nie chcę wieszczyć spadków bo wcale nie muszą dalsze nastąpić, natomiast to co napisał Białoczerwony w kwestii us to że abc data zaczęła sprawdzać dostawców to nie jest wcale tak różowo a dlatego że. 1.białoczerwony jest abc datą i kupuje od devilka towar. devilek wysyła do abc daty co miesiąc deklarację vat 7 oraz potwierdzenie przelewu. 2.devilek towar który sprzedał do abc daty kupił od wykresa ale wykresa nie ma prawa sprawdzić bo nie wie kto jest dostawcą białoczerwonego :) 3.wykres nie płaci vatu i ma kontrolę ze skarbówki, co się dzieje dalej ?
firma wykresa pada bo nie ma kasy na vacik, idą do kogo ? do następnego w kolejce czyli do devilka który też pada bo nie ma kasy na kolejne opłaty, idą potem do białoczerwonego który ma kasę :)
jestem pewny tego że data skupywała towar z rynku po znacznie niższych cenach, to samo robił action, to samo komputronik a także na znacznie mniejszą skalę ab oraz techdata. Tak więc ja się wystraszyłem, być może tak będzie że data dostanie domiar i będzie miała z czego zapłacić to też jasne, i to że nie będzie u nich sanacji to raczej też przesądzone ale, ale że to nie zachwieje kursem spółki porządnie w to nie uwierzę. Dlaczego data nie kupowała smartfonów od Samsunga bezpośrednio skoro mogła tylko skupywała z rynku hmmmmm :)
nie wiem na ile jest w tym prawdy ale ponoć gsm konsorcjum zamknięto z tytułu takiego że mieli zapłacić 300 mln vatu... tak więc pytanie ile z tego łyknął action, ile abc data oraz ile reszta. Nie wiem ale komputron też się trzęsie widać są powody...
Wg mnie to dwie różne sprawy, action robił to umyślnie tak twierdzi prokuratura, co innego gdy ktoś robi to nieświadomie a co innego jak ktoś bierze udział umyślnie i z premedytacją.
BC, nieznajomość prawa, jak wiesz, nie usprawiedliwia... action moze najwyzej dostać boleśniejszą karę, ale to nie znaczy, ze data będzie uniewinniona...
no i to close - coraz dziwniejsze, bo nadal kilku (siedmiu) znów desperacko broni 2,10 wystawiając po ok. 3 K na głowę.. jakaś spóldzielenka jest jeszcze mocno umoczona w walor, skoro tak sie broni...
ciekawie sie zrobi, jak jaki fundzik im sypnie lub sami się wysypią - bo kto wtedy będzie bronił kursu?... a od dywidendy kurs ciagle podąża na południe...
Nie o usprawiedliwienie mi idzie. Grupa przestępcza to nie jest nieumyślne działanie, przyznasz że różnica chyba jest. Poza tym jak twierdzi devilek skoro i AB i Data brali od tych samych oszustów dlaczego na AB nie ma strachu?
u nas wszystko upolitycznione, ab sporo kasy wywaliło w kampanię pisu... poza tym oni przysnęli nie pierwszy raz ale tym razem akurat to im wyszło mocno na plus po czasie, bo wcześniej mieli słabsze wyniki no ale teraz po pierwsze są chronieni a poza tym najmniej kupowali. Nie bardzo kumam o grupie przestępczej, to absurd bo action sam zgłosił do us że są pewne nieprawidłowości... bieliński ma kasy jak lodu po co by się pchał w takie rzeczy, to bez sensu. No ale jaki kraj taka polityka...
Kiedyś i Kluskę i samego Czechowicza posądzono o wyłudzanie VAT ale żadnemu z nich nie przybijano udziału w zorganizowanej grupie przestępczej. A Action jak można poczytać wiedział i miał się z tym dobrze, fakt że to dopiero zarzuty a do skazania droga daleka. "Urząd stwierdził w decyzji, że materiał dowodowy zgromadzony w sprawie jednoznacznie wskazuje, że w każdym łańcuchu dostaw zakupionych od spółek Staria i M-Trade wystąpiło oszustwo podatkowe, a udział Action w tych transakcjach mających na celu dokonanie oszustwa podatkowego w podatku VAT był świadomy.'
