Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  17,00 zł , zmiana od tamtej pory: 530,59%

Re: Czas dywidendy, czas refleksji

Uważasz, że grając aktywnie jesteś w stanie osiągnąć lepsze zyski niż trzymając dobre spółki w długim okresie.

Co to znaczy dobra spółka ?
Dla mnie - rosnąca lub nie spadająca poniżej poziomu straty, którą ja akceptuje.
Z dobrych spółek, które trzymam w długim okresie to np. Duon. Chyba dostrzegasz różnice w jak różnych kierunkach się poruszają ?
Tak, jak łapiesz piękny trend, to SKY i s The Limit. Wtedy trzymasz i podnosisz tylko SL w górę, ale w 2stronę, tzn, kiedy spada i spada ….to nie czekam na Sw Mikołaja.

„Naczytałem się trochę o ludziach którzy po całym roku daytradingu kończyli gorzej niż szeroki indeks spółek”

- Nie jestem Daytrayderm. Ja naczytałem się o ludziach, którzy nie ucinając strat w porę tracili cały kapitał.
Na GPW są jeszcze tacy co nie odkuli się po 2008roku.

Okoliczności ogólnego kryzysu, bessy bierzesz pod uwagę ?
W bessie tracą wszyscy i wszystko leci na łeb. Co jeśli Twoją dobra spółkę zastanie bessa w momencie, kiedy jesteś jeszcze na ( - )
 bo nie zdążyła jeszcze odrobić ? Będziesz patrzyl na kolejne -20/30 % i liczył na poprawę koniunktury za 1-2lata?

Ciekawi mnie jednak jak mówisz - parafrazując - "co z tego że Newag będzie wart za parę lat 50 złotych skoro teraz leci w dół". Tylko, że licząc od poziomu ok. 20 złotych skok do 50 zł to 150%.

To przekoloryzowany przykład na moje zachowanie DZIŚ.
Tzn, dziś leci na głowę, więc nie gram przeciw trendowi. Czy tyle urośnie, dobrze wiesz, że tego nikt nie wie.

Ale nawet jeśli, to i tak policz sobie co się opłaca.

Jeśli spółka traci 30% to abyś wyszedł na 0 (!!!) musi od tego poziomu urosnąć 43% !!!
Jeśli straci 50% to abyś wyszedł na 0 , musi urosnąć 100% !

Może więc lepiej było sprzedać ze startą 10% na przykładowym poziomie 23zł ( ja wtedy kupowałem)
I teraz ew. zastanawiać się nad kupnem spokojnie stojąc z boku i obserwując sytuacje ?

Teraz, jeżeli urośnie do poziomów z zimy, to zarobisz te ok 40% minus tamta strata ( jeśli sprzedawałeś ze stratą)

A jeśli byś trzymał do tej pory taką stratę, to po kolejnym ew. rajdzie do poziomów z zimy …. wyjdziesz na …… 0 ?

Wszystko to kwestia strategii i tego za ile i po co ktoś kupował.
Ja nie jestem funduszem, więc nie starty i pobożne życzenia w inwestowaniu pozwalać sobie nie mogę.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG 0,00% 107,20 2026-05-05 10:15:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.