Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,45 zł , zmiana od tamtej pory: -28,89%

Kapitał własny/obligacje/dokapitalizowanie

W przypadku Marki te trzy terminy są ze sobą mocno powiązane jednocześnie jest to ostatnia zagadka.

1. Kapitał własny spada po ok. 500-800 tys na kwartał a granicą jest 8 mln (zapamiętujemy) - na koniec I kwartału wyniósł 9.5 mln czyli w tym tempie jest jeszcze zapasu na dwa kwartały przy czym pierwszy (a drugi obrotowy Q2)już za nami
2. Obligacje tutaj sytuacja stała się klarowna bo po emisji N na 11.5 mln która do wykupienia jest roku 2019 i M na 1.5 mln która do wykupienia jest w grudniu 2018 - w roku 2016 jako tako nie ma presji (jedynie w II kwartale wykupiono 197 tys emisji K (nawiasem mówiąc w tym czasie udzielono pożyczek na 100 tys czyli i tak 97 tys poszło z innego żródła (kredyt inwestycyjny, finansowanie własne lub jakieś przesunięcie podatków ale ogólnie są to kwoty kilkuset tysięcy a nie milionowe)
Pewna presja przyjdzie w roku 2017 ale i tak łącznie jest to ok. 6.2 mln (w całym 2017)
Tym samym na samo finansowanie mamy bufor. Kredyt obrotowy i pożyczki tez nie mają presji (inne to jakieś przesunięcia podatkowe lub zobowiązania pracownicze ale to tak jak wspomniałem nie ma dużego znaczenia (kwoty kilkuset tys))

Jednak w oblig według biegłego jest zapis o utrzymaniu 8 mln kapitałów własnych i tutaj dochodzimy do trzeciego punktu dokapitalizowanie.
3. dokapitalizowanie - dlaczego zwlekają skoro wiadomo, że przy tempie 500-800 tys zjadania kapitałów własnych i tak musi dojść do dokapitalizowania?
według mnie z dwóch powodów.
1. Pierwszy neutralny czyli spływ zaległych pożyczek (nie jest to mała kwota a w połączeniu z poprawą koniunktury (patrz. wpis wyżej) nabiera ona jeszcze większego znaczenia) - jednocześnie w 2016 nie ma presji spłaty obligacji
2. Drugi to według mnie zbicie ceny emisyjnej bo przy 4 mln akcji gdy kapitał własny wynosił 10 mln realnie trzeba by było zrobić emisję po 2.5 a tak przy okolicy 8 mln cena emisyjna spadnie do 2 pln
Oczywiście cena emisyjna może być tez na poziomie nominalnym czyli 1 pln ale w takim przypadku najpewniej uchwały byłyby zaskarżone zwłaszcza w przypadku emisji bez pp.

Według mnie dokapitalizowanie jest już pewne. W jakiej wielkości? Uważam, że nie większe niż 2-3 mln pln (to jest jakieś 5-6 kwartałów dla kapitałów własnych i pewna kwota gdyby rolowanie w 2017 było mniejsze) - więcej nie ma potrzeby
Kiedy? według mnie najpóźniej po raporcie za III kwartał ale być może już w trakcie III kwartału. (przy czym jest to moje przepuszczenie a nie info aby była jasność jednak przypuszczenie w oparciu o liczby (dokładne z raportów))

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MARKA 0,00% 0,32 2025-10-31 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.