• prosze o opinie HSBC Autor: ~mr.octavian [79.185.21.*]
    Witam. chciałbym sie dowiedziec czy ktoś z Was miał stycznosc z tym bankiem.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~kiko [217.153.189.*]
    bardzo fajny bank...

najstarszy bank świata...

taki solidny i inny niż polskie szaraki...

a od banku jeszcze lepszy jest HSBC TFI...

jak się poszuka w internecie to można je nawet bez prowizji kupować...

polecam Indian Equity :)
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~~Klient [83.6.55.*]
    Bank HSBC to bank kierujący się zawiłymi procedurami. Mam bardzo złe skojarzenia z tym Bankiem. Miałem dosyć prostą sprawę do załatwienia. Przez infolinię nic nie mogłem załatwić ponieważ siedzą tam mało zaradni pracownicy i jakaś niezbyt przyjemna Pani, którzy nic nie mogą pomóc. Taki niedowład decyzyjny. Jak chcesz porozmawiać z kim wyżej to jest problem. Na kierowane do nich pisma odpowiedzi są zdawkowe i nie wyczerpujące tematu. Nie polecam a wręcz ostrzegam ! Może jest to dobry bank w świecie ale raczej nie w Polsce. niestety taka jest moja opinia o tym Banku HSBC.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~Maciek [82.177.9.*]
    Próbuję od pewnego czasu zrezygnować z ich usług. Niestety nieskutecznie. Ani telefonicznie, ani mailem. Jak grochem o ścianę. Niby wszystko gra, już mają zamknąć i... nadal działa. Porażka. Powinno być - HSBC ZPChr.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~zet.drw [83.15.214.*]
    Do wszystkich, którzy natrafili na rafę "opłaty za nieterminowa spłatę" na karcie kredytowej w kwocie zł 45..Ta opłata jest bezprawna, jest kradzieżą pieniędzy czyniona NIBY w majestacie prawa. Takie opłaty zawarte w tabelach prowizji HSBC ( i WSZYSTKICH innych banków) zostały uznane przez UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta) za wyczerpujące znamiona tzw. klauzul _niedozwolonych_. Wg. Kodeksu Cywilnego sa to klauzule abuzywne ( nadmiernie szkodzące klientowi). jako takie, sa bezprawne, i klienta NIE OBEJMUJĄ, NIE DOTYCZĄ. Warto poczytać:
    "Ustawa z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów1) 2) "
    "Podstawa prawna : klauzula niedozwolona UOKIK - sygn. akt XVII Amc 42/04 ( numer wpisu 623); art 6 ustawy o elektronicznych instrumenrach płatniczych ( Dz. U. 2002 nr 169 poz. 135)."

Składać protesty do HSBC, i informować UOKiK.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~dociekliwy [213.134.160.*]
    W taki razie odpowiedz mi na pytanie: czy niepłacenie danej kwoty minimalnej w terminie nie jest złamaniem umowy o kartę kredytową??? Czyżby prawo działało tylko w jedną stronę??? Bo jeśli tak, to każdy może zadłużyć kartę a potem spłacać kwoty minimalne wedle jego "widzi mi się" i bank ma prosić o spłatę zadłużenia. Bardzo ciekawe...
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: zet.drw [83.15.214.*]
    TU i TERAZ ja poruszyłem temat "spłaty minimalnej" na karcie kredytowej. i mówimy o bandziorskich metodach.
    Rozważmy korzyści banku:
    1. klient korzystając z karty , nabija bankowi prowizje od wykorzystanej kwoty, która płacą sprzedawcy. (znaczy - NA PEWNO bank już zarobił !- bo przecież jeśli klient spłaci CAŁE zadłużenie w terminie - bank JESZCZE straty nie odnosi,nieprawdaż?.)
    2. klient, który w ustalonym terminie NIE spłaci kwoty minimalnej (ustalonej) jest obciążany ODSETKAMI od wykorzystanych kwot! Więc - ZNÓW bank nie jest poszkodowany, a wręcz już zyskał! I to dwukrotnie! Otrzymał prowizje od sprzedawców, i pobrał odsetki od klienta.
    3. Nie dość tego. Taki geniusz bankowości, jak KB, czy HSBC, czy też Volkswagen Bank automatycznie, w pierwszym dniu po terminie, doliczają słynną opłatę za nieterminową spłatę!
    To jest trzecia korzyść banku.
    I wy piszecie,ze bank ma krzywdę!?
    Takie głosy bluźnierstwo!

Ustawa nie jest po to, by podawała konkretne rady/dorady/porady.
    Od interpretacji szczegółowej sa urzędy, Sady.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~kaska [193.25.0.*]

odsetki są liczone od momentu gdy klient wpłaci tylko kwotę minimalną a nie pełny limit, ponieważ nie spłacając całego zadłużenia traci okres bezodsetkowy. Jeśli natomiast dokona spłaty całego zadłużenia karty "spłaci kartę" to tak naprawdę dostaje od banku darmowy kredyt na 56 dni, pod warunkiem, że dokonuje płatności bezgotówkowych.

