Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Właśnie otrzymałem decyzję ZUS wzywającą do zapłacenia składek za czas zawieszenia. działalnośc zawieszałem kilaknaście razy w związku z przerwami kilkudniowymi w pracy oraz brakiem gotówki na zapłacenie składek, gdyż zwyczajnie brakowało nam na jedzenie. Uczyłem też w szkole i zawieszałem w czasie ferii i wyjazdów z kraju (patrz strona www.zus.pl - zawieszanie przykład 1 i 2!), wykonywałem też sporadycznie tłumaczenia (kilka dni w miesiącu), a od grugnia 2005 wyjechałem z kraju na stałe (jak wyżej strona zus). ZUS aż do dzisiaj chce żebym zapłacił składki za wszystkie okresy zawieszeń w terminie od ich kontroli, czyli od wiosny 2004 roku. Ciekawe, że ZUS nie chce żebym płacił składki za zawieszenia w okresie, który nie podlegał kontroli (przynajmniej kilka zawieszeń)!SIC!
Jeśli ktoś wie jak się bronić niech coś poradzi. Chciałem dodać, że przed rozpoczęciem zawieszania informowałem się urzędników ZUS odnośnie tej procedury i uzyskałem informację potwierdzającą. Niestety nie na piśmie...
Wygląda na to, że ZUS wykorzystując luki w polskim prawie ściąga pieniądze ile się da i gdzie się da. Jest to dla mnie normalne ale niemoralne, dlatego chcę się bronić.