• Dziwna spółka ,, Autor: ~globtroter [83.24.23.*]
    Tak sobie od niedawna przeanalizowałem dokładnie
    spółki z tego sektora, są lepsze są gorsze,mają wzloty i upadki,
    ale ta od kilku miesięcy ciągle spada i co ciekawe bez żadnego odbicia
    Ktoś mocno pilnuje spadków,pomijając plotki to nawet bankruci czasami obijają na północ
    Myślę że zainteresowany wiele tu ugra tylko kiedy ? Łyka sam od siebie i coś do koszyczka obcego mu wpada.
    Nic sie nie dzieje bez celu a cel to chyba tanie zakupy

• Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~Coby [94.254.130.*]
    Przychody spółki są na spoko poziomie, a tak piza tym to media stałe trąbią o tym ze cała branża ma teraz trudno. Czy jest sens szukać piątego dna....
  • Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    szukałem dna przez 2 lata i nie znalazłem... ale dno znalazło abc datę...
  • Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~wykres [78.28.37.*]
    Dnia 2016-12-09 o godz. 08:59 ~devilek napisał(a):
    > szukałem dna przez 2 lata i nie znalazłem... ale dno znalazło abc datę...

i wcale jeszcze nie jest pewne, czy to już dno...
  • Dziwna spółka? Nie. Bardzo pouczająca! Autor: ~wykres [78.28.37.*]
    http://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/abc

w tej chwili trzepakowa spółdzielenka tak się ustawiła, by zwabiać naiwnych:

9 chętnych i wolumen 14574 stoi na półce 1,83 - czyli po ok. 1620 szt. na głowę

8 chętnych i wolumen 14018 stoi na półce 1,82 - czyli po ok. 1752 szt. na głowę

5 chętnych i wolumen 2977 stoi na półce 1,81 - czyli po ok. 595 szt. na głowę

11 chętnych i wolumen 21162 stoi na półce 1,80 - czyli po ok. 1920 szt. na głowę

tak wygląda zabawa w zwabianie kapitałodawców, by sprzedać im dużo małym kosztem własnym...

• Re: Dziwna spółka? Nie. Bardzo pouczająca! Autor: ~wykres [78.28.37.*]
    podbiteczkę o grosik 64 akcjami z 1,84 na 1,85 pewnie jakiś grubas robi, który od lat akumuluje?... ;)
    data i action w ostatnich miesiącach...

http://at.biznesradar.pl/dbc1ade19819cb02dfd5ebea24c709a0.png

olśniewające wzrosty na cacy dacie w porównaniu z bebe actionem - prawda? ;)

i ostatnie 4 lata:
    http://at.biznesradar.pl/1892b5199f0ff801cd4f97706ffafce5.png
    zapomniałem dopisać o szalejącym tłumie kupujących mci...
    dziś popyt tak szaleje, ze podaż nie nadąża... - na razie aż dwie transakcje i wolumen dzienny 274 SZTUK!
    i jeszcze ostatnie lata daty i mci:

http://at.biznesradar.pl/8fab6e3985c8038cca7a6537e454b658.png

znów te same gierki:
    wywalenie i NATYCHMIASTOWA podbitka o grosik, byle nie dopuścić do spadków...

no i podanie tlenu kropelką 500 akcji, byle utrzymać kurs na 1,84...

ktoś chyba wciąż ma baaaardzo duuuużo do wywalenia, o wiele za dużo od tego, co jest na kupnie:

• Re: Dziwna spółka? Nie. Bardzo pouczająca! Autor: ~globtroter [178.42.157.*]
    Właśnie odpaliłem compa,a tu na abc standard
    dalej ktoś skubie do koszyczka, też skubnę ale jeszcze nie teraz.
    Mała płynność,a jutro znów zerknę.
  • Re: syzyf-wykres a "sypacz" Autor: ~widz [83.7.186.*]
    Ten "sypacz" który od od kilku lat, przewidując że po każdej dywidendzie będą spadki, uporczywie wyzbywa się akcji, jest równie wytrwały jak przykuty do klawiatury syzyf -wykres. Dobrze , że choć może oderwać się by kupić samochód (trzeci w tym półroczu-jak sam z tryumfem powiadomił). Ja w te trzy samochody "wierzę"bo jak nie wierzyć człowiekowi z tak wybitnym intelektem (co dokumentują jego wnikliwe i konsekwentnie identyczne "analizy").Więc z taką znajomością giełdy musiał On już zarobić kokosy i tylko dziw, że taki rzadko zmienia te auta.
    Swoją drogą ile milionów akcji musiał mieć ten "sypacz" a przecież ja nie widziałem prywatnej osoby w zestawieniu liczących się akcjonariuszy.
  • Re: syzyf-wykres a "sypacz" Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    W styczniu gdy OFE opublikują portfele wyjaśni się kto sypał z instytucjonalnych...
  • Re: syzyf-wykres a "sypacz" Autor: ~wykres [78.28.37.*]
    Dnia 2016-12-09 o godz. 12:54 ~białoczerwony napisał(a):
    > W styczniu gdy OFE opublikują portfele wyjaśni się kto sypał z instytucjonalnych...