Karta kredytowa jest instrumentem, który powinien być wykorzystywany z głowa i według zdolności finansowych jego posiadacza. Często ludzie posiadający duże limity np. 8/9 tyś wykorzystują go maksymalnie a potem zaczyna się płacz bo nie ma środków na spłatę karty. Standardowe oprocentowanie karty to około 21% w skali roku więc od limitu kilku tyś (nie daj Boże jeszcze przekroczonego) zaczynają się naprawdę ciekawe koszty :)

a co do opłat za nie terminową płatność kwoty minimalnej... jest to jak najbardziej zgodne z prawem i bank ma prawo taką opłatę naliczyć, ponieważ informacje o takiej opłacie nie znajduje się z umowie o kartę kredytową tylko w regulaminie karty, który jest załącznikiem do umowy. Czyli drogi zet.drw całe Twoje krzyczenie, że takie opłaty są złodziejstwem i niezgodne z prawem to jedne wielkie czcze gadanie, ponieważ kompletnie nie znasz się dokumentach bankowych jak i na procedurach bankowych.

po Twoich postach odnoszę wrażenie, że strasznie zazdrościsz instytucją takim jak bank, że dziennie zarabiają kwoty o jakich Ty możesz tylko pomarzyć. Jak również mam nieodparte wrażenie ze zostałeś strasznie przez jakiś bank oszukany bądź czujesz się oszukiwany i najgorsze, że nic nie możesz z tym zrobić.
    Jeśli możesz to odpowiedz mi na pytanie:
    czy kiedykolwiek korzystałeś z karty kredytowej?? bo mam (może mylne) wrażenie, że albo nigdy z niej nie korzystałeś i tak naprawdę nie wiesz jak to działa w rzeczywistości, albo nie umiałeś z niej korzystać i płaciłeś spore opłaty jak i odsetki za jej użytkowanie.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: zet.drw [77.253.166.*]
    Kasiu roztomiła! Ty się nie zamartwiaj o mój profil psychologiczny i "klientowski".
    Ty się podszkól, a tu podsuwam ci żródło wiedzy. Którego pewnie wczesniej nie zauważyłaś. Może wreszcie przestaniesz prawić te gupoty o prawie banku do dowolnego kształtowania wzorów umów.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-prosze-o-opinie-hsbc,6900480.html

HSBC jest takim samym tuzem jak CityBank,i na takie same zasługuje potraktowanie ( przez UOKiK).
    mam wrażenie ze mas problem z rozumieniem textu pisanego, przecież napisałam że umowy są zasadniczo standardowe dla danych produktów oferowanych przez bank dla klienta i wszystkie klauzule w niej zawarte są zgodne z tym co mi napisałeś (czytałam to uważnie). Ale nie o umowę się tutaj rozchodzi tylko o REGULAMIN KARTY, to jest dokument w którym masz informacje o opłatach itp. Czyli nie mów w kółko o umowie bo umowa jest skonstruowana w sposób zgodny z prawem bo od tego mamy dział prawny aby to kontrolować.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: zet.drw [87.205.223.*]
    To ty jestes żałosna z tym powtarzaniem w kółko "wszystko jest OK"
    Jak może być prawny regulamin (który jest załącznikiem do umowy) gdy umowa jest bezprawna? Umowa mówi "opłaty wg.Tabeli Opłat" .
    I wiadomo, że NIE w umowie jest zawarta opłata " za nieterminową spłatę"!
    To tak, jakbyś chciała udowodnić, że wstawione przez Ciebie okno do nie swojego/twojego domu powoduje stan, że dom staje się twoim.

A tak przy okazji:
    http://wyborcza.pl/1,75248,6482598,Niecni_bankowcy.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=2015058

Istotne są ostatnie akapity tego tekstu.
    Ja w takiej instytucji jak te banki, w tych działach bym nawet dnia nie przepracował.

Trzeba mieć trochę oleju/krytycyzmu w głowie. I odwagi cywilnej też nieco.
    I poczucia swej godności osobistej.
    Wielu, którzy tych cech charakteru nie wynieśli z domu, zatrudnia się w bankach ( szczególnie w ich działach windykacyjnych, jak w przykładzie - TEŻ w sprzedaży), w policji, SB itp. Jako komornicy, też. I stosują potem metody działania, za które normalni ludzie plują im w twarz. Ale dla takich gości to żadna ujma. Bo nie mają honoru,ani poczucia swej (właśnie) godności. Mózgi maja wyprane szkoleniowym praniem.
    I za pieniądze (mniejsze,,większe) się sprzedają jak te przysłowiowe prostytutki.
    Gdyby ci sprzedajni pracownicy stawali okoniem w obliczu nieetycznych żądań, nie było by problemu. AŻ takiego problemu.

