• Słowo na niedzielę Autor: ~Analityk [90.230.93.*]
    Wróciłem do oglądania forum bankiera na spółkach, które albo mam, albo chcę mieć, albo ... sprzedaję. Patrzenie na reakcje "ulicy" to parametr, który warto brać pod uwagę. Tak samo jak ochronę kapitału, czy wyznaczanie poziomu wejścia/wyjścia.
    I mam wrażenie że patrzę na wielką piaskownicę. Większość z wpisów to jakieś zaklinanie rzeczywistości, grupowe upewnianie się typu "będzie dobrze bo prezes kupuje" lub "będzie dobrze bo ja tak myślę".
    A potem dziwić się że ponad 70% z Was notuje straty, oczywiście ogłaszając światu że jest zarobiony milionami.
    Udanego weekendu. Może dla niektórych z odrobiną refleksji nad tym po co właściwie publikuje wpisy?
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Zakar [37.47.100.*]
    Analityk po co wlaściwie opublikowaleś ten wpis ?
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Analityk [90.230.93.*]
    Żebyś się zastanowił
    Ale nikogo nie zmuszam
    Dobrej niedzieli!
    A nad czym powinienem sie zastanowic ? C/WK = 0,91 C/Z = 8,6 jest tanio a spolka sie dobrze rozwija czyli powinienem kupować akcje ?
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Idolek [94.254.235.*]
    Większość traktuje forum Bankiera jako narzędzie inwestycyjne i dobre są tylko wpisy zgodne z własnymi potrzebami. A ja mam na to ..... :)
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~KR [195.210.60.*]
    Dnia 2021-10-10 o godz. 12:50 ~Idolek napisał(a):
    > Większość traktuje forum Bankiera jako narzędzie inwestycyjne i dobre są tylko wpisy zgodne z własnymi potrzebami. A ja mam na to ..... :)

Też mam to gdzies ...
    Bardziej interesuje mnie ta grupa spółek elektrociepłowni i elektrowni do których dobrał się Pozbud ale najważniejszego nie mogę tan znaleźć i nie wiem gdzie szukać... ile z nich wystąpiło i dostało lub dostanie pozwolenia na budowę farm fotowoltaicznych...
    Bo wygląda to zachęcająco :))
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Ponton [89.72.29.*]
    krok po kroku oby w dobrym kierunku, widac columbus podpisuje duzo umów , rynek bedzie za chwile wycy=ony ale moze ni ebateriami ale oze sie rozwija dynamicznie wiec pozbud wie ze musi byc to wszystko z glowa i dosc sprawnie
    Dnia 2021-10-10 o godz. 15:57 ~Ponton napisał(a):
    > krok po kroku oby w dobrym kierunku, widac columbus podpisuje duzo umów , rynek bedzie za chwile wycy=ony ale moze ni ebateriami ale oze sie rozwija dynamicznie wiec pozbud wie ze musi byc to wszystko z glowa i dosc sprawnie

Niestety jeszcze bardzo długo nie będzie wysycony rynek.... mamy ledwo 14% energii z OZE

https://www.rynekelektryczny.pl/energia-elektryczna-ze-zrodel-odnawialnych/ 

Nie zrealizowaliśmy nawet celów z 2020 r. jeszcze miało być minimum 15%

A na koniec 2030 powinniśmy mieć... co najmniej 27 % w energetyce.... wiec musimy w podwoić ....

W ramach realizacji okołounijnego celu na 2030 r. polski rząd deklaruje zgodnie z przedstawionym wczoraj projektem „Krajowego planu na rzecz energii i klimatu na lata 2021-2030” osiągniecie do 2030 r. 21-procentowego udziału OZE w finalnym zużyciu energii brutto – łącznie w elektroenergetyce, ciepłownictwie i chłodnictwie oraz na cele transportowe.
    W opublikowanym dokumencie przyjmuje się, że do 2030 r. udział OZE w produkcji energii elektrycznej wzrośnie do ok. 27 proc., czyli ma być około dwukrotnie większy niż obecnie.
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~drago [185.125.227.*]
    Dnia 2021-10-10 o godz. 08:17 ~Analityk napisał(a):
    > Wróciłem do oglądania forum bankiera na spółkach, które albo mam, albo chcę mieć, albo ... sprzedaję. Patrzenie na reakcje "ulicy" to parametr, który warto brać pod uwagę. Tak samo jak ochronę kapitału, czy wyznaczanie poziomu wejścia/wyjścia.
    > > I mam wrażenie że patrzę na wielką piaskownicę. Większość z wpisów to jakieś zaklinanie rzeczywistości, grupowe upewnianie się typu "będzie dobrze bo prezes kupuje" lub "będzie dobrze bo ja tak myślę".
    > > A potem dziwić się że ponad 70% z Was notuje straty, oczywiście ogłaszając światu że jest zarobiony milionami.
    > > Udanego weekendu. Może dla niektórych z odrobiną refleksji nad tym po co właściwie publikuje wpisy?

