Witam serdecznie trwających w wierze i czekających na ponadprzeciętne zyski z inwestycji w akcje ENERGA ...pamiętajcie ostatni będą pierwszymi ...nad ranem wróciłem z wypadu więc parę dni bylem nieaktywny z swoją twórczością...niedawno wstałem więc dopiero nadrabiam zaległości czytelnicze i informacyjne związane ze spółkami które mam w portfelu ...
Przypominając o miliardach darmowej kasy z rynku mocy na który zrzucają się odbiorcy prądu w swoich rachunkach odświeżam wątek dzisiejszą informacją emitenta ENERGA SA
Opublikowano19 września 2023
ENERGA posiadająca 50 % plus 1 udział w inwestycji CCGT Ostrołęka poinformowała że zakończyło się układanie gazociągu do elektrowni w Ostrołęce .Pomału nastąpi przejście do kolejnego etapu inwestycji, czyli przygotowania gazociągu do rozruchu i napełnienia gazem.
Blok energetyczny w Ostrołęce to jedno z kluczowych przedsięwzięć Grupy ORLEN w zakresie budowy niskoemisyjnych źródeł bilansujących KSE. Nowa jednostka będzie wspierać stabilność dostaw energii elektrycznej podczas trwającej transformacji energetycznej Polski.
Turbina gazowa, która zainstalowana zostanie w bloku CCGT Ostrołęka, będzie mogła przejść od stanu wygaszenia do pełnej wydajności w czasie krótszym niż pół godziny. Z kolei już w trakcie pracy obciążenie turbiny może być zmniejszane bądź zwiększane w tempie 88 MW na minutę. Tak duża elastyczność pozwoli na zmniejszanie ryzyka deficytu mocy poprzez sprawne bilansowanie produkcji energii elektrycznej z dynamicznie rozwijających się źródeł odnawialnych, zależnych w dużej mierze od warunków pogodowych.
https://media.energa.pl/pr/819903/zakonczylo-sie-ukladanie-gazociagu-do-elektrowni-w-ostrolece