Aż się wierzyć nie chce, że ludzki mózg tak łatwo można prać. Nie dziwi więc, ze tylu bezlitosnych bandziorów było w hordach hitleryzmu,stalinizmu.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: zet.drw [87.205.223.*]
    Szkoda, ze to forum nie daje możliwosci edycji swoich postów.
    Napisałem "Jak może być prawny regulamin (który jest załącznikiem do umowy) gdy umowa jest bezprawna? Umowa mówi "opłaty wg.Tabeli Opłat" ."
    A powinienem napisać:
    Jak może być prawna Umowa (której nieodłącznym załącznikiem jest Regulamin do umowy) gdy jego (regulaminu ) niektóre pozycje są bezprawne? Umowa mówi "opłaty wg.Tabeli Opłat" .
    Więc prawo < lub > bezprawie działa w obie strony. Bezprawna umowa rzutuje na regulamin, i odwrotnie.
    żałosne Twoje myślenie jest żałosne... i kto tu ma wyprany mózg...
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: kejt22 [188.146.53.*]
    Mam konto w Angielskim HSBC. Jak przelec pieniądze na polskie konto walutowe? Da się to zrobić na aplikacji? Czy trzeba zalogować sie na swoje konto? Nigdy tego nawet nie robiłam bo wystarczyła mi aplikacja. Prosiłabym o szczegółowe instrukcję
    btw ~zet.drw bardzo bym CIe prosiła jeśli oczywiście jesteś w stanie wskazać mi w ustawie z 16 lutego o ochronie koknurencji konkretny punkt mówiący o opłatach za opóźnienie przy kredytach ratalnych bądz pożyczkach, kartach kredytowcyh :))) czekam na Twój cytat z tejże ustawy.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~moravsky [83.8.57.*]
    Jakiś czas temu otrzymałem informacje, że w przypadku monitów listownych pojawia się kwota 100,00. Słownie: STO złotych za opóźnienie w spłacie raty. To chyba leciutka przesada. Jak sądzicie?
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~Piotr [213.134.160.*]
    Dzień dobry. Chciałbym założyć w HSBC konto firmowe. Czy byłby Pan tak uprzejmy i poinstruował mnie jak to zrobić . Dziękuję piotr.m.marciniak@o2.pl
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: moravsky [83.27.155.*]
    Mój kontakt z tym Bankiem rozpoczął się od jakichś zakupów ratalnych kilka lat temu. wówczas pod nazwą 'Beneficial Kredyt". Teraz to ujednolicili i wszędzie jest logo HSBC. Generalnie zawsze staram się pilnować płatności, więc nie było później problemu z uzyskaniem kredytu, czy karty kredytowej - mają teraz w ofercie dwa rodzaje kart: zwykłą oraz partnerską IKEA. Wiele rzeczy można u nich załatwić poprzez infolinię (np. podniesienie limitu). Obsługa jest miła i konkretna. W porównaniu do innych banków formalności naprawdę niewiele nawet przy załatwianiu kolejnego kredytu - często sami dzwonią. Bank średnio drogi hmmm, wszystko wrzuca do BIK-u. Z tego, co się dowiedziałem trochę histerycznie reaguje dział windykacji. Dzwonią bez ID numeru o różnym porach. Nawet po 21.00. Generalnie polecam. Jak na razie jestem zadowolony.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~pracownik hsbc [193.108.73.*]
    jako pracownik HSBC stwierdzam, iż oferta hsbc premier jest jak najbardziej konkurencyjna;
    jednak pozostałe produkty pozostawiają wiele do życzenia. Bank zaczynał od marblesow, gdzie oprocentowanie dochodzilo do 30%, pozniej affinity gdzie bank szczycil sie oprocentowaniem 18%; nic nie schodzilo ponizej 9%.
    Takze jest to drogi bank. przed podpisaniem czegokolwiek, proponuje dokladnie sie zapoznac z tabelą opłat i prowizji; żeby nie było zaskoczenia że opłata za opóźnienie wynosi 45zł na karcie kredytowej.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~jork [83.5.25.*]
    Ten bak jest bardzo nie fer wykozystuja starszych ludzi ze spatom kredytu przeciogaja wszystko zeby ludze nic nie wiedzeli zwaszcza z starsi. Maja z tym bakiem trudnosci i nie polecal bym tego baku nikogo.??????????????????To jest moja szczera opina.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~kLIENTKA hsbc [85.222.52.*]
    Niestety to bank , który działa np w Ikea przy kredytach tylko ich oferta .
    Nie dosc , że za każdy dzień zwłoki pobiaraja 20 zł to przy ostaniej racie naliczaja wszelkie odsetki za wszystkie spóźnienia i jak sie spóźni z rata nawet do 3 dni dzwonia do klienta na wszystkie numery telefonów po 2 razy dziennie i sa bardzo nieprzyjemni a zarabiaja na nas sporo