a ja nie wykluczam, że może niewiele lub nic się nie ujawnić z instytucjonalnych, bo te wszystkie niby spore dzienne wolumeny są być moze dziełem takich spekulancików jak mar, co kombinują pod niusy i raporty, byle cokolwiek ugrać na grosikowych różnicach...

spadki kursu i wyparowywanie kapitału może najzwyczajniej okazać się efektem różnych gierek cwańszej drobnicy (w odróżnieniu od tej tylko cwanej we własnym mniemaniu jak np. stetryczali abderyci)...
  • Re: syzyf-wykres a "sypacz" Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Dnia 2016-12-09 o godz. 13:10 ~wykres napisał(a):
    > Dnia 2016-12-09 o godz. 12:54 ~białoczerwony napisał(a):
    > > W styczniu gdy OFE opublikują portfele wyjaśni się kto sypał z instytucjonalnych...
    >
    > a ja nie wykluczam, że może niewiele lub nic się nie ujawnić z instytucjonalnych, bo te wszystkie niby spore dzienne wolumeny są być moze dziełem takich spekulancików jak mar, co kombinują pod niusy i raporty, byle cokolwiek ugrać na grosikowych różnicach...
    >
    > spadki kursu i wyparowywanie kapitału może najzwyczajniej okazać się efektem różnych gierek cwańszej drobnicy (w odróżnieniu od tej tylko cwanej we własnym mniemaniu jak np. stetryczali abderyci)...

Ilekroć to pisałeś, że grubas wychodzi, ilekroć że boi się zostać z papierem na weekend, na noc, a teraz niby nikt nie wychodzi???
    Nikt nie musi się ujawniać, w styczniu każde OFE raportuje skład portfela na 31.12 czy ma 1% czy 0,003% to będzie wiadomo porówna się i po zabawie...

Dnia 2016-12-09 o godz. 20:59 ~białoczerwony napisał(a):

> Ilekroć to pisałeś, że grubas wychodzi, ilekroć że boi się zostać z papierem na weekend, na noc, a teraz niby nikt nie wychodzi???
    > Nikt nie musi się ujawniać, w styczniu każde OFE raportuje skład portfela na 31.12 czy ma 1% czy 0,003% to będzie wiadomo porówna się i po zabawie...

owszem, pisałem tak i nie wykluczam, ze tak było, ale tak jak i ty zrewidowałem to i owo z perspektywy czasu - chodzi mi o to, z bardzo dawno nie było zadnego info o zmianach w akcjonariacie i dlatego tak jak ty czekam, co zaraportują i czy potwierdzi się moje obecne przypuszczenie, ze to jednak nie grubasy wychodziły, ale spora cześć drobnicy, i to zwłaszcza tej, co zabawiała się w spekulacje

stetryczały pinczerek widzuś znów wylazł z norki popłakiwać na wykresa... ;)
    chyba wnuki pozwoliły mu na chwilę usiąść przy kompie...;)

pokaż abderyto, gdzie piszę o trzecim aucie... - skleroza musi ci bardzo dokuczać, skoro tak konfabulujesz...;)
    a moze znów ta katopolaczkowata zawiść z ciebie wyłazi?...
    Nadia trafnie cię podsumowała...

znów posługujesz się rozszerzonym sofizmatem?
    podam ci link, bo pewnie sam tego nie znajdziesz, jeśli ci wnuki nie pomogą
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Sofizmat_rozszerzenia

a że intelektem cię przerastam - wiem, trudno ci się z tym pogodzić...
    ciebie trudno nie przerastać ani intelektem, ani poczuciem humoru...
    ty przeciż od lat ani posta o spółce, tylko płaczliwe popiskiwanie o wykresie...

i na razie moję wątpliwe analizy sprawdzają się, a ty wisisz na haku daty od kilku lat z coraz większą stratą...
    znów wnukom nie kupisz prezentów za zyski z daty?...

i czytaj ze zrozumieniem - sypanie a mielenie walorem to nie to samo, ale wiem, ze tobie trudno to zrozumieć i dostrzec...