Pełna zgoda. Analityk rozumiem że zanotowałeś te 70% straty i chcesz nas przestrzec. Świadomi inwestorzy w pełni popieraja to co napisałeś , nie martw się może uda Ci się odrobić straty, to w końcu giełda. Napisz jakie masz spółki , może coś podpowiemy, Forum Pozbudu jest miejscem bardzo pomocnym także pisz śmiało:)
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Idolek [178.235.180.*]
    "będzie dobrze bo ja tak myślę".
    Oczywiście że tak myślę. Gdyby było inaczej nie miałbym akcji Pozbud! :D
    Ech ludzie ludzie ....
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~BobBudowniczy [5.173.137.*]
    Marna próba trolowania dobrej spółki
    Pierwsze 10k dzisiaj bedzie sobie tylko wisieć ? a moze tradycyjnie ja poprzednio pojdzie kupowac w gorę ?
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Analityk [205.201.55.*]
    Dużo wypowiedzi za które dziękuję. W ogóle to pierwszy raz od kilku lat na tym forum jest spoko klimat. No to pociągne wątek zatem...
    Nie uważacie że dyskusja o tym co każdy przeczytał, co sądzi o artykułach w których prezes zapewnia że są perspektywy i będzie super, gdy mBank wieszczy możliwy scenariusz negatywny bo np. wagony mogą się wykoleić, a znowu trzeci analityk zwraca uwagę na to że nawet Famur wchodzi w OZE, to totalnie jałowe zajęcie.
    Forumowicze (to my, tzw. ulica) 80% czasu poświęcają na zajmowanie się pisaniem o pierdołach (typu wypowiedź drago o moich rzekomych stratach lub boba budowniczego o mnie jako o rzekomym trollu na dobrej spółce) oraz o wszystkim co i tak każdy może znaleźć w necie. 20% czasu natomiast na zastanawianie się kiedy wejść lub wyjść, analizę różnych scenariuszy, lub co bardziej leniwi czy i kogo posłuchać jeżeli ma zająć lub zmaterializować pozycję. Najczęściej kierując się głównie nadzieją lub chciwością, lub wybiórczo traktowaną analizą wskaźników oraz techniczną (podkreślam słowo WYBIÓRCZO) Z tego właśnie powodu 80% ulicy notuje straty.
    Ja proponuję aby 80% czasu poświęcać na merytoryczną dyskusje, dlaczego chcemy kupić/sprzedać właśnie teraz.
    Pytanie zatem na koniec.
    Jestem bez pozycji na POZ.
    Dlaczego miałbym kupić znów akcje np. dziś lub jutro?
    Nie kupuj teraz kup jak już firma osiągnie wszystko (460 MW w OZE, będzie wykonywać remonty wagonów w kontraktach na 0,5 mld lub więcej, Fabryka Magazynów energii będzie już działać, Wreszcie pełną parą pójdzie produkcja okien i drzwi bo na razie tylko ją zwiększają) Wtedy wszystko będzie przynosić odpowiedni zysk i dopiero wtedy warto kupić te akcje. :))
    Ba będzie wtedy nawet płacić dywidendę nawet do 66% zysku na akcję.
    Poza prezes ostatnio kupował w przedziale 4,7-4,8 i nawet tu u nas Ada go ograła ubierając go w akcje po 4,80 !!

PS.
    Na której stronie raportu mBanku mogę znaleźć to co napisałeś:

"mBank wieszczy możliwy scenariusz negatywny bo np. wagony mogą się wykoleić"
    Dzięki za wpis.
    Z tymi wagonami to był taki żart, Kr. Może niezbyt wprost. Ale takie lubię najbardziej.
    Ok. Piszesz o tym o czym wszyscy możemy przeczytać w necie. Rozpoczynając przygodę z Poz właśnie pod to wyłożyłem kasę i na szczęście nie byłem chciwy sprzedając na oporze wynikającym z fibo (przyznam że znalazłem "swój" sposób, którego uczę się od Gessera ze stooqa i od combo, który tu się na forum udzielał).
    Czy dobrze rozumiem że uważasz że dalej gra toczy się pod fakty i plany, które są już ogólnie znane + zakupy prezesa + dywidendę za 2 lata?
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~ghja [37.47.160.*]
    Fakty :
    1) jeszcze prawie 2 lata super przychody z GSM-R
    2)zwiększają sprzedaż stolarki drzwiowej i okiennej
    3) podpisany pierwszy kontrakt na modernizacje wagonów 70 mln zł ( a udział Pozbudu w tym to ok 60%)
    4) kupiona pierwsza spółka (działka) z pozwoleniem na budowę farmy fotowoltaicznej na ok 6MW
    5) podpisali jakąs wstępną umowę o budowę fabryki baterii (magazynów energii)
    Plany (obietnice)
    1) zwiększenie przychodów ze stolarki do około 100mln rocznie
    2) wygrany i może niedługo podpisany kontrakt na modernizacje wagonów na kilkaset mln zł ( udział pozbudu około 60%) a chcą wygrac wiecej takich przetargów
    3) chcą wybudować w najbliższym czasie farmy OZE na około 360MW - i cześc ich sprzedać
    5) chcą w 2 lata wybudować fabrykę baterii ( w tym roku chcą kupić działkę) - docelowa moc fabryki 2GW rocznie
    C/WK - poniżej 1 - wiec kupujesz taniej nic majątek spółki
    FAKTY juz pewnie w znacznej cześci w cenie, PLANY - chyba nieznacznie w cenie - bo to ciągle w dużej czesci plany na najbliższe 1-2 lata
    No i mamy teraz korektę - tu korekty byłynie większe niż 20% od szczytu czyli teraz od około 5,40
    Analityk uważam ze bieżące zyski spółki są bardzo atrakcyjne jeśli chodzi o podstawy. Spółka ma majątek i wie jak go inwestować.
    Będziemy widzieli rosnące zyski bo będą dochodzić kolejne branże w które Pozbud wchodzi.

Jak to wyżej opisał ghja - ładnie masz podsumowane fakty i zdarzenia przyszłe którymi ludzie mogą być zainteresowani.

A jeśli chcesz spekulacji to sadzę ze Pozbud ma dwa atuty jeszcze o których tu tylko nieśmiało przebąkujemy od czasu do czasu;

- Nokia/Nexera prędzej czy później zorganizuje przetarg na budowę światłowodów za 3 mld zł bo ma już zamknięte finansowanie tego projektu nie widzę powodów by Pozbud w nim nie wystartował skoro obecnie robi podobny dla Nokii
    - Prezes co jakiś czas powtarza że chce wejść w branżę elektromaszynową kupując lub tworząc od nowa firmę. To bardzo interesujący pomysł cóż tam Prezes Fojt ma jeszcze w swoim schowku pomysłów.
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Ponton [37.248.211.*]
    Na razie osuwanie, cel moim zdaniem nakreślony
    Co miało urosnac uroslo jak wyżej napisane, teraz co da kopa to kontrakt z pkp
    Same prezes kursu nie utrzymają a co dopiero o wzrosty, co kupili to już poszło
    Dnia 2021-10-20 o godz. 13:56 ~Ponton napisał(a):
    > Na razie osuwanie, cel moim zdaniem nakreślony
    > > Co miało urosnac uroslo jak wyżej napisane, teraz co da kopa to kontrakt z pkp

Pozbud ja się nie przejmuję ja obserwuję jak się kurs "osuwa" od 1,80 zł od Listopada 2020 a na korektach jak mogę to dokupuję...
    Wiem wiem powiesz już ze wszystko w cenie ... ok tyle ze w tamtym roku nie słyszałem ze Pozbud ma robić Fabrykę banków energii razem z firmą z Singapuru... podejrzewam ze o wielu rzeczach teraz też nie słyszeliśmy.. ale zobaczymy za rok jaki będzie poziom cenowy po tym "osuwaniu się"

Za rok to po posowaniu chcialbyn żeby było po 10zl:)
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~ghja [37.47.160.*]
    tak o branży elektromaszynowej zapomniałem - fajna rzecz ale nie ma tu informacji o jakichkolwiek konkretach ( poza planami) - jak będzie tu jakies przejęcie to super :) - ja obstawiałbym spółkę z którą będą remontować wagony - ale to tylko moje strzelanie

Nokia - nie musi robić przetargu bo to nie spółka SP, może po prostu zaprosić POZBUD do współpracy - ale ja ma tu spore wątpliwości