Nie wiem na czym polega świadomy i nieświadomy udział w tym procederze ale rozumiem, że chyba jednak jakaś różnica jest skoro jest to podkreślone.
pełna zgoda, BC, a o AB i reszcie nie piszę, bo zwyczajnie mało wiem o tych spółkach interesują mnie o tyle, czy wyskoczy im też jakieś truchło VAT-owskie z szafy...
Rekomendacja od wiadomo kogo i wywalanie w rynek na podbitkach.to AB..pare artykułow i wieksza ilosc akcji uplynniono na AB... ale czy kara ich nie spotka? I tak wszyscy brali od tych samych a uwalaja po kolei.... byc moze jest taki plan: po kolei i na koncu AB o ile starczy czasu....pomaranczowi musicie uwazac...maluczkich juz tam raczej nie i wroca jest bedzie transparentnie... Polityka tak nie powinna ingerowac w biznes... taki "Polski grajdulek totalitarny moze sie zrobic". Zadna z tych spolek nie jest spolka Skarbu Panstwa
z tego co piszemy (nikt, BC, devil) wynika, ze jednak poważne obawy nie znikają i rynek nadal to dyskontuje, a nawet coraz bardziej... http://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/abc coraz mniejsze wolumeny i chętnych na kupnie, a mielenie walorem i podbitki pod wywalanie widzi nawet chyba nowicjusz giełdowy...
dawno nie było tak mało przed open - wystarczy 20 PKC i mamy kod 1,xx z przodu
chyba coraz mniej czasu zostało do jakiejś złej publikacji, niby dobre wiadojmości o zakupie s4e czy o obrocie wrześniowym nie pozwalają zupełnie ruszyć kursem na północ. Coś śmierdzi, ale zobaczymy. Ponoć do końca miesiąca się ma coś wyjaśnić, ale zobaczymy nie zostało wiele czasu.
Wykres twoja namolność jest tak wielka że jeśli działasz w czyimś imieniu to ja bym cie zwolnił. Po prostu jesteś nudny i mało merytoryczny jak cybork.
miałem spory kapitał w dacie jak wiesz (dla mnie spory) i starałem się zbyt optymistycznie patrzeć na spółkę ale miałem przez dłuższy czas ku powody. Niestety coraz więcej dziwnych rzeczy się wydarzyło a klops z vatem wolałbym by się wyklarowało...
Dnia 2016-10-22 o godz. 08:52 ~devilek napisał(a): > miałem spory kapitał w dacie jak wiesz (dla mnie spory) i starałem się zbyt optymistycznie patrzeć na spółkę ale miałem przez dłuższy czas ku powody. Niestety coraz więcej dziwnych rzeczy się wydarzyło a klops z vatem wolałbym by się wyklarowało...
no właśnie, devil, patrzyłeś zbyt optymistycznie na spółkę i odrzucałeś moje wątpliwości lub obawy o spółkę... ale teraz już jesteś mądrzejszy o lata świetlne i chyba juz nie będziesz ulegał iluzjom myślenia życzeniowego?...
na pocieszenie(?) ci dodam, ze chyba większość drobnych inwestorów przechodzi podobną drogę (siebie z tego nie wykluczam, bo też w dawnych latach miałem podobne doświadczenia!) i teraz nie zdziwię się, gdy na rózne spółki będziesz patrzył z uwzględnianiem mego racjonalnego sceptycyzmu...
jeśli miałbym ci dawać jakąś radę (wiem, nie musisz jej ode mnie potrzebować), to poza oczywistymi dwiema (dywersyfikacja i stoplosy) ważna jest jedna: szanuj zysk... ale to chyba też już wiesz...