TO MOJA PIERWSZA I OSTATNIA PRZYGODA Z TYM BANKIEM
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~windykator hsbc [213.134.160.*]
    Klientką HSBC to byłaś jak płaciłaś regularnie a teraz to jest co najwyżej dłużnikiem. najpierw przeczytaj umowę a nie piszesz ze bank nalicza 20zł po 3 dniach. Czyta się to co się podpisuje sieroto.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~piotrek [89.79.48.*]
    Nawet jak przeczytasz 100 razy wszystko, to zawsze bedziesz mial watpliwosci, zawsze moze ci sie poslizgnac noga, dlatego ty jako windykator powinienes brac na to poprawke i wykazac sie wyrozumialoscia, zamiast dzwonic i naliczac kary lepiej zadzwonic do klienta i zapytac ile czasu pan potrzebuje kiedy wyplata, moze on czeka na zaplate za swoj towar a ktos mu sie spoznia bo jest kryzys, lepiej jest poprzez kontakt z klientem takie rzeczy rozwiazywac, potem ten klient przyjdzie do HSBC drugi raz i powie sobie i znajomym jaki fajny bank, poczekali na mnie, dogadalismy sie, mialem problem i razem go rozwiazalismy, dzieki temu bank zarobi wiecej, a ty bedziesz mial mniej pracy, moze nawet dostaniesz podwyzke, a praca w windykacji nie nalezy z pewnoscia do najprzyjemniejszych
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~bliźni [188.146.226.*]
    Jeśli naprawdę jesteś windykatorem, to życzę ci wszystkiego najgorszego.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~ccc [87.96.56.*]
    "Klientką HSBC to byłaś jak płaciłaś regularnie a teraz to jest co najwyżej dłużnikiem. najpierw przeczytaj umowę a nie piszesz ze bank nalicza 20zł po 3 dniach. Czyta się to co się podpisuje sieroto."
    Spotkawszy tego windykatora na ulicy, dobrze by było obyć mu nieco mordę, tak w formie nauki wcielania w niego nieco ludzkich uczuc.
    szanowna Pani twierdzace ze oplaty za opoznienie naliczaja sie co dzienie po 20 zl gadasz glupoty!!! jak nie wiesz to sie moja droga nie wypowiadaj bo przez takich nie douczonych ludzi jak Ty takie banki jak HSBC (bank bardzo dobry o bardzo wysokiej jakosci swiadczonych uslug) traci. jednak tak sie sklada ze problemy maja tylko tacy wlasnie ludzi co nie czytaja umow, nie znaja sie na liczym i uwazaja ze wszytski im wolno... zakichanym obowiazkiem kredytobiorcy jest placenie rat w terminie a nie 2 tyg po. Oplaty wedlug prwa sa slusznie naliczone bo tak jasno i wyraznie zapisane ze bank MA PRAWO taki eoplaty naliczyc!!! po za tym sa to polaty jednorazowe i nieoprocentowane o czym pracownicy caly czas informuja!!!!!! czy drogi bank?? moze przypadku pozyczek gotwkowych, ale redyty jak najbardzie nie, poniewaz sa oferowane na 10 rat bez zadnego oprocentowania i dodatkowych kosztow nie nie gadajcie glupot ze taki drogi jak sie bierze na wiecej to oczywisice sa oplaty wiec trzeba brac kredyt z glowa!! a jesli chodzi o windykace to pracuej od 8-20 i prosze mi iwerzyc nikt z pracownikow tego dzialu nie dzoeni ani wczesniej ani pozniej.
    wiec nie uczonych kientow odsylam do luktury umowy, a ludiz nie umiejacych korzytsac z karty na iinfolinie tak was bardzo wyczerpujaco wytlumacza jak robic zeby nie placici nic dodatkowo za karte poza ubezpieczeniem i oplata roczna :)))
    ps: jestem klientem i pacownikiem tego banku wiec wiem co mowie :))
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~zet.drw [77.253.174.*]
    klientem morze i jesteś ale pracownikiem to na pewno juz nie no chyba ze od zmywania podlog w tym banku wracaj do podstawowkii naucz sie poludzku pisać, by normaplni ludzi byli w stanie cie zrozumiec.

(napisałem Ci to "w Twoim języku", byś była w stanie pojmnąć ;) )
    Każdy Klient ma prawo opóźnić swe płatności (choć raczej nie powinien).Od kompensacji takich opóźnionych rat jest instrument, który się nazywa ODSETKI.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: leder [212.244.174.*]
    rece mi opadły .." klientem moRZe i jesteś .." :) :)
    wracajac do meritum, przy opóźnionej wpłacie odsetki i tak bedziesz miał wieksze niz planowane, ze wzgędu na inny okres 'pracy' kapitału w stosunku do harmonogramu, to chyba jasne ?

• Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~zet.drw [77.253.174.*]
    No widzisz, i takie "moRZe" jest właśnie dla takich jak Ty. Nie za bardzo kumających.
    Czyż nie podkreśliłem, że odpisałem kasce JEJ językiem???
    A Tobie, jak widać, trzeba wprost, jak krowie na rowie.
    Niestety, na świecie żyjom ;) i tacy ;)

Czy napisałem gdzieś, że uważam inaczej????
    Napisałem, że opłata jest BEZPRAWNA. Co do wysokości odsetek właśnie nie dyskutuję, uważając je za WYSTARCZAJĄCY instrument dyscyplinujący.

Nie inaczej uważa UOKiK.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: zet.drw [77.253.174.*]
    Co do Twoich "renc" juzsie wypowiedziałem.
    Tu, dalej o klauzulach i pazerności:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,38200,title,Jak-banki-niszcza-klientow-w-majestacie-prawa,wid,10992475,wiadomosc_prasa.html

"Problemy z bankami nasiliły się wraz z wybuchem kryzysu, który ujawnił słabość tych instytucji. W 2008 r. skargi na oszukańcze praktyki bankowe stanowiły większość zażaleń złożonych do Komisji Nadzoru Finansowego. Dziś ręce pełne roboty mają także miejscy i powiatowi rzecznicy praw konsumenta. &#8211; Liczba skarg na banki ostatnio znacznie się zwiększyła. Chodzi o pobieranie kosztów ubezpieczenia po czasie objętym ochroną w razie wcześniejszej spłaty kredytu, o kary za brak spłaty kwoty minimalnej karty kredytowej, nierozpatrywanie w terminie reklamacji bankowych czy żądanie dodatkowych zabezpieczeń dla kredytów hipotecznych udzielonych w przeszłości &#8211; mówi Joanna Wysocka, miejski rzecznik konsumentów w Warszawie."
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~obiektywny [213.134.160.*]
    Widzę, że trafił się nam na forum jakiś rzecznik prasowy UOKiK. No ale cóż....
    Wracając d kwestii odsetek za spóźnienia w płaceniu rat. Jesteś Panie zet.drw w błędzie, bo nie każdy bank stosuje odsetki za spóźnienia w płatnościach rat. Opłata jaką stosuje HSBC jest jednorazowa i w wielu przypadkach adekwatna do spóźnienia. Ludzie się przyzwyczaili do tego, że przeciągną ratę o dwa, trzy tygodnie myśląc, że zapłacą jakieś tam odsetki np. 5,5 i będzie ok. Taką ludzie w tym kraju mają mentalność
    http://www.money.pl/banki/poradniki/artykul/oprocentowanie;kart;kredytowych,216,0,153304.html

