Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Ad. Thorunczyk 30/10/2005 08:54
Troszkę to się zamotało :-)))
Piszesz w pierwszej części zdania :
"..czy stan faktyczny niewykonywania działalności gospodarczej ma wpływ na obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie społeczne..."
Ależ oczywiście. Niewykonywanie DG znosi moim zdaniem przymus ubezpieczeniowy, a praktycznym tego wykonaniem jest wyrejestrowanie z ubezpieczeń z powodu wykreślenia podmiotu z EDG (jako następstwa niewykonywania z powodu likwidacji) , albo z powodu zaprzestania ("zawieszenia") prowadzenia tejże.

Ale też piszesz dalej , że wpływ ów " ...musi być jednak poprzedzony ustaleniem, czy w okresie, w którym podmiot gospodarczy zgłosił zaprzestanie prowadzenia działalności, faktycznie działalność ta nie była prowadzona".
I tutaj nie mogę zgodzić się z jednym sformułowaniem : "MUSI" , a już
dotatek "BYĆ POPRZEDZONA" wywołuje mój protest. Nie może "być poprzedzona", gdyż wyrejestrowanie płatnika i ubezpieczonego (jednoosobowa DG) jest zgłoszeniem stanu faktycznego, jaki dopiero następuje, albo ma nastąpić, a ustalenie stanu przyszłego jakoś mi się nie widzi :-))) No, chyba, że kontroler z ZUS-u zanim przyjmie zgłoszenie wyrejestrowujące jedzie sprawdzić, czy na drzwiach firmy wisi kłódka :-).
Nie może być "MUSI", gdyż taki nakaz ustalenia (nakaz kontroli, sprawdzenia) winien znaleźć się w przepisach typu "urząd przed przyjęciem zgłoszenia wyrejestrowującego sprawdza...". A takiego nakazu nie ma :-). ZUS oczywiście w każdej chwili może przeprowadzić kontrolę i ustalić, czy stan zgłoszony odpowiada faktycznemu. Ale to już zupełnie inna sprawa. "Może" nie jest tożsame z "musi".

Oczywiście zaprzestanie, czy nie prowadzenie jest stanem faktycznym. Ale jeśli w następstwie tegoż powstają konkretne, dopuszczalne, albo nakazane przepisami prawa skutki prawne (brak przymusu ubezpieczeniowego), to wg mnie możemy mówić o nakładającym się na tenże stan faktyczny bycie prawnym w aspekcie prawnej dopuszczalności takiego stanu.