Z ta dywersyfikacja to roznie bywa... czesto gesto lepiej wejsc w jeden ...rozeznac od deski do deski i zaryzykowac... no chyba ze jestes funduszem to i tak obracasz nie swoimi a kasa i tak leci...ciezkie czasy dla kombinatorow ... moze wlasnie tego GPW potrzebowala " korekty" i TRANSPARENTNOŚĆI
Dnia 2016-10-22 o godz. 10:18 ~PrawdaPolska napisał(a): > Z ta dywersyfikacja to roznie bywa... czesto gesto lepiej wejsc w jeden ...rozeznac od deski do deski i zaryzykowac... no chyba ze jestes funduszem to i tak obracasz nie swoimi a kasa i tak leci...ciezkie czasy dla kombinatorow ... moze wlasnie tego GPW potrzebowala " korekty" i TRANSPARENTNOŚĆI
owszem, można stosować jednospółkową strategię długoterminową pod solidne fundamenty i dywidendy... i własciwie data niby spełnia te kryteria, ale...
w takim wypadku powinno się dodać - moim zdaniem - jeszcze jedno filtrujące kryterium: płynność.
Warto bowiem weryfikować wtedy na bieżąco średni wolumen/obrót - dzienny/tygodnowy/miesieczny wedle uznania, by konfrontować swe nastawienie na bieżąco z rynkiem.
Do tego dodałbym też to, na co sam zwracam wyjątkową uwagę - występowanie mielenia walorem i durakowate podbitki (zwłaszcza na open i close), by ni popaść w pułapki zastawiane przez dużych i drobnych spekulantów, jak to ma miejsce właśnie na dacie...
Dnia 2016-10-21 o godz. 23:23 ~benek napisał(a): [znów płaczliwy bełkot ]
łojoj... znów majtek z pampersami nie wytrzymał, by nie wypłakiwać się na wykresa przed zaśnięciem? a to mu wykres zalazł za skórę, że musiał napisać, co go gryzie...
no, ale to zrozumiałe, bo 10 dni temu benuś-płaczuś wypłakiwał się, gdy został nakarmiony po 2,20 a teraz jest już tylko 2,10 i ten kolejny wykresopłaczek nie wytrzymał, by nie smęcić, jaki to on biedny przez wykresa... bidulek, data mu nie rośnie przez posty wykresa...
jeśli ja jestem nudny, co powiedzieć o twym wypłakiwaniu sie na mnie, jakby cokolwiek ode mnie zależało?...
a zwalniać to sobie możesz... bo chyba wiesz, gdzie i jak głęboko mam twe zwalnianie oraz opinie o mnie?...
ale jednym mnie zaciekawiłeś - wyjaśnij, oczywiście merytorycznie, co to znaczy być "nudnym i mało merytorycznym jak cybork"? skończyłeś gimnazjum chociaż? czy może masz dysleksję (wtedy szczerze współczuję)? czy po prostu jesteś ortograficznym niedoukiem, co nawet poprawnie słowa "cyborg" napisać nie potrafi?
cienki i nudny to ty jesteś i w dowcipach, i w naganianiu na datę, i w smęceniu na wykresa, i prawdopodobnie w inwestowaniu również, bo widzisz jak data spada, więc popadasz we frustrację, którą usiłujesz na mnie odreagować
ale miej, koleś, trochę jaj i po prostu konsekwentnie ignoruj mnie - będzie ci lżej, na forum i w życiu bo na razie to z tobą jest tak:
https://www.youtube.com/watch?v=Ocm-kWC-Evo
eh, ty "cyborku" - abderyto (przynajmniej w ortografii)... smęć o mnie dalej, może będzie mniej nudno na forum, bo będziesz rozbawiać nie tylko mnie... i może zatrudnij się tam, skąd chciałbyś mnie zwolnić? - przecież ty taki mądry, bystry, dowcipny, elokwentny...
Wykres, czytam Cię dłuższy czas. Dobry jesteś, muszę Ci to przyznać. Walisz merytorycznie w swoim stylu i najczęściej trafnie, a do tego z kulturalną ironią wobec twoich krytykantów i hejterów. Tak trzymaj! Czekam, kiedy napiszesz, że data zacznie rosnąć. I żebyś wtedy miał tak rację, jak dotąd to ci się udawało.
