Generalnie Benitor masz rację. System inwestycyjny to zbiór zasad. Można ten zbiór zasad zapisać w formie kodu i wtedy mamy system transakcyjny algorytmiczny lub też zbiór zasad można stosować w handlu uznaniowym. Ja kiedyś taki handel uznaniowy stosowałem, ale przeszedłem na handel algorytmiczny. Zresztą niektóre z tych zasad z handlu uznaniowego wprowadziłem do swojego algorytmu, a inne sam wymyśliłem i dodałem. W handlu algorytmicznym można przetestować swoją strategię na danych historycznych, można zobaczyć statystyki, można również przetestować, na danych historycznych, czy dane formacje, układy świecowe itd. są skuteczne, a jeśli tak to w jakich okolicznościach są skuteczne i wiele innych rzeczy. Moim zdaniem handel algorytmiczny jest lepszy, skuteczniejszy od handlu uznaniowego, ale nawet w handlu uznaniowym jak wspomniałem przed chwilą trzeba mieć zbiór zasad, których się trzeba trzymać. Gra na algorytmach to gra na statystykę, jeśli statystykę masz po swojej stronie to na dłuższą metę wygrasz, zarobisz, podobnie jak z pokerem, profesjonaliści grają w pokera na statystykę. W systemach algorytmicznych pytanie jest jeszcze inne...Jak zbudować system algorytmiczny aby statystyka była po twojej stronie (tutaj też są pewne zasady i reguły), ale to już trochę inny wątek.