Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Do czagora.

"...A teraz mam pytanie do kolegi księgowego; jak to jest z tą KPiR,
- po co została stworzona i dla jakiej ustawy, czy to dla ZUSowskiej?..."

Przepraszam,że się wtrącam.Patrz SUS art.87 ust.1,pkt.1.
Ale art.86 ust.1,pkt.2:
2.Kontrola może obejmować w szczególności:
1)zgłaszanie do ubezpieczeń społecznych,

I to powoduje ("może obejmować"), że może obejmować dowolny temat oczywiście z obszaru SUS.

Ale zwróćmy uwagę,że zakres kontroli przy przystępowaniu do kontroli
jest zwykle opisany:"zgłaszanie do ubezpieczeń społecznych - ust2,pkt.1.

Tymczasem znam przypadek,że Protokół z przesłuchania będący podstawą do treści wydanej decyzji zawierał pytania i odpowiedzi:
1.W jakim okresie prowadził faktycznie Pan pozarolniczą działalność gospodarczą po 01.01.1999r.?
2.Na jakich zasadach rozliczał się Pan z Urzędem Skarbowym?
3.Czy zatrudniał Pan pracowników?
4.W jakim okresie dokonywał Pan zgłaszania i wyrejestrowywania prowadzonej działalności oraz dokonywał opłaty zryczałtowanego podatku dochodowego?
5.Dlaczego tak często dokonywał Pan zgłaszania i wyrejestrwywania z ubezpieczeń społecznych i z ubezpieczenia zdrowotnego?

Proszę zauważyć rozbieżność pomiędzy:zadeklarowanym zakresem kontroli(zgłaszanie do ubezpieczeń społecznych),a rzeczywistym.W związku z powyższym mam pytania:
a)czy w związku z tą rozbieżnością można przed Sądem zażądać oddalenia decyzji?
b)czy w związku z rozbieżnością między ustawowym zakresem kontroli
(art.86 ust.2,pkt.1),a rzeczywistym można zażądać oddalenia decyzji?

Czy roztropniej byłoby to zachować na II instancję.

A,teraz wracając do odpowiedzi na 1,2,3.....Były w skrócie takie:
ad.1.Jnformowałem ZUS o faktycznym terminie - okresie prowadzenia działalności gospodarczej dokonując złożenia za te okresy formularzy zgłoszeniowych ZUS ZFA,ZUA,ZWUA oraz wyrejestrowanie ZUS ZUPA i ZWUA.Za okresy faktycznie prowadzonej przezemnie działalności opłacałem składki.
ad.2.w okresie 1999- 2002 kpr,od 2003 karta podatkowa.
ad.3.Nie.
ad.4.Kilkanaście okresów.
ad.5.I tutaj bełkot,może na szczęście :Prowadzona przezemnie działalność jest w specyficzny sposób tzn. nie prowadzę jej każdego dnia miesiąca bądź tygodnia,zależy to między innymi od otrzymania oferty i dokonywania montażu urządzeń tj. w sposób oczywisty płacę podatki i składki ubezpieczeniowe tylko za okresy faktycznie prowadzonej przezemnie działalności tym bardziej,że nie zatrudniam pracowników,gdyż jestem świadomy,że w takim przypadku nie mółbym dokonywać zarejestrowywania i wyrejestrowywania swojej osoby tylko za okresy faktycznie wykonywanej usługi gdyż obligowały by mnie umowy o pracę zawarte z zatrudnionymi pracownikami.

Myślę,że należało odpowiadać tak:
ad.1:Pytanie nie dotyczy określonego zakresu kontroli.
Albo:w nieprzerwanym okresie do chwili obecnej.

ad.2.Pytanie nie dotyczy określonego zakresu kontroli.
Albo:jak w ad.2 u góry.

ad.3.Pytanie nie dotyczy okreslonego zakresu kontroli.
Albo:jak w ad.3 u góry.

ad.4.Pytanie nie dotyczy określonego zakresu kontroli.
Albo:zgłaszanie wykonywania działalności dokonywałem na stosownych
znajdują się w ZUS.

ad.5.Pytanie nie dotyczy określonego zakresu kontroli.
Albo:żaden przepis nie wymaga bym to tłumaczył.

I teraz co Państwo o tym sądzicie,że w chwili kiedy sprawa jest w Sadzie do ZUS-u wysyła się pismo:a) prostujące odpowiedzi z protokółu
przesłuchania.Szczególnie "pkt1.Prostuję,powinien brzmieć:od dwudziestu lat nie przerwanie do chwili obecnej,".b)protestujące,że
przekroczono zadeklarowane i ustawowe zakresy kontroli.

Na tej podstawie żąda się zmiany decyzji,oddalenia,unieważnienia (od ZUS) której jedynym zarzutem,jest "czasowe zaprzestanie prawadzonej działalności".Do wiadomości Sąd.

Bardzo proszę o wypowiedzi na ten temat.Wydaje się mnie,że nie mówiono o tych ustawowych ograniczeniach,o nie konieczności odpowiadania na niektóre pytania.Wiadomo,że w chwili kontroli nie znamy się na tych zawiłościach systemu w którym każdy szewc musi mieć specjalistę od księgowości,ZUS-u,a na plecach dżwigać kasę fiskalną z rezerwowym źródłem niefiskalnym (widziałem już takich).Ale to ci idioci na których głosowaliśmy z bardzo zacnym jednym finansistą i jego paczką na czele który ma na sumieniu może nawet kilkaset osób od czasu swego debiutu w postaci drastycznej podwyżki opocentowania kredytów swego czasu.Wydaje się,że głosowanie na konstytucję unijną w tej sytuacji będzie niemożliwe.Społeczeństwa zachodnie w każdym bąź razie się budzą.

Pozdrawiam.Proletariusze - łączcie się.

Walter.