Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1 877,00 zł , zmiana od tamtej pory: 60,26%

Re: Gra z trendem, czy to tylko puste gadanie? - kontynuacja

Czasem na forum FW20 pojawia się twierdzenie "akcje są tak tanie, że muszą kupować - będzie rosło".
Aż głupio przytaczać porzekadło "nigdy nie jest tak tanio, żeby nie mogło być taniej" (i odwrotnie). To jednak święta prawda. 
To znowu się łączy z grą w trendzie. Twierdzenie, że "jest tanio, to będzie drożeć", to ewidentne szukanie dołka. A szukanie dołków/górek, to nie jest gra z trendem. Przytoczone porzekadło natomiast, ewidentnie zachęca do gry z trendem. Jeżeli mam wybierać pomiędzy wpisem na forum, a żyjącym wiele dekad porzekadłem, wybieram to drugie.
Poza tym, co znaczy "tanio"? 
Cena benzyny, na początku 2021 sięgała 5 PLN/l. Mówiło się "ło Jezu, jak drogo". Teraz gdyby spadła do 5 PLN/l byłoby tanio :-)

Od długiego czasu, nie ma dla mnie znaczenia, czy indeks ma 1500 czy 2000 pkt (różnicę w koszcie zajęcia pozycji pomijam, bo to jest odrębny temat, a tak naprawdę jest neutralny). Nawet czasem muszę się poważnie skupić przy składaniu zlecenia, czy to jest np. 1835, czy 1735. W praktyce nie jest to ważne. Jeżeli się zastanowicie i przypomnicie sobie jak graliście przy 2500 - czy była różnica w Waszym sposobie gry? Ważny jest jedynie (dla graczy FW) kierunek ceny.

Ludzie słabo znoszą zmiany, łatwiej trwać w status quo. Dlatego istnieją trendy. Pomimo wahań cena przez dłuższy czas spada lub rośnie. Weż tu teraz przewidź, kiedy ludzie zaczną zmieniać nastawienie. Można "strzelać", ale to marny pomysł na zyskowną grę. Łatwiej poczekać na tą zmianę, zidentyfikować ją i dopiero potem zareagować. Konkretna wartość indeksu ma drugorzędne znaczenie, przy zastosowaniu powyższego podejścia. Więc kierowanie się sugestią, że dana wartość "to tanio" jest straszliwie subiektywne. 

Oczywiście zaraz pojawią się głosy - no przecież c/z, BVBS, c/wk itp. Może i racja, ale w odniesieniu do pojedynczej spółki. Jednak interpretacja tych wskaźników też nie jest oczywista. Ważna jest perspektywa, otoczenie, konkurencja, trend tych wskaźników. Np czy można niski wskaźnik c/wk bankrutującej spółki uznać za zachętę do kupna? A może niski wskaźnik, wynika z oceny graczy lepiej poinformowanych o stanie spółki?

Mogę powiedzieć z czystym sumieniem: wiele razy zajmowałem L, po wzroście na sesji +2%. Większość na forum pisała "wyżej już nie będzie", "jutro odreagowanie", "trochę za drogo na L". Nie przyznawałem się na forum do takich ruchów, bo zbyt często byłem potraktowany jako dziwak. Jednak w 3 przypadkach na 4, okazywało się to dobrym zagraniem. 
(Nie jest to rekomendacja, bo sygnały pochodziły od mojego Dyrygenta i wcale nie są regułą przy +2%).

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,33% 3 008,00 2025-10-27 17:02:31
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.