pompowanie balonika pod sypanie trwa, a mci już nikt nie chce?... pierwszy raz od dawna taka sytuacja, ze mci na open nikt nie kupuje - pół godziny sesji i zero transakcji
a jak sypacze wywala datę, chyba będzie podobny marazm, bo po lewej pustki i chyba dlatego tak intensywne podtrzymywanie kurs, by z lewej dostawiali się nawet najdrobniejsi do skarmienia
ciekawe, kto potem będzie łykał te kolejne 600.000 akcji, jak nowa emisja zaleje rynek
teraz trudno się dziwić, ze 3 fundy uciekły, a bzwbk zmniejszyło udziały (i chyba to oni ciagle sypią)
To nieprawda, że tylko osoby niewykształcone padają ofiarą oszustów finansowych. Dla większości zgubna jest chciwość, która powoduje, że łatwo nimi manipulować.
Do takiego wniosku dochodzi Joshua M. Brown, nowojorski doradca finansowy z Ritholtz Wealth Management. Na swoim blogu (http://thereformedbroker.com) wskazał on właśnie cechy ludzi, które sprawiają, że łatwo mogą oni paść ofiarą oszustów finansowych. Obok braku wiedzy o produktach finansowych, zwykłego lenistwa, które zniechęca człowieka do sprawdzenia, w co inwestuje, Joshua M. Brown wskazuje na jeszcze jedną ciekawą cechę: swego rodzaju arogancję i przekonanie o tym, że zasługujemy na więcej niż inni, także gdy chodzi o zyski z naszych inwestycji. A stąd już prosta droga do tego, by uwierzyć, że obietnice bezpiecznych zysków na poziomie 10 procent bez ryzyka są prawdziwe. - Oszuści potrafią wykorzystać, tę cechę i dokładnie wiedzą, co powiedzieć - pisze autor bloga o tych, którzy niemal „konspiracyjnym” tonem wmawiają komuś, że jest lepszy od innych. A od tego już tylko krok do utraty oszczędności.
czekanie na chętnych do skarmienia trwa... po lewej pustki 3,80 zasypane zapowiedź emisji 600.000 akcji jednoznacznie studzi zapał do kupowania teraz wiadomo, czemu fundy uciekały i czemu insiderzy wywalali
totalnie się nie zgadzam, co to jest 600k akcji ?? grosze przy tym co abc skupiła a co również nie wpływało na wycenę... wcale nie jest to źle postrzegane, może tak samo jak wybór nowego prezydenta wpływa na kurs. Zobaczysz że będą zakupy pod dywidendę.
Dnia 2015-05-25 o godz. 14:09 ~devilek napisał(a): > totalnie się nie zgadzam, co to jest 600k akcji ?? grosze przy tym co abc skupiła a co również nie wpływało na wycenę... > wcale nie jest to źle postrzegane, może tak samo jak wybór nowego prezydenta wpływa na kurs. Zobaczysz że będą zakupy pod dywidendę.
co to jest 600 K akcji?! a widziałęs kiedyś takie sesje na dacie?... kto ma to łyknąć? no i masz krótką pamięć co do skupu, jak tam podtrzymywano płynność skupem i nawet go podwyższono, bo inaczej w ogóle niewiele by skupili
i nie ma to wpływu na nic? - czemu nie ma kolejek na kupnie? czemu sam nie kupujesz po taniosci?...
i zadaj sobie trud porównania - ile skupili i jak to się ma do zamiaru kolejnej emisji 600 K
a póki co, czekamy na twój koniec maja i moja datę 10 czerwca... zobaczymy, kto trafi...
spółka niby ok, a dywidendy nie płaci, za to doi datę i też jakoś nikt jej nie chce mimo ponoć wielu ostatnich udanych IPO...
mci dla daty przez 2 lata nie umiała znaleźć strategicznego
ostatnio data rozszerzyła zakres działalnosci, al jak rynek na to zareagował? tylko wtopione fundy podpompowały kurs pod niusy, a potem wywalały na górce bo tylko na dacie mogły cokolwiek ugrac
no i teraz ta emisja zaraz po skupie... gdybyś nigdy nie miał daty i teraz ktoś zachęcałby cie do kupna, a ty słyszysz, ze własnie zakonczyli skup i szykuja się do emisji, to jakbys zareagował? kupowałbys całym portfelem? i do tego przed odcięciem dywidendy?
znalezienie partnera strategicznego dla tak dużej międzynarodowej spółki w tej branży nie jest łatwe, kiedyś były akwizycje krajowe jak np. action wchłonął CCC ale to już stare dzieje. W kraju brak takiego kandydata, poza tym branża nie szczyciła się dużą marżowością co dodatkowo odstrasza potencjalnych graczy. Realnie to by musiał być bardzo duży podmiot np. amerykański. Szczerze nie wiem kto, i uważam że nie znajdzie się łatwo - chciałbym się mylić tutaj bo też mi nie pasuje z jednej strony mci ale akurat oddawanie dywidendy mi pasuje. Znowu nie rozumiem czego się tutaj obawiasz, to że odetną i kurs nie wróci. No ale masz kasę i możesz dokupić papier i masz go więcej :) Ja troszkę dokupiłem to mogę zdradzić... i dalej rekomenduję zakup w tej niskiej cenie.