przydatna lektura dla CIebie a poza tym widze ze nauczyles sie korzystac w opcji kopiuj wklej z komentarzy zamieszczonych przez innych ludzi juz dawno temu na innych forach :) pieknie a moze jakies wlasne przemyslenia i komentarze tez bys umiescil pokazujace faktyczny stan Twojej wiedzy :))
    drogi ~zet.drw masz racje moj post nie byl zbyt czytelny, rzeczywiście pisałam za szybko i zrobiłam sporo błędów, ale na szczęście tylko gramatycznych. Widzisz bo moje poirytowanie opiniami ludzi wypowiadających się o rzeczach o których albo nie maja zielonego pojęcia albo usłyszeli gdzieś kiedys od kogos i bezsensownie powtarzają publicznie była dla mnie tak irytująca, że jak najszybciej chciałam to sprostować. Ty również jesteś klasycznym przykładem człowieka bezgranicznie wierzącego w coś co gdzieś kiedys wyczytałeś i twardo się tego trzymasz bo jest Ci to na rękę :))) UMOWA mój drogi jest dokumentem na podstawie którego opiera się współpraca klienta z bankiem a to że ludzie ich nie czytaja to wybacz nie jest nasz problem a podpisując ja PRZYJMUJESZ WARUNKI W NIEJ OPISANE!! rozumiesz teraz dlaczego bank mają prawo takie opłaty naliczać?? jesli nie to powiem CI jeszcze raz bo składasz podpis na umowie zgadzając się na warunki w niej określone!! nikt nikomu w naszym banku ręką po umowie nie jeździ podpisując za niego ludzie swój rozum mają jesli nie zgadzają się z naszymi warunkami to prosze bardzo droga wolna banków w Polsce CI u nas pod dostatkiem :))
    jeśli masz jeszcze coś ciekawego do powiedzenia to czeka z utęsknieniem na Twojego posta :)) i pozdrawiam Cie bardzo serdecznie :)
    ps.: miło ze zauwazyłes błędy w moim poście a nie sama treść która próbowałam przekazać :))
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: zet.drw [77.254.13.*]
    Dnia 2009-04-02 o godz. 23:46 ~kaska napisał(a):

> rzeczywiście pisałam za szybko i zrobiłam sporo błędów, ale
    > na szczęście tylko gramatycznych.

Podsumuję twoje dwa posty swoim jednym.
    Ty mi droga dzidziu -kasiu nie podsuwaj nauki o procentach.
    Uwierz mi, NIE (!) o procentach tutaj TERAZ dyskutujemy.
    Rozmawiamy o złodziejskich, bandyckich opłatach, bezprawnie zdzieranych z nieuświadomionych klientów.

Teraz o błędach. Miło jest wiedzieć, że wiesz,co to jest gramatyka.
    No,ale... czy błędów gramatycznych nie popełniłaś??
    Sama sobie,krytycznie, na podstawie tego linka sprawdź swój tekst.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Gramatyka

A interpunkcja,wiesz co to jest?
    W tym poście napisałaś znacznie więcej > jak 200 słów.
    I znalazło się w nim jedynie kilka kropek, dwa przecinki.
    Będzie tego ze cztery zdania? Zdanie na pięćdziesiąt wyrazów??
    Zaiste, jesteś geniuszem stylistyki,gramatyki i interpunkcji!!
    ;)
    Naucz się, droga dzidziu-kasiu.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Interpunkcja
    I jak ja ciebie mam traktować poważnie?

W tym banku pracujesz przy ksero? Niczym Zyzak w IPN?

> ciach.>>>> magiel.

> :))) UMOWA mój drogi jest dokumentem na podstawie którego
    > opiera się współpraca klienta z bankiem

Umowa winna być jednostkowo kształtowana i negocjowana. Bank nie zamierza niczego z klientem negocjować, bo nadużywa swej pozycji monopolisty, silniejszego.
    Umowa, która kształtuje stosunki Klient-bank dla klienta w sposób szkodliwy, jest w niezgodzie z przepisami Kodeksu Cywilnego.
    Widzę, że masz radochę, jak wykonuję czynnośc "kopiuj -wklej".
    Zapewniam Cię, i uwierz mi, robię to dla Twojej wygody. Bo odsyłając Cię do źródła, jestem pewny, że tej wiedzy stamtąd "nie wypijesz" (znaczy - ze źródła wiedzy).
    A bankowcy na szkoleniach( znaczy na praniu Twojego mózgu), również Ci tego nie podadzą/nie powiedzą.Zauważam, że masz ten swój mózg już nieźle sprany... ;)

