warunki spłaty (propozycje spłaty wyłącznie kwoty zaciągniętej plus ewentualnie koszty sądowe które nie są az takie duże)

W czym rzecz i czy trzeba będzie czekać 4 kwartały?
NIe, po pierwsze jeden kwartał już za nami a po drugie już w 3 kwartale będzie to widać i czuć (Ci bliżej spółki zaczną to widzieć)
Jest zapas w postaci pożyczek na ponad 6 mln które według raportu kosztują 680 tys odsetek rocznie.
I to tyle jeśli choćby o odpisy i zaległości. Po ogarnięciu tego przyjdzie czas na przychód lub fuzję (z samej różnicy w oprocentowaniu obligacji synergia z fuzji może wynieść 2% od zadłużenia czyli 500 tys rocznie)
Dalsze przesuwanie czyt. kupowanie czasu (ugody) oczywiście zniechęcają jednak wbrew pozorom z racji, że dług faktycznie został pomniejszony o ok. 19 mln ma to swój cel
Pewną granicą jest 8 mln (warunek z obli) ale według mnie nawet gdyby księgowo Marka zbliżyła się do tej kwoty to uruchomione zostanie rolowanie pozyczek czyli de facto dokapilizowanie, które z nawiązką wyniesie Markę ponad te 8 mln.

To tyle (oczywiście są to tylko moje założenia w oparciu o dane)
Co do free floatu gdy po wynikach znów ewentualnie coś dokupię to pokaże wam jak niski dziś on jest (a jedynie podaż spiętrzyła się w krótkim okresie przy niskiej płynności)
Triceps niektórzy sprzedawali po 35 gr a dziś poziom 1.5 pln ( i wiele innych)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MARKA 0,00% 0,32 2025-10-27 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.