Dnia 2021-10-20 o godz. 14:21 ~ghja napisał(a):
    > tak o branży elektromaszynowej zapomniałem - fajna rzecz ale nie ma tu informacji o jakichkolwiek konkretach ( poza planami) - jak będzie tu jakies przejęcie to super :) - ja obstawiałbym spółkę z którą będą remontować wagony - ale to tylko moje strzelanie
    >
    > Nokia - nie musi robić przetargu bo to nie spółka SP, może po prostu zaprosić POZBUD do współpracy - ale ja ma tu spore wątpliwości
    >

Do poprzedniego ogromnego przetargu Nokia dobrała w konsorcjum Pozbud Wasko i Herklulesa ... jeśli będzie im się dobrze współpracować to czemu nie mieliby skorzystać z pomocy sprawdzonej firmy ? Przecież sama Nokia tego nie zbuduje....
    Gdyby Pozbud miał przejąć Mag-Train to już by to chyba zrobił ... a wszędzie piszą o współpracy ... to chyba będzie coś innego ale co ?

• Re: Słowo na niedzielę Autor: ~drago [185.125.227.*]
    Dnia 2021-10-20 o godz. 12:19 ~Analityk napisał(a):
    > Dużo wypowiedzi za które dziękuję. W ogóle to pierwszy raz od kilku lat na tym forum jest spoko klimat. No to pociągne wątek zatem...
    > > Nie uważacie że dyskusja o tym co każdy przeczytał, co sądzi o artykułach w których prezes zapewnia że są perspektywy i będzie super, gdy mBank wieszczy możliwy scenariusz negatywny bo np. wagony mogą się wykoleić, a znowu trzeci analityk zwraca uwagę na to że nawet Famur wchodzi w OZE, to totalnie jałowe zajęcie.
    > > Forumowicze (to my, tzw. ulica) 80% czasu poświęcają na zajmowanie się pisaniem o pierdołach (typu wypowiedź drago o moich rzekomych stratach lub boba budowniczego o mnie jako o rzekomym trollu na dobrej spółce) oraz o wszystkim co i tak każdy może znaleźć w necie. 20% czasu natomiast na zastanawianie się kiedy wejść lub wyjść, analizę różnych scenariuszy, lub co bardziej leniwi czy i kogo posłuchać jeżeli ma zająć lub zmaterializować pozycję. Najczęściej kierując się głównie nadzieją lub chciwością, lub wybiórczo traktowaną analizą wskaźników oraz techniczną (podkreślam słowo WYBIÓRCZO) Z tego właśnie powodu 80% ulicy notuje straty.
    > > Ja proponuję aby 80% czasu poświęcać na merytoryczną dyskusje, dlaczego chcemy kupić/sprzedać właśnie teraz.
    > > Pytanie zatem na koniec.
    > > Jestem bez pozycji na POZ.
    > > Dlaczego miałbym kupić znów akcje np. dziś lub jutro?

Czuję się lekko wywołany.
    Analityku---to Ty i tylko Ty piszesz o pierdołach, To Twój post był o tym że 70% ludzi na giełdzie notuje straty i nic więcej nie dodałeś, więc odpowiedziałem Ci że współczuje może odrobisz ale oczywiście dziekuje za przestroge tylko już nie napisałeś jak się uchronić od strat:) Niestety dalej jest gorzej--logika u ciebie po prostu nie funkcjonuje..... Piszesz że obserwujesz jak gra ktoś ze Stockwatcha i Bankiera i......pytasz dlaczego miałbyś wejść w Pozbud....ich się zapytaj:):)bo chyba nie chcesz nam napisać że po wpisie np KR itp wejdziesz w spółkę....to by znaczyło że Jesteś nawet głupszy od tych 70% którzy według Ciebie tracą ponieważ nie sądzę żeby każdy z nich kupił akcje bo na forum bankiera pisali że warto....Teraz ja dam Ci radę, nie czytaj za dużo forum a zainteresuj się spółką dokładnie, kto wie jeżeli obracasz się np w biznesowym towarzystwie ktoś ma znajomego it który pracuje, wpsołpracuję z podmiotem który obserwujesz. Czytaj uważnie raporty, szukaj dodatkowych inf ale na koniec dnia i tak tylko Ty podejmiesz decyzje że włożysz swoje pieniądze w akcje i będziesz czekał na rozwój sytuacji. Na Forum Pzobudu naprawdę nikt nie nagania na zakupy, wiele osób ma tutaj jednak większe pakiety i faktycznie wierzy( często mając ku temu przesłanki:) że akcję pójdą mocno w górę. Ze swojej strony na Twoje zapytanie: Kup jak będziesz faktycznie wierzył w projekt.
    Pomyślności:)

Drago piszesz ze nie wierzysz że po moim wpisie ktoś może zainwestować ...