• Re: syzyf-wykres a "sypacz" Autor: ~widz [83.7.186.*]
    Taki "wielki" intelekt nie powinien się unosić. I przejrzyj swoje wpisy za ostatnie pół roku (wiem że to niestrawne ala taka kara Ci się należy) a znajdziesz tam trzy informacje o kupnie samochodu zatem nie ja konfabuluję ale Ty leczysz kompleksy. no chyba że kupiłeś sobie te autka w sklepie z zabawkami wtedy zwracam honor.
  • Re: syzyf-wykres a "sypacz" Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    Skoro jesteśmy w temacie samochodów to pochwalę się że kilka miesięcy temu kupiłem 20 letniego Jeepa grand cherokee i wygląda na to że od stycznia będzie akcyza będzie równa tego co za niego zapłaciłem. Gaz już grubo podrożał tak więc dobra zmiana działa...
    w kwestii daty nie sądzę by jakiś leszcz tak mielił walorem, to musi być ktoś znacznie, znacznie mocniejszy.

Dnia 2016-12-09 o godz. 13:46 ~devilek napisał(a):
    > Skoro jesteśmy w temacie samochodów to pochwalę się że kilka miesięcy temu kupiłem 20 letniego Jeepa grand cherokee i wygląda na to że od stycznia będzie akcyza będzie równa tego co za niego zapłaciłem. Gaz już grubo podrożał tak więc dobra zmiana działa...
    > w kwestii daty nie sądzę by jakiś leszcz tak mielił walorem, to musi być ktoś znacznie, znacznie mocniejszy.
    >

devil, nie chwal się autem, bo zaraz abderyta widzuś skonfabuluje ci jakąś teoryjkę spiskową... ;)
    a co do daty - ktoś mocniejszy od leszczy może i mielił (podkreślam: MIELIŁ, a nie wywalał) walorem, ale już niekoniecznie wywalał, bo ulica tyle tego by nie łyknęła (jeśli nie było jakichś umówionych transakcji miedzy grubasami)

Dnia 2016-12-09 o godz. 13:32 ~widz napisał(a):
    > Taki "wielki" intelekt nie powinien się unosić. I przejrzyj swoje wpisy za ostatnie pół roku (wiem że to niestrawne ala taka kara Ci się należy) a znajdziesz tam trzy informacje o kupnie samochodu zatem nie ja konfabuluję ale Ty leczysz kompleksy. no chyba że kupiłeś sobie te autka w sklepie z zabawkami wtedy zwracam honor.

a czy ja się unoszę? nie pochlebiaj sobie, konfabulanciku...
    zawsze z rozbawieniem czytam twe płaczliwe posty o mnie... ;)
    nie mam zamiaru niczego szukać, a zwłaszcza czegoś, czego nie ma... - sam poszukaj i wklej, marudny abderyto... ;)

a kompleksy to ty wciąż leczysz, usiłując dowartosciować się na forum dowcipem (w twoim mniemaniu), bezskutecznie podgryzając mi sznurówki...
    Sam najlepiej wiesz, od kiedy masz akcje, od kiedy jestem na forum i ile od tego czasu straciłeś na kursie...

i przypomnij lepiej sobie, jeśli jeszcze potrafisz, jak to pisałeś o swych spodziewanych zyskach na dacie
    są tak wielkie inaczej, ze nawet autek w sklepie z zabawkami nie kupisz wnukom pod choinkę...
  • Re: syzyf-wykres a "sypacz" Autor: ~robot [80.51.218.*]
    wykres poznał nowe słówko - abderyta:)))) Rajcuje się nim i powtarza kolejny raz dowodząc w ten sposób swojej elokwencji.
    Proponuje zatem, by podsunąć mu jeszcze kilka innych ciekawych, jak najbardziej skomplikowanych słówek. Niech się w przrewach między kupowaniem jego sławnych juz aut pouczy co one oznaczają i potem przez kilka miesięcy będzie je z powodzeniem stosował. Nadii z pewnościa się to tez spodoba.
    moja pierwsza propozycja do nauczenia na pamięć:

Nie będę z tobą konwersować, 
    ponieważ egzystujesz w brodziku intelektualnym, 
    który koliduje z moimi imperatywami, 
    a poza tym nie rozumiesz idei koncepcji założeń. 

Ideologia Twojej mentalności nie obliguje mnie do prowadzenia z Tobą merytorycznej konwersacji! 