Dnia 2016-10-22 o godz. 11:09 ~rychu napisał(a): > Wykres, czytam Cię dłuższy czas. Dobry jesteś, muszę Ci to przyznać. Walisz merytorycznie w swoim stylu i najczęściej trafnie, a do tego z kulturalną ironią wobec twoich krytykantów i hejterów. Tak trzymaj! Czekam, kiedy napiszesz, że data zacznie rosnąć. I żebyś wtedy miał tak rację, jak dotąd to ci się udawało.
Dzięki za zrozumienie i docenienie... Od dawna szukam pretekstu, by jako pierwszy napisać tu o przesłankach do wzrostów. Traktuję to wręcz jako swoiste wyzwanie dla samego siebie po tak długim czasie obecności w tym wątku. Ale wciąż nie widzę przesłanek i tak jak devil, czy inni, nadal mam obawy, ze kurs może sie jeszcze znacząco osunąć. Korzyść z tego może być taka, że dla wyczekujących okazji dyskonto przyjemnie zwiększy się, ale trudno ogarnąć, czy po ubiciu ew. dna nastąpi od razu znacząca zmiana trendu... Poniekąd nawet dla zdrowotności i oczyszczenia atmosfery ze smrodku VAT-afery wskazany byłby dłuższy boczniak, a po nich spokojny długoterminowy wzrost bez spekulacyjnych gierek na stabilnym wolumenie, nawet niewielkim (w koncu FF też jest niewielki)...
Data to solidna spolka i jako mniejszosciowi - tak zwana ploc wezmiemy to pod uwage ... za mocno spadla jak 2.50 i 2.25 peklo to kazdemu sie oczy otworzyly a spolke obsereujemy jyz pod rok na kazdej sesji i w kazdej mozliwej konfiguracji... tu juz w dzis powinny byc szczyty... no chyba ze nastepuje jakas wymiana pokolen i zgodnie z cyklem paruletnim za moment zbliza sie okazja zycia zeby zabezpieczyc sobie przyszlosc zakupujac spolke ABCData cos na wzor ECHO ktora byla brana na dolkach - powiedzmy rocznych ponizej 4 zlotych...moment przelomu sie zbliza i to njuz niebawem... kwestia pewnie roku OFE , programy pracownicze, rating , dolar do PLN ... Data byla i powinna zostac liderem...a co bedzie to wie tylko US i akcjonariusze!... wpis wykresa biore do mozgownicy cos na wzor " od bandy do bandy"... czlowiek uczy sie cale zycie i to jest najlepsze!
Dnia 2016-10-22 o godz. 13:04 ~PrawdaPolska napisał(a): > Data to solidna spolka i jako mniejszosciowi ... https://www.crn.pl/wywiady-i-felietony/transakcja-z-wartoscia-dodana "Ilona Weiss Ze względu na różnice w sposobie prowadzenia biznesu dystrybucja z wartością dodaną to dla broadliner’a takiego jak ABC Data niełatwy proces. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na strategiczny ruch i przejęliśmy S4E. Znaleźliśmy wspólne cele, doskonale się porozumiewamy i dostrzegamy możliwości synergii. Jeśli odpowiednio się zgramy – a wiem, że na pewno się to uda – uzyskamy średnią marżę na poziomie 8 proc."
Nie mam pojęcia. Przychody znane z szacunków, natomiast widać że coś próbują zrobić z marżą i faktycznie szukają wyżej marżowych produktów oraz usług. Na ile to będzie już widoczne w 3Q, myślę że jeszcze niewiele. Więc nawet nie próbuję prognozować bo to dla mnie czarna magia. Devilek zna branżę jak mało kto tu na forum, może on coś napisze. Ja wstrzymuję się od głosu :)
Dnia 2016-10-22 o godz. 21:33 ~PrawdaPolska napisał(a): > Bronimy i wybijamy... spekulacja Vatu w cenie ... zycze brania na dolku i rakiety na ksiezyc.