A więc, ważne są art KC 385.1 - 385.3
    ======================================================================
    Art. 385.1
    § 1. Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne). Nie dotyczy to postanowień określających główne świadczenia stron, w tym cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny.
    § 2. Jeżeli postanowienie umowy zgodnie z § 1 nie wiąże konsumenta, strony są związane umową w pozostałym zakresie.
    § 3. Nie uzgodnione indywidualnie są te postanowienia umowy, na których treść konsument nie miał rzeczywistego wpływu. W szczególności odnosi się to do postanowień umowy przejętych z wzorca umowy zaproponowanego konsumentowi przez kontrahenta.
    § 4. Ciężar dowodu, że postanowienie zostało uzgodnione indywidualnie, spoczywa na tym, kto się na to powołuje.
    Art. 3852
    Oceny zgodności postanowienia umowy z dobrymi obyczajami dokonuje się według stanu z chwili zawarcia umowy, biorąc pod uwagę jej treść, okoliczności zawarcia oraz uwzględniając umowy pozostające w związku z umową obejmującą postanowienie będące przedmiotem oceny.
    Art. 3853
    W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
    1) wyłączają lub ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za szkody na osobie,
    2) wyłączają lub istotnie ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania,
    3) wyłączają lub istotnie ograniczają potrącenie wierzytelności konsumenta z wierzytelnością drugiej strony,
    4) przewidują postanowienia, z którymi konsument nie miał możliwości zapoznać się przed zawarciem umowy,
    5) zezwalają kontrahentowi konsumenta na przeniesienie praw i przekazanie obowiązków wynikających z umowy bez zgody konsumenta,
    6) uzależniają zawarcie umowy od przyrzeczenia przez konsumenta zawierania w przyszłości dalszych umów podobnego rodzaju,
    7) uzależniają zawarcie, treść lub wykonanie umowy od zawarcia innej umowy, nie mającej bezpośredniego związku z umową zawierającą oceniane postanowienie,
    8) uzależniają spełnienie świadczenia od okoliczności zależnych tylko od woli kontrahenta konsumenta,
    9) przyznają kontrahentowi konsumenta uprawnienia do dokonywania wiążącej interpretacji umowy,
    10) uprawniają kontrahenta konsumenta do jednostronnej zmiany umowy bez ważnej przyczyny wskazanej w tej umowie,
    11) przyznają tylko kontrahentowi konsumenta uprawnienie do stwierdzania zgodności świadczenia z umową,
    12) wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania,
    13) przewidują utratę prawa żądania zwrotu świadczenia konsumenta spełnionego wcześniej niż świadczenie kontrahenta, gdy strony wypowiadają, rozwiązują lub odstępują od umowy,
    14) pozbawiają wyłącznie konsumenta uprawnienia do rozwiązania umowy, odstąpienia od niej lub jej wypowiedzenia,
    15) zastrzegają dla kontrahenta konsumenta uprawnienie wypowiedzenia umowy zawartej na czas nieoznaczony, bez wskazania ważnych przyczyn i stosownego terminu wypowiedzenia,
    16) nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy,
    17) nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego,
    18) stanowią, że umowa zawarta na czas oznaczony ulega przedłużeniu, o ile konsument, dla którego zastrzeżono rażąco krótki termin, nie złoży przeciwnego oświadczenia,
    19) przewidują wyłącznie dla kontrahenta konsumenta jednostronne uprawnienie do zmiany, bez ważnych przyczyn, istotnych cech świadczenia,
    20) przewidują uprawnienie kontrahenta konsumenta do określenia lub podwyższenia ceny lub wynagrodzenia po zawarciu umowy bez przyznania konsumentowi prawa odstąpienia od umowy,
    21) uzależniają odpowiedzialność kontrahenta konsumenta od wykonania zobowiązań przez osoby, za pośrednictwem których kontrahent konsumenta zawiera umowę lub przy których pomocy wykonuje swoje zobowiązanie, albo uzależniają tę odpowiedzialność od spełnienia przez konsumenta nadmiernie uciążliwych formalności,
    22) przewidują obowiązek wykonania zobowiązania przez konsumenta mimo niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania przez jego kontrahenta,
    23) wyłączają jurysdykcję sądów polskich lub poddają sprawę pod rozstrzygnięcie sądu polubownego polskiego lub zagranicznego albo innego organu, a także narzucają rozpoznanie sprawy przez sąd, który wedle ustawy nie jest miejscowo właściwy.
    ===================================================================
    Jeśli będziesz miała kłopoty ze zrozumieniem tekstu, poproś o pomoc zaprzyjaźnionego prawnika. Broń Boże, nie bankowego prawnika!. On ma mózg też sprany, praniem mózgu.

> a to że ludzie ich
    > nie czytaja to wybacz nie jest nasz problem a podpisując ja
    > PRZYJMUJESZ WARUNKI W NIEJ OPISANE!!

I teraz rozumiesz,że masz mózg sprany? Takie banialuki prawiąc??
    >>> ciach, maglowa wiedza

> jeśli masz jeszcze coś ciekawego do
    > powiedzenia to czeka z utęsknieniem na Twojego posta :)) i
    No to według Twego życzenia.
    Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta prowadzi tzw. Rejest Klauzul niedozwolonych.
    W tym rejestrze ważna jest klauzula nr 623.
    ta klauzula wpisana została do Rejestru na podstawie wyroku Sadu Ochrony Konkurencji i Konsumentów ,który zapadł chyba 02 lutego 2005 r.
    No i to,co lubisz (kopiuj- wklej)
    ========================================
    2 lutego 2005 r. sygn. akt XVII Amc 42/04
    Sąd Okręgowy w Warszawie
    Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
    Powód: Piotr Majdziński
    Pozwany: Raiffeisen Bank Polska S.A. w Warszawie
    "Opłata za spóźnioną spłatę minimalnej kwoty - 45 zł."
    22 marca 2006 r.
    =========================================
    Potem uznano, ze WYSTARCZY jedna klauzula zawarta we WZORCU UMOWY, którą JAKIKOLWIEK bank podsuwa klientowi do podpisu, o takim (LUB JEDYNIE PODOBNYM
    brzmieniu) by KAŻDA z takich umów była NIE___WAŻNA!
    Oczywiście, jedynie w tym kwestionowanym zakresie. Nie - cała umowa,rzecz jasna.
    Jeśli Cię ten temat nadal interesuje, zapoznaj się z Uchwałą Sądu Najwyższego z 13 lipca 2006 r (Sygn akt III SZP 3/06 )