A więc suponujesz, że koherentna rzeczywistość perpentuje? 

Więc dochodzimy do konkluzji, 
    iż ewenement jest ewidentnym paradoksem 
    konstruktywnej rekapitulacji skoligowanej 
    na adekwatnych arkanach pryncypialnej dystrybucji. 
    Dnia 2016-12-09 o godz. 14:41 ~robot napisał(a):
    > wykres poznał nowe słówko - abderyta:)))) Rajcuje się nim i powtarza kolejny raz dowodząc w ten sposób swojej elokwencji.
    > Proponuje zatem, by podsunąć mu jeszcze kilka innych ciekawych, jak najbardziej skomplikowanych słówek. Niech się w przrewach między kupowaniem jego sławnych juz aut pouczy co one oznaczają i potem przez kilka miesięcy będzie je z powodzeniem stosował. Nadii z pewnościa się to tez spodoba.
    > moja pierwsza propozycja do nauczenia na pamięć:
    >
    > Nie będę z tobą konwersować, 
    > ponieważ egzystujesz w brodziku intelektualnym, 
    > który koliduje z moimi imperatywami, 
    > a poza tym nie rozumiesz idei koncepcji założeń. 
    >
    > Ideologia Twojej mentalności nie obliguje mnie do prowadzenia z Tobą merytorycznej konwersacji! 
    >
    > A więc suponujesz, że koherentna rzeczywistość perpentuje? 
    >
    > Więc dochodzimy do konkluzji, 
    > iż ewenement jest ewidentnym paradoksem 
    > konstruktywnej rekapitulacji skoligowanej 
    > na adekwatnych arkanach pryncypialnej dystrybucji. 

Cienki, koleś, jesteś. Niczym mi nie zaimponowałeś. Nie mam się czego od ciebie uczyć.
    Jesteś kolejnym tylko kolejnym marudą ujawniajacym, jak abderyta widzuś, paranoiczna niechęć do mnie.
    Na razie wyglada, ze to ty dzięki mnie poznałeś nowe słówko, bo ja je uzywam tu od dawna.
    Ale skoro chciałeś sie pochwalić, jakie słowka znasz - to już to zrobiłeś i mozesz być z siebie dumny.
    Popatrz w lustro i zrób banana, od razu lepiej sie poczujesz.

Poza tym zbłaźniłeś się i skompromitowałeś plagiatem, bo nawet oryginalny nie jesteś, tylko pajacowato skopiowałeś znane teksty:

https://www.google.pl/search?client=opera&q=+dochodzimy+do+konkluzji%2C++>+iż+ewenement+jest+ewidentnym+paradoksem++>+konstruktywnej+rekapitulacji+skoligowanej++>+na+adekwatnych+arkanach+pryncypialnej+dystrybucji.+&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

http://www.beka.pl/txt_filozoficzne.php

nawet wiele nie trzeba było się wysilać, by ci to udowodnić...

na drugi raz lepiej sie postaraj, kolejny forumowy abderyto

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [109.243.44.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    dzięki, ale tym razem to właściwie żadna satysfakcja, bo przeciwnik cienki - sami się podłożyli jak typowa gimbaza usiłująca zaistnieć na forum...
    jak zwykle podbiteczka przed fixem o grosik pod dalsze zwabianie naiwnych do skarmiania...

ale szorowanie po 1,83 znowu było...

desperacka obrona 1,80 trwa...
  • Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~Wi8dz [83.7.186.*]
    Nie nadymaj się tak swoją elokwencją wykres bo pękniesz. I kto wtedy będzie psuł klawiaturę? Więc zachowuj się skromnie jak przystało na człowieka który zarabia tak jak potrafi najlepiej, czyli wystukując wciąż te same teksty
    A o zyskach ja nie pisałem tylko wspomniałem że dwukrotnie zgarnąłem niezłą dywidendę a niedługo mam nadzieję na kolejną.
    Dnia 2016-12-09 o godz. 18:33 ~Wi8dz napisał(a):
    > Nie nadymaj się tak swoją elokwencją wykres bo pękniesz. I kto wtedy będzie psuł klawiaturę? Więc zachowuj się skromnie jak przystało na człowieka który zarabia tak jak potrafi najlepiej, czyli wystukując wciąż te same teksty
    > A o zyskach ja nie pisałem tylko wspomniałem że dwukrotnie zgarnąłem niezłą dywidendę a niedługo mam nadzieję na kolejną.