żeby zrobić coś z marżą musi być <b>jeden i tylko jeden zdecydowany lider na rynku</b>, jeśli nie ma lidera jest wojna... lider dyktuje ceny a reszta się do tego dostosowuje, lider ustala marże które są przeważnie wysokie, reszta i tak jest w zdecydowanie lepszej sytuacji niż miałaby być wojna cenowa - no przecież to podstawy ekonomii, szanowni...
kiedyś liderem była Tech, zachodnia firma która trzymała standard i marże, później Action i ABC naprzemiennie którzy to mocno zepsuli rynek walcząc bezsensownie ze sobą. Brak lidera jest teraz nadzwyczaj widoczny. Może być jeszcze zmowa cenowa (w której to zawsze jden drugiego dyma) lub kartel w obecnej sytuacji ale to jedno jak i drugie chyba jest nielegalne ;-)
btw. jakie są terminy płatności w P&G, Unilever, J&J... a jakie u lokalsów w dystrybucji IT - bo ja wiem :p
Albo wycofywać produkty nisko marżowe i w ich miejsce wprowadzać asortyment o wyższej marży, co moim zdaniem się dzieje teraz w Dacie, zresztą i w AB chyba też (tylko na różne sposoby). Zobaczymy, fakt że myślałem, że to się stanie sporo szybciej, niestety myliłem się.
Dnia 2016-10-22 o godz. 17:46 ~bialoczerwony napisał(a): > Dnia 2016-10-22 o godz. 13:04 ~PrawdaPolska napisał(a): > > Data to solidna spolka i jako mniejszosciowi ... > https://www.crn.pl/wywiady-i-felietony/transakcja-z-wartoscia-dodana > "Ilona Weiss Ze względu na różnice w sposobie prowadzenia biznesu dystrybucja z wartością dodaną to dla broadliner’a takiego jak ABC Data niełatwy proces. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na strategiczny ruch i przejęliśmy S4E. Znaleźliśmy wspólne cele, doskonale się porozumiewamy i dostrzegamy możliwości synergii. Jeśli odpowiednio się zgramy – a wiem, że na pewno się to uda – uzyskamy średnią marżę na poziomie 8 proc." >
Z jednego powodu czekałem na komenty do tego wywiadu, ale nie doczekałem się tego, na coliczyłem. Dopiero na forum podłogi młody zwrócił uwagę na to, na co i ja zwróciłem uwagę, więc wklejam jego wypowiedź:
/.../ nie rozumiem jak można robić 19 października wywiad z Iloną i nie zapytać o karuzele VAT. Dzień po minimum 2.05 rozmowa z prezes spółki giełdowej nie powinna się ograniczać do wizji core biznesu. Tym bardziej wtedy gdy wielu inwestorów najwyraźniej obawia się że zaraz spółkę wymiśkuje Skarbówka i do realizacji żadnych wizji nie dojdzie.
nie można pozbyć się zupełnie produktów o niskiej marży ze względu na fakt że bardzo często są to produkty tzw pierwszej potrzeby np dyski twarde itp których sprzedaje się dziennie w setkach sztuk. Problem główny który trawi rynek dystrybutorów IT to właśnie niskie marże i całemu syfowi internetowych porównywarek cen gdzie e-sklepy walczą o 1 zł by być najtańsi. Kiedyś tak nie było, może teraz właśnie jest czas na przemyślenia i poprawę sytuacji. Nie powinno być tak by firma która jest partnerem abc, actionu ab może kupić na allegro taniej niż w dystrybucji ten sam produkt, więc przykładowy kowalski kupuje taniej prywatnie niż partner w dystrybucji. Dotyczy to wielu linii produktowych to główna przyczyna...
W mojej ocenie jest jeszcze jeden powód dlaczego musisz mieć także produkty niskomarżowe - twoi kontrahenci oczekują, że będą mogli zrobić kompleksowe zakupy u jednego dostawcy. Dlatego trzeba mieć różne produkty. Natomiast pewnym sposobem na podniesienie marży jest sprzedaż razem z wdrożeniem - i właśnie Data robi - po to była akwizycja.
tak invest masz rację. To że abc idzie w dobrym kierunku to ja jestem pewny. Czekam tylko aż się wyjaśnią sprawy z vatem, może odkupię taniej lub drożej...
O jak pięknie naganiają: "Asbis jest również na dobrej drodze do zrealizowania prognozy zysku netto [3,8 mln USD za rok 2016]..." http://pulsinwestora.pb.pl/4642151,48518,kolejne-akcje-z-gpw-w-klubie-100 Czyli prognoza zysku 16 baniek w Asbisie a kapitalizacja Abis vs. Data 150mlnvs.270mln zł
Btw. Bardziej chodziło mi o produkty wysokomarżowe niezwiązane z IT.