Czy to teraz już rozumiesz?
    Niedawno został do ściany przyciśnięty taki tuz jak CityBank.
    Miał w swej tabeli opłat opłatę 59 zł za "nieterminowa spłatę". Automatycznie sobie winszowali.
    Już takiej opłaty tam nie ma. Bo mieli proces.
    Zapadłą decyzja 30 kwietnia 2008r
    (Decyzja Prezesa UOKiK DDK 3/2008 )

Mają teraz opłatę za tzw. " monit" ;)
    25 i 35 zł Telefoniczny i listowny.

Miesięcznie mają nadzieję kosić nawet do 105 zł.Czekają chyba znów na proces, i karę z jakieś marne 200 tys zł...
    Twój HSBC pewnie niedługo też się doczeka procesu.

> pozdrawiam Cie bardzo serdecznie :)
    > ps.: miło ze zauwazyłes
    > błędy w moim poście a nie sama treść która próbowałam
    > przekazać :))
    Ludzie wykształceni w szkole, a nie na ulicznych łańcuchach, w swych pismach dbają TEŻ i o formę, nie tylko jedynie o treść. Jeśli Ci zależy JEDYNIE na treści, opuszczaj może co trzecią literę każdego z wyrazów???. Też treść da się odcyfrować :)
    To już zostało sprawdzone ;)

I _ja_ pozdrawiam Ciebie, nie mniej serdecznie ;)

• Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~poinformowana [193.108.73.*]
    DROGA "KLIENTKO"

Trzeba zajrzec do umowy, regulaminu i tabeli opłat - wtedy dopiero mozna wypowiadac sie na temat naliczanych opłat!!!!

JAKIE 20 PLN za KAŻDY DZIEŃ ZWŁOKI ?

GAMONIE NIE CZYTAJĄ UMÓW A POŹNIEJ WYKŁUCAJĄ SIE NA INFOLINIACH I CO WIECEJ PISZĄ BZDURY NA TAKICH FORACH!!!

NAUCZCIE SIE CZYTAĆ DOKUMENTY!!!
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: zet.drw [83.15.214.*]
    Oprotestowałem opłatę 45 zł. za opóźniona spłatę. (dwa dni) ;)
    Oddali natychmiast. Nie trza było dwa razy tłumaczyć.
    (Z ta opłatę to jest tak, jaki z dopisanymi kwotami na rachunkach kelnerskich. Nie zawsze się kelnerowi uda coś zwędzić, dlatego mamroczą cicho przy dawaniu rachunku : "uda się /nie uda ")
    Teraz zażądam odsetek od tych 45 zł, bo nie chcąc im (HSBC) komplikować kolejnych opłat, te 45 zł wpłaciłem. A z karty przestałem korzystać. Ciekaw jestem, kto więcej traci ;) przy obrocie miesięcznym na karcie cirka ebałt 3k zł ;)
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~Monia [83.20.42.*]
    bank hscb jest do niczego polacam ING BANK - ucziwy , wiarygodny wspanialy
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~zet [77.253.244.*]
    Dnia 2009-12-02 o godz. 19:42 ~Monia napisał(a):
    > bank hscb jest do niczego polacam ING BANK - ucziwy ,
    > wiarygodny wspanialy
    rzecz jasna i oczywiscie -pracujesz w ING????
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~Piotrek [213.134.160.*]
    Czy byłby Pan tak uprzejmy i poinstruował mnie w jaki sposób najszybciej mogę otworzyć konto firmowe w HSBC. Bardzo dziękuję piotr.m.marciniak@o2.pl
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~de [193.238.41.*]
    Holernie sknerowaty bank cwaniaków
    I kolejny inteligent, który nie umie czytać a potem pisze pierdoły.
    Witam

Jakoś nie zauważyłem histerii w naszych poczynaniach, więc nie wiem skąd to hasło. A co do pory to windykacja kończy prace o 20.00
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: moravsky [83.27.140.*]
    Hmmm, sądząc po ilości odpowiedzi na posty w tym wątku - to jest właśnie histeria. Histerię też daje się zauważyć w następujących aspektach: 1- czas od momentu wymagalności płatności do pierwszej interwencji, 2 - częstotliwość wykonywania telefonów do klienta lub / oraz do jego miejsca pracy, 3 - ton rozmowy, 4 - brak jakiejkolwiek woli zrozumienia dla sytuacji klienta, choć jest to wypisane na piśmie monitującym. Dla ścisłości: jestem klientem HSBC, który bezproblemowo udzielił mi kredytu i nawet nie wcisnął mi na siłę ubezpieczenia od wszystkiego i od niczego. Zatem osobiście nie mam powodu, by się uskarżać. Swe zobowiązania spłacam w terminie, więc nie jest to też głos sfrustrowanego palanta żyjącego na kredyt, lecz obiektywna ocena podejścia instytucji do klienta, który kiedy spóźni się ze spłatą nawet o kilka czy kilkanaście dni - jest kilka razy dziennie nękany telefonami. Proszę mi wierzyć - tego nie stosuje żaden inny bank. Oczywiście są ludzie permanentnie nie płacący żadnych zobowiązań i od tego jest windykacja, żeby ich zdyscyplinować i ponaglić. Jednakże dość często przeginacie Państwo z tym ponaglaniem. To moja opinia oraz ludzi, którym doradzam. Nie można wszystkich traktować jak oszustów i naciągaczy. Są też ludzie mający problemy.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~ciekawski [77.236.0.*]
    Witam,