nie ja się nadymam, ale ty i twoje klony...
    na razie to ty pękasz ze złosci i zawisci - znowu próbujesz być dowcipny? jak zwykle bezskutecznie...

a w elokwencji dzielą cię ode mnie lata świetlne
    piszesz o skromnosci i jednocześnie nieudacznie wymądrzasz się pouczając mnie? - jak zwykle brak logiki w twym myśleniu...

no i jakie teksty ty wciąż wklepujesz w klawiaturę? - wciąż ani słowa o spółce, tylko nieustannie polaczkowate popiskiwanie na wykresa...

pocieszasz sie dywidendą, abderyto?
    nie kompromituj się kolejny raz brakiem logiki i podstaw matematyki - bo co z tego, że zgarnąłeś dywidendy, skoro z waloru wyjść nie mozesz bez straty, a śmiech wykresa od lat doprowadza cię do pasji, którą co jakiś czas wylewasz na forum...
  • Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~devilek [37.248.156.*]
    dywidenda za ten rok pewnie będzie bo musi być ale co z tego, faktycznie kurs się osuwa. Lada moment wyjdzie info w kwestii kontroli, każdy z dystrybutorów IT kupował towar od takich firm, niestety prawo mamy takie że będą sprawy w sądach i pewnie będą się toczyły 5 lat lub lepiej ale władzy to nie interesuje że kiedyś tą kasę z odsetkami będą musiały oddać... tak więc komputrona prezio zapłacił 5mln ale do pudła i tak pewnie trafi a jak im vat dowalą to może być z nimi cieniutko, action walczy, abc cichutko czeka na jakąś karę, ab mimo poparcia nowej władzy w przyszłym roku też pewnie coś zapłaci. techdata już podobno wpłaciła ale co z tego skoro nie muszą nikomu o tym powiedzieć... ech ta branża szoruje po dnie... czyli ?? może warto teraz zainwestować ???
  • Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    Dnia 2016-12-11 o godz. 07:50 ~devilek napisał(a):
    > dywidenda za ten rok pewnie będzie bo musi być ale co z tego, faktycznie kurs się osuwa. Lada moment wyjdzie info w kwestii kontroli, każdy z dystrybutorów IT kupował towar od takich firm, niestety prawo mamy takie że będą sprawy w sądach i pewnie będą się toczyły 5 lat lub lepiej ale władzy to nie interesuje że kiedyś tą kasę z odsetkami będą musiały oddać... tak więc komputrona prezio zapłacił 5mln ale do pudła i tak pewnie trafi a jak im vat dowalą to może być z nimi cieniutko, action walczy, abc cichutko czeka na jakąś karę, ab mimo poparcia nowej władzy w przyszłym roku też pewnie coś zapłaci. techdata już podobno wpłaciła ale co z tego skoro nie muszą nikomu o tym powiedzieć... ech ta branża szoruje po dnie... czyli ?? może warto teraz zainwestować ???

http://at.biznesradar.pl/20ce3277afb0564a9b256b196fa59991.png

AT wygląda jak wygląda...
    devil, pod wpływem twego posta rozpytałem trochę znajomych, jak postrzegają datę.
    Powyższy wykres przedstawia syntezę ich opinii.
    Kilku nie ukrywało, że - podobnie jak ja - są zaskoczonymi (biorąc pod uwagę fundamenty) tym, iż zostały tak łatwo przełamane wsparcia: na poziomie 2,20 i psychologicznym 2,00. Są też zgodni i w tym, że desperacka obrona przed spadkami pokazuje, jak najprawdopodobniej ktoś bardzo chce wyjść z waloru mając dużo więcej akcji niż wynika z wolumenu kupna widocznego w arkuszu i wytrwale czeka na chętnych, którym może sprzedać akcje. Do tego pilnując, by nie naruszać stoplosów i nie zatrudniając widłowego, by nie wywoływać paniki. Przypuszczam więc, że wiele osób preferujących kryteria techniki przed fundamentami właśnie tak podobnie postrzega spółkę obecnie i liczy na wejście ze sporym dyskontem dopiero po raporcie za 4 Q oraz komunikacie o zakończeniu kontroli fiskusa...

Lekcja actiona nauczyła wielu inwestorów ostrożności wobec sektora, a nagły spadek kursu daty w ostatnim półroczu i trzykrotne spadki po dywidendach budzą zrozumiałą nieufność rynku. Nawet jeśli jest przesadna. Niektórzy dodawali zdziwienie bezruchem insiderów oraz brakiem choćby najmniejszego info, że spółka w obecnej sytuacji rozważy możliwość buy backu w celu umorzenia... Bo niby kiedy, jak nie teraz? Chyba, że jednak jest spodziewany dalszy mocny spadek...