"bo chyba nie chcesz nam napisać że po wpisie np KR itp wejdziesz w spółkę...."

Drago ależ dlaczego nie !! Ja zainwestowałem nawet przed moim wpisem :)) .. to inni też mogą nawet po moim wpisie zainwestować :)) haha

• Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Drago [91.237.85.*]
    Haha, wiesz co mialem na mysli:)
    zainwestuja jak pojawią sie dobre infa:)
    Drago jasne że wiem co miałeś na myśli ale z drugiej strony ... skoro on pisze ze ponosi straty .... a ja i jak podejrzewam nie tylko ja mam akcje Pozbudu w portfelu od 1,80 i nadal trzymam od czasu do czasu dokupując .... to nie mam nic przeciwko niech tez kupi na podstawie mojego wpisu.... :))

Ponton kiedy będzie rosło ... a kiedy spadało to teraz nie ma dla większego znaczenia, a jak pojawi się jakieś info ... to ja akcje wole już mieć w portfelu a nie dopiero je kupować.
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Idolek [89.151.43.*]
    Zrobiłem dziś coś czego obiecałem sobie że już nigdy nie zrobię
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Analityk [185.135.2.*]
    Drago. Nie traktuj moich wpisów osobiście, bo nie jest to moją intencją. Rozpocząłem dyskusje na temat sensu zajmowania pozycji na pozbud w tej chwili. Ale jeszcze jej nie skończyłem. Nie emocjonujmy się nawzajem. Próba zarobienia kasy wymaga metodycznej analizy, a nie tylko emocji i wiary w projekty. Ja np.wierze w projekt poz lub xtb, co nie znaczy że kupuję te papiery dla wiary, w dowolnym momencie. Od lepszych ode mnie się po prostu uczę dbania o kapitał (zawsze stop loss i nauka odpowiedniego jego postawienia) oraz inwestowania w momentum. Patrzę na zachowanie kapitału. Bez emocji.
    Dla POZ mam obrazek, który proponuje poddać pod dyskusję:
    https://imgur.com/dxC0ZQs
    Pytanie jest proste. Jeżeli to retest do poziomu 4.20-4.40 to czy uaktywni się tu popyt, który da sygnał do dalszych wzrostów do 5.40, a potem do ATH? Jak się uaktywni to wtedy dopiero, moim zdaniem, będzie czas na położenie kasy.
    Bo czemu ma służyć budowanie obecnie perspektywy braku sufitu i zachęcania do zakupów, skoro nikt z nas nie wie czy kupującyzzatakują skutecznie? Fasmantogerią też określiłbym pisanie obecnie o poziomach 10-15zł. Jeżeli zostanie osiągnięty pułap ATH wtedy można się nad tym zastanowić. Na razie kurs musi utrzymać kluczowe wsparcie.
    Ps. A od strony fundamentów i projektów naprawdę wszystko jest jasne. Oprócz kwestii sposobu finansowania dużych inwestycji typu fabryka magazynów energii czy projektów OZE. Czyż nie?
    Więc nie zajmujmy się powtarzaniem oczywistości. Ja też wiem o tej firmie dużo. I co mam się tym podniecać i opisywać co jeszcze znalazłem w internecie albo jaki mi wychodzi c/wk za dwa lata?
    Co Wy na to?
    Analityk aktualnie jesteśmy przez pojawianiem się różnego rodzaju info które będą się pojawiać uszczegóławiając plany lub zmieniając plany w konkretne realizacje. Z mojego punktu widzenia AT nie ma teraz sensu bo popyt może zaatakować nie tylko na wsparciu ale także po jakimś dobrym info na które czekaliśmy np Przetarg na wagony za 392 mln zł lub takie na które wcale nie oczekiwaliśmy jak to było z Fabryką Magazynów Energii.
    Przynajmniej ja tego nie wiem kiedy takie info będzie i jak nam to pokazały przykłady tutaj .. (chodzące w górę zlecenia zakupu po kilkanaście tys. akcji) pojawiały się przed informacjami. Wiec ja się nie zastanawiam kiedy będzie popyt jest korekta a mogę dokupić to dokupuję. Może to niezgodna z AT strategia ale ja chce posiadać akcje Pozbudu a nie dokupować je w górę po tym jak się pojawi informacja.