przeczytałem sobie posty i wychodzi na to że poziom ludzi, którzy się czują poszkodowani i windykatora pasują do siebie:) Jak się wejdzie na forum o bankach czy to hsbc, sygma, lukas itd. to zawsze się znajdzie ktoś kto odradza... Wynik: nie brać nigdzie kredytów i pożyczek, bo przecież wszędzie źle... A co do windykacji jest i będzie, proste jeśli banki byłyby pewne że każdy z nas będzie wpłacał w terminie to by nie musiał naliczać opłat za opóznienie, za monity itd. Trzeba to traktować jako mobilizator aby wplacac w terminie a nie pozniej lamentowac ze złodzeje. Jak się podpisało to trzeba teraz z godnością przyjąć konsekwencje swoich decyzji. Ktoś napisał że ci z windykacji wydzwaniają cały czas, może dlatego ze hsbc nalicza tylko jedna opłate za opóznienie 20zł (Tabela Opłat i Prowizji Pożyczek i Kredytów) i dzwonia do upadłego a nie jak nie które banki za każdy monit telefoniczny czy listowny opłata 15zł (juz sobie wyobrazam jak dzwonia 3 razy dziennie i 45zł:) KNF by ich ukrócił). Wystarczy tego dobrego na dzisiaj i moi drodzy nie upadać na duchu i buzie do góry, bo jakby nie było banków to upadłaby gospodarka, więc żyć z nimi trzeba, a jak się podpisuje to się czyta co!! ( Bank - nie dla idiotów)
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~Niestety klient [195.187.152.*]
    Najkrótsza opinia? Złodzieje! Złodzieje i chamy. Nie zbliżać się do tego banku! A jeśli masz coś z nim wspólnego, uciekaj. Wtedy zorientujesz się skąd ta opinia. Tyle że będzie to droga nauka!
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~Magda [78.31.159.*]
    No niestety z przykrością stwierdzam, że Bank nie funkcjonuje w Polsce jak należy. Jestem jeszcze (ale już niedługo) klientka tego banku. Posiadam w nim kartę kredytową. Wysysają z klienta ostatni grosz, a opłata za opóźnienie spłaty wynosi 45 zł, mimo że poczta przysyła wyciąg ok 2tyg po czasie, ale jest to im na rękę, zarabiają na tym ogromne pieniądze. Każdy solidny bank powinien posiadać możliwość wysyłania wyciągów np. emailem, nie oczekuję juz dostępu do konta przez inernet. A z kredytami jest tak jak wcześniej już ktoś tu napisał. Dla mnie kompletna porażka. Trzymajcie się z daleka od tego banku.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: moravsky [83.27.163.*]
    Zawsze można zadzwonic na infolinię i zapytać o termin płatności oraz o saldo. Parę razy mi się tak zdarzyło i uniknąłem owej nagrody w kwocie 45 złotych. Jednak co do funkcjonalności karty, programu partnerskiego IKEA, oraz samej obsługi muszę jako klient, który kilka postów wyżej polecał ten bank przyznać, że bank HSBC sporo traci nie tylko brakiem rozwijającej się oferty ale i swoją pazernością, w zamian nie oferując nic ciekawego. Czyżby juz "nałapał" tylu klientów, że nie trzeba o nich dbać poza regularnym strzyżeniem za wszystko? Nie pozostaje nic innego jak przenieśc kartę do innego banku lub ją zwyczajnie zamknąć
    Osobna historia to dział windykacji kredytów. Powoli doganiają Providenta.
    Czy w Polsce wszystko musi schodzić na psy?
    A wystarczy po prostu zadzwonić na infolinie czynna 24h/ 7 dni w tygodniu i nie byłoby problemy. Do każdej umowy bank dodaje taki magiczny dokument jak Tabela Opłat i Prowizji. Warto na to spojrzeć chociaż raz w życiu...
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~ewa [94.254.130.*]
    Niestety mam kontakt z bankiem HSBC. Totalna niekompetencja i olewactwo klientów przeraża. Przez infolinię absolutnie nic nie załatwisz, mimo, że nagrywają rozmowy, mówią jedno, robią drugie. Nie potrafią rozwiązać zupełnie prostej sprawy, przez co narazają klienta na straty. Naprawdę szkoda zdrowia. Nie warto z tym bankiem współpracować -szczerze odradzam.
  • Re: prosze o opinie HSBC Autor: ~Helena [89.76.13.*]
    Nie jest tak źle jak Państwo powyżej piszą (choć rozumiem, że sprawy różne to i odczucia różne). Karta IKEA rzeczywiście nie fajna. Miła pani na infolinii poleciła mi wymianę karty IKEA na inną tego banku. Przyznali mi nawet z większym limitem niż IKEE (a myślałam, że będzie niższy skoro rezygnuje z pierwszej karty). To chyba pierwsza karta w której oddają mi pieniądze. Co miesiąc na wyciągu widzę ile już złotówek mi urosło i wiem ile dostanę z powrotem. Zestawienie z rachunku rzeczywiście nie przychodzi zawsze na czas, ale zadzwonię do banku i szybko mi podadzą ile mam zapłacić i już wszystko wiem nie czekając na papierologię. Ja polecam tą drugą kartę!