Pytałem też o MCI i tu już nie byłem zaskoczony pewnym spostrzeżeniem: nikt nie umiał wskazać, iż obecnie istnieje jakikolwiek pozytywny wpływ głównego i dominującego akcjonariusza na kurs daty i na to, jak data jest postrzegana przez rynek (tylko jeden z zapytanych odpowiedział, że kupiłby obecnie datę do max. 5% wartości swego portfela na zasadzie tzw. czarnego łabędzia). Wskazywano na kontekst nieprawdopodobnie konsekwentnego i długotrwałego braku popytu. Chętnych do łapania spadającego noża bowiem wciąż nie ma, a nieustanne podawanie tlenu dla zwabiania kapitałodawców oraz świadomość prowadzonych kontroli fiskusa, zawirowania kadrowe (nagła dymisja wiceprezesa ds. finansowych przed kilkoma miesiącami, a teraz rzucenie papierami przez Smorszczewskiego w PEM) i niechęć rynku wobec MCI - to wszystko chyba wciąż nie sprzyja odmianie trendu...

• Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~devilek [5.172.233.*]
    muszą się wyjaśnić kwestie vatu i kontroli ja na ich miejscu zrobiłbym to samo co action, prośba o skontrolowanie wszelkich niepewnych transakcji celem weryfikacji... to by wykazało że chcą być transparentni. Nie wiem czy to prawda ten post o dwóch kontrolach, nie chce mi się tego sprawdzać gdyż jak wiesz nie posiadam papierów daty. Moim zdaniem w tej wycenie to jedyny już problem który może przesądzić o dalszej przecenie, chociaż wydaje się że sypacz będzie pilnował kursu a prócz niego więcej sprzedających już jest niewielu.
  • Re: Dziwna spółka Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    Problem kontroli VAT jest oczywisty.
    Drugi problem (i ostatnio coraz bardziej związany z pierwszym) jest w tym, że nie ma popytu. Od dawna. Kurs jest desperacko podtrzymywany. I jeden sypacz ze swoimi gierkami mielenia walorem wystarcza, by zniechęcać do wchodzenia w walor. Dla doświadczonych inwestorów to jednoznaczny sygnał, by spółkę omijać z daleka, co rynek dobitnie pokazuje.

Osobna sprawa to obniżenie ratingu daty i mci.
    Data spadła z BB+ na BB, zaś mci z AAA na AA+

http://www.stockwatch.pl/gpw/indeks/gpw,sklad.aspx
  • Re: Dziwna spółka Autor: ~devilek [5.172.233.*]
    po sprawie z action smród przeniósł się na resztę chociaż ab idzie do przodu albo stoi w miejscu ale nie traci a cała reszta ma gorzej. By wejść w datę musi zabraknąć sypacza i zamknąć sprawę vatu. To może potrwać jeszcze długie miesiące jak nie rok albo i dłużej. Na razie trzeba obserwować. Przyznasz że za jakiś czas data zacznie odrabiać ?
    Dnia 2016-12-11 o godz. 20:31 ~devilek napisał(a):
    > po sprawie z action smród przeniósł się na resztę chociaż ab idzie do przodu albo stoi w miejscu ale nie traci a cała reszta ma gorzej. By wejść w datę musi zabraknąć sypacza i zamknąć sprawę vatu. To może potrwać jeszcze długie miesiące jak nie rok albo i dłużej. Na razie trzeba obserwować. Przyznasz że za jakiś czas data zacznie odrabiać ?

Ano - może "za jakiś czas".
    Ale mocno nieokreślone jest to "jakiś czas"....
    Ci, co kilka lat temu wchodzili, nie spodziewali się tak marnego obrotu sprawy, ze po kolejnych dywidendach kurs będzie tylko dalej spadał i sięgnie obecnego poziomu 1,xx przy którym wciąż nie ma chętnych na walor...

Na razie patrzę na to, jak napisałeś: By wejść w datę musi zabraknąć sypacza i zamknąć sprawę vatu.
    A skoro ktoś intensywnie i od dawna usiłuje wyjść sporym pakietem, to znaczy, że nie widzi w tym atrakcyjnej inwestycji dla siebie...
  • Re: Dziwna spółka Autor: ~Fox [83.25.245.*]
    A co, jeśli sypacz nie jest sypaczem, tylko sypacza udaje i łyka sobie pakiety co dzień wiedząc, że sytuacja firmy jest dobra???
    Da się wykluczyć udawanie sypacza, przez nie-sypacza???