A nie jest tak KR że różnego rodzaju informacje pojawiają się w każdej firmie, czyż nie? Zwracam Twoją uwagę również na to że tzw. super informacja o budowie fabryki magazynów energii spowodowała wystrzał w górę ale zaraz potem zjazd w dół. Dołożenie do tego dobrych (ale nie super) wyników za I półrocze spowodowało dalszą realizację zysków. Więc nie łudźmy się, że zawsze jest tylko jeden scenariusz. Nie oszukujmy się że mamy wiedzę jakie są i będą decyzje zarządów, pomysły grubasów. Ja mam w sobie pokorę aby nie strugać zawadiackiego herosa z nadwiedzą.
    Nie chcę tu gloryfikować AT. To tylko jedno z narzędzi. Ale daje jeden obraz, który jest dla nas kowalskich bezcenny. Widać tu ruchy kapitału w kluczowych miejscach. AT pomaga również dlatego, że jest brana pod uwagę prze ogromną rzeszę inwestorów profesjonalnych. Nie muszę być jej bezkrytycznym wyznawcą. Ale powiedz mi czemu nie brać jej pod uwagę? I skoro teraz AT nie ma sensu to kiedy taki sens ma? Mi pomogła pozbyć się akcji w optymalnym momencie. Mam kapitał wyjściowy oraz największy zarobek w mojej historii na koncie. Jestem na zdecydowanym plusie w stosunku do tych którzy trzymali i dokupowali na obecnej korekcie (np. Ty). Jeżeli popyt zaatakuje jeszcze w tym tygodniu to podłaczam się bez potrzeby posiadania najniższej ceny z korekty ale z dużą szansą że trend wzrostowy da jeszcze zarobić. Mam komfort postawienia sensownego zlecenia obronnego. Zobacz jak zachował się naczelny naganiacz na wieczne wzrosty, manipulator mr 921. Pisał tak jak i Ty o ruchach zarządu, o super perspektywach, wklejał dostępne wszystkim dane, banował wszelkie dyskusje o AT. A następnie sprzedał swoje akcje miejscu, w którym sprzedają ... technicy. Pisałem już o moim obrzydzeniu taką hipokryzją i manipulacją. Ale na końcu to ten manipulator i kilku techników których znam zrobili najlepszy ruch.
    I pamiętajmy że obecna korekta to przrwrotnie efekt dobrych informacji. Czy budujesz też opcję scenariusza gdy pojawi się informacja negatywna?
    Nie chodzi mi o straszenie. Nie oceniam Ciebie personalnie. Po prostu uważam że jako kowalscy mamy tylko jedną broń na grubasów, grających algorytmami. Nie działać pod prąd. Działać solidarnie. Odwzorowywać ruchy grubasów, dając kapitał na budowanie przwagi kupujących nad sprzedającymi. A nie być dawcami kapitału ze stratą lub malejącymi zyskami.
    I nie wmawiajmy sobie nawzajem że mamy nieograniczony zapas kasy na wieczne dokupowanie. Nie mamy.
    Analityk to nie jest tak że na innych spółkach nie pojawiają się informacje. Uważam tylko że prawdopodobieństwo wystąpienia na Pozbudzie pozytywnej informacji jest dużo większe niż negatywnej i wiem tez ze potem nie będzie łatwo kupić tu akcji. To są po prostu akcje które wole mieć w portfelu nawet w czasie korekty niż być poza rynkiem.
    Nie zabraniam nikomu inwestować zgodnie z AT. Ja po prostu wole inwestować w Fundamentalnie dobre spółki.
    Analityk jak się przyglądasz kursowi Pozbudu od roku to co widzisz ? Ile razy można było zgodnie z AT pozostać poza rynkiem ?
    Dla mnie to za duże ryzyko, ale nie zabraniam nikomu kręcenia kółek jeśli mu się uda jego zysk. Ja tego tu na Pozbudzie nie robię już od dawna. Informacja o fabryce magazynów owszem spowodowała pik a potem cena spadła ot takie prawo rynku ktoś zarobił i wychodzi jak B921 co nie zmienia faktu ze w długim okresie to pozytywna informacja o której w ogóle nie mieliśmy pojęcia że wystąpi a do tego to podnosi całe przyszłe zyski Pozbudu wiec tak owszem dla mnie jest istotna zrewidowałem swoją wycenę Pozbudu w górę. Na razie na GPW Pozbud jest wyceniany poniżej C/WK = 0,88 skoro uważam że wart jest zdecydowanie więcej to dlaczego mam go sprzedawać po cenach niższych niż wartość majątku spółki ? Pozwólcie ludziom posiadać akcje i poczuć się udziałowcami w biznesie a nie tylko graczami jak w kasynie. Ja mam horyzont 2-letni mniej więcej teraz chce zobaczyć zyski z tych przedsięwzięć w które teraz wchodzi Pozbud bo uważam ze na nich dobrze zarobi. Jeśli ktoś tak nie uważa droga wolna można sprzedać akcje i kupić coś innego :)) Nie jestem tez bezkrytycznym wyznawcą ... po prostu posiadam akcje Pozbudu bo wiem ze na nich zarobię nie robię tego dla idei. to aż sobie skopiuję:  "Jestem na zdecydowanym plusie w stosunku do tych którzy trzymali i dokupowali na obecnej korekcie (np. Ty). " - (nie będę się z nikim licytować każdy zarabia tu na giełdzie tyle ile uważa ze warto z uwzględnieniem ryzyka) ja uważam ze zarobiłem wystarczająco dużo na Pozbudzie co łatwo można policzyć znając cenę mojego zakupu. sa spółki na których można grać bo jak się zostanie poza rynkiem to żadna strata, sam mam cześć kapitału spekulacyjnego i czasem cos tam kupię... Idolek nasz Geo dojrzewa do zakupu... Są tez takie w których zdecydowanie nie chce być poza rynkiem jak Pozbud i masz racje nie mam nieograniczonego kapitału i nie chce odkupować Pozbud na +20% tylko dlatego ze zgodnie z AT wyszedłem a pojawiła się dobra informacja i musze wracać pod górę. Ale każdy inwestuje sobie po swojemu...
    Życzę wszystkim dużych zysków z poważaniem zadowolony akcjonariusz Pozbudu od ceny 1,80 :))
    Przepraszam to miało być tylko kilka zdań... :((