"Zarząd spółki ABC Data S.A. z siedzibą w Warszawie niniejszym informuje, iż w dniu 25 maja 2015 roku wpłynęło do Spółki pismo od akcjonariusza Spółki, reprezentującego powyżej jednej dwudziestej kapitału zakładowego Spółki, działającego na podstawie art. 401 § 1 Kodeksu spółek handlowych - MCI Venture Projects Sp. z o.o. VI Spółka komandytowo-akcyjna z siedzibą w Warszawie (dalej "MCI"), zawierające wniosek umieszczenia w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki zwołanego na dzień 16 czerwca 2015 r., na godz. 10:00, które odbędzie się w siedzibie Spółki w Warszawie przy ul. Daniszewskiej 14 ("ZWZ") następujących spraw:
- podjęcia uchwały ZWZ w sprawie ustalenia zasad przeprowadzenia przez Spółkę Programu Motywacyjnego za rok 2015 dla członków Rady nadzorczej; - podjęcia uchwały ZWZ w sprawie emisji warrantów subskrypcyjnych serii J z prawem do objęcia akcji zwykłych na okaziciela Spółki serii K, z wyłączeniem prawa poboru warrantów subskrypcyjnych serii J, w sprawie warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego w drodze emisji akcji serii K z wyłączeniem prawa poboru akcji serii K oraz zmiany Statutu Spółki;"
Co do Daty i programu motywacyjnego, to jestem jak najbardziej za o ile bedzie na zdrowych warunkach i np. zależny od kursu akcj. No i oczywiście nie za rok poprzedni ;)
Dnia 2015-05-27 o godz. 08:33 ~devilek napisał(a): > obrót jest od pewnego czasu lepszy i ważne że można się pozbywać waloru jeśli ktoś ma ochotę...
i widać, jak wielu z tego korzysta...
Przy okazji - spróbuj odpowiedzieć na moje pytania: 1/ jaki sens i korzyść dla drobnych widzisz w zamiarze wprowadzania nowych emisji tuż po zakończeniu buy backu? 2/ jak się ma ilość akcji skupionych do ilości w najbliższych emisjach? 3/ co myślisz o ostatnim komunikacie spółki?...
i zakladam, ze oglądasz TKO - odpowiedz, w jakim celu ktoś JEDEN usilnie wystawia zaledwie 300 szt. akcji, CHOĆ MOŻE USTAWIĆ SIĘ NIŻEJ (bo nikogo nie ma), byle z lewej kurs podciągnąć jak najwyzej?
Odpowiem ci na pkt1) Program motywacyjny, gdy akcje obejmuje się po 5zł, a kurs jest niewiele wyższy, lub w okolicach tego świadczy o wierze w budowę wartości dla akcjonariatu która przełoży się na wyższy kurs. Celowo jak zauważysz wspominam o 5zł. Bo chyba nie znajdzie się idiota, który by wziął w nim udział obecnie. Jaki dla mnie z tego wniosek? 1) Do tych założonych 5zł trochę nam jeszcze brakuje, a więc to będzie mój zysk 2) jeśli ktokowiek odbierze te akcje po 5zł, tzn że wierzy że będzie wyżej bo widzi co się dzieje z działalnością operacyjną w spółce. A więc każdy grosz powyżej 5zł to będzie także mój zysk. Przy około 6zł mam zamiar się wysypać. Powyższe założenia mają szansę na realizację oczywiście jeśli szeroki pozwoli i nic nie wydarzy się w skali makro.
po za tym zainwestowałem tu kasę pod kątem AF i ani nie potrafię ale też nie mam czasu na AT i śledzenie kto i ile wystawi na TKO, bo o ile w krótki terminie rządzą emocje, to w długim już tylko fundamenty.