Gdy spółka warta ponad 4 zł chodzi poniżej 2 zł, to warta świeczki gra.

Dnia 2016-12-12 o godz. 08:48 ~Fox napisał(a):
    > A co, jeśli sypacz nie jest sypaczem, tylko sypacza udaje i łyka sobie pakiety co dzień wiedząc, że sytuacja firmy jest dobra???
    > Da się wykluczyć udawanie sypacza, przez nie-sypacza???
    >
    > Gdy spółka warta ponad 4 zł chodzi poniżej 2 zł, to warta świeczki gra.
    >

Nie da się. Za długo to trwa. A teraz są kontrole i sprawa vat. I jest smrodek actiona. Jest za dużo głupawych gierek w podbitki i mielenie walorem. Jest brak popytu. Jest narastajaca niechęć do mci. Jest w pamieci rynku nagłe odejście wice od spraw finansowych. Są niby rosnące przychody, zaś zyski... Są, jakie są. Wierzysz, by jakiś niesypacz udawał sypacza i zwalał kurs przez tyle lat?
    i zaczyna się już ustawianie zleceń obronnych na 1,75...
    ktoś naprawdę boi się mocnych spadków

na innych spółkach rajd mikołajowy i mozna było trochę zarobić, a tu jest desperacka walka, by utrzymać się ponad 1,82...

a podaż napiera...
    od rana jest intensywne mielenie walorem po 1,85 by znów robić pozory zainteresowania spółką,
    ale to tylko mielenie po tej samej cenie i kolejne próby zwabiania kapitałodawców...

Fox, sam najlepiej wiesz, ile razy tak było, ze z rana mielenie i pompowanie kursu, a potem wywalanie...
    Dnia 2016-12-12 o godz. 08:48 ~Fox napisał(a):
    > A co, jeśli sypacz nie jest sypaczem, tylko sypacza udaje i łyka sobie pakiety co dzień wiedząc, że sytuacja firmy jest dobra???
    > Da się wykluczyć udawanie sypacza, przez nie-sypacza???
    >
    > Gdy spółka warta ponad 4 zł chodzi poniżej 2 zł, to warta świeczki gra.
    >

Spekulując na podobnej zasadzie, jak twoja teoria, to predzej bym przyjął teorię devila, ze jakiś ktoś lub jacyś ktosie wiedzą lub przeczuwają, ze może lada chwila wyjdzie z daty info podobne do tych, które zdołowały actiona. I dlatego ktos gra na czas, byle zdążyć wyjść z jak największej ilosci akcji. Pomyśl w ten sposób, a potem pomyś, co byś robił na miejscu tego ktosia, nie mogąc wywalić wszystkiego pekacem w rynek... Albo pomyśl, jak bardzo spadłby kurs, gdybyś tylko ty wywalił swój pakiet pekacem...
    jest jeszcze inna opcja, która wydaje mi się równie prawdopodobna (i jest cykliczna):

Sztuczne podciągnięcie wartości kursów papierów wartościowych, np. akcji, na koniec okresów rozliczeniowych (zazwyczaj na koniec kwartału lub roku kalendarzowego) w celu poprawy efektywności zarządzania notowanymi na giełdzie aktywami....
    więcej:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Windows_dressing
    przepowiednie analityków:
    http://www.parkiet.com/artykul/7,1501301-Poranek-maklerow--Poczatek-korekty-.html?p=3
  • Re: Dziwna spółka Autor: ~koko [95.108.37.*]
    jeśli spółka  Wam nie odpowiada,  po co zaśmiecacie   niemądrymi komentarzami , póki co sprzedaż pięknie rośnie  i to w dużym tempie, zbieranie  od naiwnych  akcji trwa,
    Dnia 2016-12-12 o godz. 13:08 ~koko napisał(a):
    > jeśli spółka  Wam nie odpowiada,  po co zaśmiecacie   niemądrymi komentarzami , póki co sprzedaż pięknie rośnie  i to w dużym tempie, zbieranie  od naiwnych  akcji trwa,

napisz madry koment - zobaczymy, jak taki wyglada...
    a to zbieranie od naiwnych trwa i trwa, i to tak, ze nawet trzy razy z rzędu po dywidendzie kurs spada... ;)