Rozsądne podejście
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Brunello [195.8.101.*]
    Ciekawa dyskusja.
    Niemniej, brakuje mi w niej uwzględnienia szerszego kontekstu - ogólnej sytuacji na giełdach, rozwijającego się kryzysu energetycznego, rosnącej inflacji. Słowem, dość niepewnej sytuacji. Myślę, że rozważając inwestycję trudno nie brać tego pod uwagę. Ani fundamenty ani odpowiedni kształt wykresu nie pomoże Pozbudowi, gdy ogólnie będzie słabo lub źle. Mam akcje POZ, dziś nawet jeszcze dokupiłem, ale niemniej ze sporymi obawami i świadomością ryzyka. Oczywiście, mocne fundamenty zmniejszają ryzyko, ale jedynie w długim terminie.
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Analityk [83.29.123.*]
    Odświeżam wątek.
    Powód? Kurs zameldował się na kluczowym wsparciu, więc pojawia się moment do rozważenia ponownego położenia pieniędzy na POZ. Tylko gdzie jest popyt?
    Na forum POZ klasyki ciąg dalszy. Czyli lekko przestraszona ulica stara się robić dobrą minę mając lekko popaprane gacie patrzac jak wycena ich zaskórniaków stopniała o blisko 1/4.
    Qbq, myślę że trafnie oddałeś kwestie ochów i achów na forum POZ. W sumie to też klasyka. Im bardziej słychać podniecanie się przez ulicę perspektywami firmy, tym szybciej warto wciskać Sprzedaj. Działa jak AT:)
    Na forum pozbudu jest teraz znośna atmosfera odkąd zniknął naczelny naganiacz b921. No ale ciągle rządzi wciskanie sobie i innym kitów o dokupowaniu, o perspektywach gdy ... ma się akcje o wartości skurczonej o ponad 20%. Po co to robić? Żeby się oszukiwać? Łudzić nadziejami? Przecież można mieć te 20%, nadzieje i perspektywy i teraz kupować. Tylko skąd ulica ma mieć kasę skoro wyprztykała się z niej na poziomie od czapy, pomiędzy 5,20 a 4,70? No i pytanie na koniec: zastanawia się ktoś z Was szacowni, nazywający się świadomymi inwestorami, nad psychologią inwestowania? Grubas powoli wychodzi z pozycji na oporze i pod nim (5, 20 - 4, 50). Kupują to mistrzowie ulicy, podnosząc sobie średnią cenę zakupu. Grubas ciągnie dalej kurs w dół (na tak małym wolumenie że aż szkoda pisać). Po czym odkupuje na kluczowych wsparciach lub na strachu ulicy pod nim. Mając zarobek kosztem ulicy oraz nową, super cenę.
    Ulica dalej podnieca się perspektywami i wciska sobie kit że to leszczyzna gubi akcje. I... pojawia się nie super wyczekiwane info tylko np info o emisji bez PP lub z PP. I wtedy ulica dostaje w d... w obu przypadkach. W pierwszym bo obniża się wartość udziału w torcie. W drugim: skąd wziąć kasę na PP.
    To tylko jeden ze scenariuszy. Możliwy jak każdy inny. Po co to piszę? Z dobrego serca. Zacznijcie dbać o swoją kasę. Przestańcie słuchać b921, inwestorów przez małe i, gromady młokosów piszących jak pakują tu 90% swojej kasy, którzy mówią kupuj i trzymaj 2 lata. Bo będzie ok. 10 lub 20zł. Może bedzie. A może bedzie mops.
    To takie słowo na czwartek wyszło.
    Pozdrawiam. I mam nadzieję że u niektórych pojawi się jakaś refleksja. Zamiast nadziei i chciwosci, lub wciskaniu kitu że jestem naganiaczem. Ja kupię POZ. Jak pojawi się popyt na tym wsparciu. Bo jeżeli się nue pojawi to po co mam kupować? Żeby mieć akcje które, bez braku popytu mogą spaść niżej?