W temacie VAT jest oficjalne stanowisko Daty z dawien dawna - ma być wszystko ok. Nie będę przecież co miesiąc powtarzać, że jest ok. Ze skarbówki też cicho. I jak już wcześniej pisałem - dla mnie oczywistym jest, że Xiaomi jak wybierało sobie pierwszego partnera na Europę Śr. - Wschodnią to prześwietliło Datę czy nie ma trupa w szafie i czy za pół roku ich partner nie podzieli losu Actiona. Dla Chińczyków sprawy honorowe są bardzo istotne i nie pozwoliliby sobie na ryzyko takiej wtopy. Poza tym skarbówką zna już Czechowicza i MCI i wie, że jakby co nie odpuści (casus JTT). I po trzecie - takie postępowanie skarbówki doprowadzi do wykończenia polskich dystrybutorów a na ich miejsce wejdą Niemcy, Amerykanie i Chińczycy - PIS powinien brać to pod uwagę bo straciliby bardzo wizerunkowo. Dlatego w mojej ocenie ryzyko VATu w Dacie możecie sobie odpuścić. Zobaczymy kiedy dotrze to do rynku. I jak w ogóle ten rynek się będzie zachowywał.
Dnia 2016-10-24 o godz. 16:40 ~invest napisał(a): > W temacie VAT jest oficjalne stanowisko Daty z dawien dawna - ma być wszystko ok. Nie będę przecież co miesiąc powtarzać, że jest ok. Ze skarbówki też cicho. I jak już wcześniej pisałem - dla mnie oczywistym jest, że Xiaomi jak wybierało sobie pierwszego partnera na Europę Śr. - Wschodnią to prześwietliło Datę czy nie ma trupa w szafie i czy za pół roku ich partner nie podzieli losu Actiona. - czy jak Data kupowała SCOP to nie było tzw. "prześwietlenia"?
> Dla Chińczyków sprawy honorowe są bardzo istotne i nie pozwoliliby sobie na ryzyko takiej wtopy. Poza tym skarbówką zna już Czechowicza i MCI i wie, że jakby co nie odpuści (casus JTT). - równi i równiejsi, rozumiem... Bielińskiego można stuknąć bo nie będzie się szarpał za bardzo a do tego jak nie mam akcji jego firmy to tym bardziej, ważne żeby ABC się udało wydymać fiskusa bo akurat te akcje mam a sprawiedliwość... no to przecież tylko Action! :-)
> I po trzecie - takie postępowanie skarbówki doprowadzi do wykończenia polskich dystrybutorów a na ich miejsce wejdą Niemcy, Amerykanie i Chińczycy - PIS powinien brać to pod uwagę bo straciliby bardzo wizerunkowo. > Dlatego w mojej ocenie ryzyko VATu w Dacie możecie sobie odpuścić. Zobaczymy kiedy dotrze to do rynku. I jak w ogóle ten rynek się będzie zachowywał. - znaczy, że jak bogaty i duży to może kraść, tak!? ale drobnego przedsiębiorce można zamknąć, tak dla przykładu bo to przecież złodziej, nawet jak się pomyli... no fajnie , taki kraj to bajka! :-)
zagrożenia są zawsze, brexit, nie wiadomo co w usa itd itp a na naszym podwórku kolejny strach o ofe i tak wymianiać można dalej. Dobra spółka która realizuje plan, przynosi zysk sama się obroni a jak się czasy poprawią to będzie szybować. Ja tak to widzę niekoniecznie w kontekście abc daty. Wczoraj twoim zdaniem było mielenie walorem ??
dobra spółka może realizować najlepszy plan, ale jeśli otoczenie bedzie niesprzyjajace - niewiele da to inwestorom
wczoraj trochę z doskoku obserwowałem, bo kupowałem auto, ale to, co było - uznaję na razie odbicie zdechłego kota i na sztuczne pompowanie pod technikę, by zwabiać kapitałodawców