Dnia 2015-05-27 o godz. 10:02 ~białoczerwony napisał(a): > po za tym zainwestowałem tu kasę pod kątem AF i ani nie potrafię ale też nie mam czasu na AT i śledzenie kto i ile wystawi na TKO, bo o ile w krótki terminie rządzą emocje, to w długim już tylko fundamenty.
no i tu już się różnimy (ale pieknie i spokojnie, nie zaś wrogo): - też dlugo fundamenty daty oceniałem jako solidne i po wynikach rocznych sądziłem, ze pod nie zacznie sie popyt, a jednak było inaczej - mam wrażenie, że tu od sporego czasu nieustannie rządzą emocje i pod nie jest jest zabawa sypaczy z kursem - nasilenie emocji chyba nastapi w okolicach dywidendy...
ja lubię obserwować wybrane walory przez dłuższy czas całosesyjnie i długo terminowo, bo mam wtedy pełniejszy obraz tego, co grubi gracze wyczyniają własnie długoterminowo. Samo spojrzenie po czasie na świeczki i wykres bywa zniekształcające obraz giełdowy spółki, bo np. po całodziennym sypaniu na koniec jest podbitka o biała swieczka, niezorientowani myślą, że jest OK, a o to chodzi sypaczom manipulującym walorem i dlatego tak skutecznie kilka razy udało im sie poubierać drobnicę.
Mnie ciagle ciekawi pytanie, kto i kiedy ruszy walorem przy takim podziale udziałów... Ta emisja, to moze faktycznie jakaś ucieczka do przodu. Ale juz raz obligi nie wypaliły, dziwne zabawy na mci ostatnio sam widzisz. Jeśli teraz wyskoczy jakikolwiek truposz z datowej szafy... Oby nie.
Dnia 2015-05-27 o godz. 10:02 ~białoczerwony napisał(a): > po za tym zainwestowałem tu kasę pod kątem AF i ani nie potrafię ale też nie mam czasu na AT i śledzenie kto i ile wystawi na TKO, bo o ile w krótki terminie rządzą emocje, to w długim już tylko fundamenty.
cos do poczytania w wolnej chwili odnosnie ew. zagrożeń dla kursu daty - zamiast pisania własnych esejów, wklejam linki, zapewne domyslisz sie, co tu dotyczyc może daty:
właśnie, zgadzam się z białoczerwonym. Mnie również nie interesują te gierki, szkoda na to mojego czasu. Powiem Wam jeszcze że ten kwartał będzie bardzo dobry, nie mogę napisać skąd to wiem ale pamiętajcie że tak napisałem :)
Dnia 2015-05-27 o godz. 09:53 ~białoczerwony napisał(a): > Odpowiem ci na pkt1) > Program motywacyjny, gdy akcje obejmuje się po 5zł, a kurs jest niewiele wyższy, lub w okolicach tego świadczy o wierze w budowę wartości dla akcjonariatu która przełoży się na wyższy kurs. > Celowo jak zauważysz wspominam o 5zł. Bo chyba nie znajdzie się idiota, który by wziął w nim udział obecnie. > Jaki dla mnie z tego wniosek? > 1) Do tych założonych 5zł trochę nam jeszcze brakuje, a więc to będzie mój zysk > 2) jeśli ktokowiek odbierze te akcje po 5zł, tzn że wierzy że będzie wyżej bo widzi co się dzieje z działalnością operacyjną w spółce. A więc każdy grosz powyżej 5zł to będzie także mój zysk. Przy około 6zł mam zamiar się wysypać. > Powyższe założenia mają szansę na realizację oczywiście jeśli szeroki pozwoli i nic nie wydarzy się w skali makro.
Rozumiem. Logiczne. Ale trzy pytania: - czy realne? - jesli realne, to kiedy? (w jakiej perspektywie?) - dlaczego brak popytu?
brak popytu - jest problem ogólny. Brak małych inwestorów to wszyscy widzą i ty pewnie też. Mimo to uważam że ruszy, tak jak białoczerwony. Pytałam ciebie o kurs i tym się różnimy ale skoro piszesz że tanio to dopiero będzie więc moje pytanie dotyczące o jakim kursie myślałeś jest logiczne. Jedno jeszcze bo fakt że ciągle się kisimy i musi odpalić a to że nie wiemy kiedy to z jednej strony szansa do zakupów, ja w dalszym ciągu sądzę że taniej nie będzie...
1 Tak! ( Muszę w to wierzyć trzymając akcje, inaczej byłbym idiotą) !!! ;) 2) Myślę, że w 2016 ( będą znane już wynik za 2015 o ile cały świat się nie zawali) 3) Popyt się zacznie jak bedzie drogo, wtedy to będzie modna i super spółka ( popatrz na rekomendacje Actiona kto i kiedy to rekomendował i jak ubierali ludzi przy szczytach) I tu pojawią się pozytywne rekomendacje gdy będzie drogo, bardzo drogo.
Wykres kampania się już skończyła, "bul" minął :P. Co do artykułu to jak zwykle jest tendencyjny i straszy PISem wszystkich "trzęsipiórków". Na szczęście to już nie działa.