Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Jestem na tym forum nowy, powoli staję się ofiarą zusu- krok po kroku.
W tej chwili jestem na etapie pisania odwołania od decyzji zusu, czytając wypowiedzi odnoszę wrażenie, że nie ma sensu pisania odwołania od decyzji bo i tak sprawa jest przegrana. Zrobię to jednak bo nie mogę się pogodzić z takim oszustwem, i niesprawiedliwością, Chętnie przyłączę się do ewentualnej walki z zusem.
Chcę zasięgnąć opinii na temat ustawa o D.G.
Art. 6.
1. Podejmowanie, wykonywanie i zakończenie działalności gospodarczej jest wolne dla każdego na równych prawach, z zachowaniem warunków określonych przepisami prawa.
2. Organ administracji publicznej nie może żądać, ani uzależnić swojej decyzji w sprawie podjęcia, wykonywania lub zakończenia działalności gospodarczej przez zainteresowaną osobę od spełnienia przez nią dodatkowych warunków, w szczególności przedłożenia dokumentów lub ujawnienia danych,nieprzewidzianych przepisami prawa.

czy można powołac się w kwestji likwidacji D.G. na ten art. podając go jako argument co do niesłuszności żądań zusu jeśli chodzi o udowodnienie że się D.G. faktycznie nie prowadziło, lub nie było w gotowości do jej wykonywania, bo przecież są to jakieś dodatkowe wymogi ze strony zusu, któremu niewystarczają od pewnego czasu zgłoszenia w U. skarbowym o zawieszeniu D.G. i zgłoszenia likwidacji w Zusie.