http://at.biznesradar.pl/3537aeab51c1cce2e1845699b9bebcf4.png

i znów podbijanie choć o grosik pod close...
  • Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~feniks [95.108.37.*]
    Dnia 2016-12-12 o godz. 16:22 ~wykres napisał(a):
    > i znów podbijanie choć o grosik pod close...
    większość  akcjonariatu   bo aż 85  %  w ABC Data  to potencjalni inwestorzy, a 15 % to drobnica - i to ta drobnica  kreuje kurs akcji, sprzedając  je  po niskiej cenie tym samym  to ona zaniża kurs  i zalewa się łzami, potencjalni inwestorzy  za dużo mają do stracenia  aby w taką zabawę się bawić, odbierają  wysoko  płatną  dywidendę, i liczą swoje zyski .  nie ma zmartwienia , bo spółka generuje coraz to większe przychody, co  nie będzie miało na pewno dodatni wpływ na zyski , a Wy dołujcie się dalej
    Dnia 2016-12-12 o godz. 23:20 ~feniks napisał(a):
    > Dnia 2016-12-12 o godz. 16:22 ~wykres napisał(a):
    > > i znów podbijanie choć o grosik pod close...
    > większość  akcjonariatu   bo aż 85  %  w ABC Data  to potencjalni inwestorzy, a 15 % to drobnica - i to ta drobnica  kreuje kurs akcji, sprzedając  je  po niskiej cenie tym samym  to ona zaniża kurs  i zalewa się łzami, potencjalni inwestorzy  za dużo mają do stracenia  aby w taką zabawę się bawić, odbierają  wysoko  płatną  dywidendę, i liczą swoje zyski .  nie ma zmartwienia , bo spółka generuje coraz to większe przychody, co  nie będzie miało na pewno dodatni wpływ na zyski , a Wy dołujcie się dalej

jacy potencjalni inwestorzy, skoro mci i reszta od dawna tu jest?
    wyjaśnij, co wg ciebie tu znaczy "potencjalni"?
    i kim są w takim razie wg ciebie realni udziałowcy?

skoro drobnica kreuje kurs, czemu od dawna ci grubi na to pozwalają?
    i co mają z dywidendy, skoro realnego zysku z kursu nie mają - a moze uważasz, ze od lat pasuje im spadek kursu pod optymalizację innych zysków?
    no i może sprawdź, po ile ci grubi wchodzili, zanim napiszesz o ich zyskach...

na forum wielu już pisało, jak kupowali po 3,xx czy nawet 4,xx i cieszyli się z dywidend - tylko wyjść z tej inwestycji razem z dywidendami jakoś nie mogą z ostatecznym zyskiem na kapitale

fakt, grubi mają z dużo do stracenia i wzajemnie trzymają się za gardło, bo nikt od nikogo tych wielkich udziałów nie chce kupić, zwłaszcza od mci, tylko ci grubi nie obracają swoim prywatnym kapitałem i mogą latami sobie czekać - mam rozumieć, że ty też wchodząc w datę zakładałeś co najmniej 5-letnią inwestycję z obecnymi spadkami?...

i wyjaśnij sens twego zdania "nie ma zmartwienia , bo spółka generuje coraz to większe przychody, co  nie będzie miało na pewno dodatni wpływ na zyski" - jakieś przejęzyczenie, czy naprawdę tak myslisz? bo na razie wzrosty przychodów jakoś nie wpływają powalająco na wzrost zysków...

i od kiedy trzeba tu cokolwiek dołować? wystarczy patrzeć, jak codziennie kurs spada i ktoś kombinuje, byle tylko wyjść z tej inwestycji...
    kurs cały czas dołuje, bo to rynek ma zawsze rację i jednoznacznie od dawna pokazuje, jak ocenia spółkę...
    Fox, to cię chyba zaciekawi:
    http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21109371,zamkniete-granice-wojsko-na-ulicach-brak-sieci-czarny-scenariusz.html#MT
  • Re: Dziwna spółka ,, Autor: ~Fox [83.25.4.*]
    W tym kierunku w Polsce to zmierza, a będzie znacznie gorzej, bo nie mamy ropy ani innych rzeczy, które oni mają.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wenezuela-zamknela-granice-z-Kolumbia-3628098.html

A co do giełdy:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Spolki-bez-zyskow-Oto-najdluzsze-serie-strat-na-GPW-7488054.html

Ile warta jest spółka, która nie wygenerowała zysku przez 33 kwartały???
    NIC.
    A ile za nią płacono 33 kwartały temu?
    Ok. 6000 zł.
    Dziś mniej niż 2 zł.

Tak wycenia rynek.
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.