    A ok to mam nie pisać ze jutro też dokupuję, czy to coś zmeini jak nie napiszę ? ale ok moge nie pisać już wiecej.
    Nic z tego co napisales nie wynika:) kupisz jak pojawi sie popyt? Ok co to dla Ciebie znaczy?jaki wolumen? Kupisz w 1 dniu tzw popytu, 2 ? Piszesz o refleksji? Alecwlasciwie nad czym? Ze gielda ma dwa kierunki i nigdy nie mamy 100% pewnosci, pelna zgoda. Alecwez tez pod uwage ze sa inwestorzy ktorzy podane przez Ciebie 10-20 zl widza bardzo realnie, nie chodz mi teraz o to zeby pokazywac Ci przyklady bo ich jest pełno ale przyjmij rowniez ze na Poz jest troszke dlugoterminowych inwestorow, kurs jak spada tak jak dzisiaj oczywiscie boli bo majac no kilkadzuesiat tys akcji to kazdy grosz mnuej robi wrazenie:) co do tego opisanego przykladu Grubasa no tak zgoda, tylko zaywaz ze na Pozbudzie wystarczy bardzo maly wolumen zeby zasiac niepewnosc i strach, nie trzeba byc gieldowym grubasem:)a co do dokupowania ja np kupowalem z 2,3,4,5 z przodu...naprawde wierze ze za za rok nie bedzie mialo to tsk duzego znaczenia bo kurs bedzie w innych widelkach, ale oczywiscie jaj bedzie przekonamy sie za rok. To jest gielda w tym roku wysiadlem z 2 bankow zarobilem godnie ale niedosyt rowniez pozostal:) mysle ze nikt tutaj nie nagania na spolke, wyjasnij nam prosze to wejscie z popytem:)?
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Idolek [178.235.180.*]
    Grubasy sprzedawały od szczytu do 4,50, potem zwalili kurs w okolice oporu albo i niżej, by pod wpływem strachu odkupić. Ale my mamy wchodzić w momencie uaktywnienia się popytu czyli jak gruby ciągnie kurs w górę. Dobrze zrozumiałem? Czym jest głupi?
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Qbq [83.8.66.*]
    Analityk podpuszcza i myśli po swojemu.
    Każdy z nas tez myśli po swojemu.
    Grunt żeby każdy z nas był zadowolony z tego jak zarabia i wyciągał wnioski ze swych porażek.
    Analityk woli zarobić mniej ale pewnie. Tylko POZ to nie Orlen i tu nie ma dużych obrotow … dziś kurs 4,20 jutro bardzo szybko może być 4,50 a przy zwiększeniu obrotow momentalnie może skoczyć do 4,7 lub 5,0 i wtedy co? Wchodzisz na potwierdzeniu zwyżki i większych obrotach ale nie uzyskujesz tych 10-15%
    Bardzo fajnie jest opisywać opory, linie itp ale przy takim podejściu na takiego typu akcji jakim jest POZ może Cię wiele ominąć.
    Tak naprawę to każdy gra po swojemu :) ty podpuszczasz a inni się denerwują…
    Tez niepotrzebnie stosujesz opisy potęgujące rozdrażnienie (popaprane gacie) - domyślam się ze sprawdzasz nastawienie akcjonariatu :)
    Nie ukrywam ze lubię poczytać co piszesz, podobnie jak lubiłem jak pisał combo i jeszcze jeden koleś który się obraził i już go nie ma.
    Warto brać pod uwagę różne aspekty i podejścia do sprawy, ale końcowa decyzja należy do każdego z nas.
    I tu przytyk: Ty tez jesteś ulica, wiec po co stosować takie określenia które maja w tym momencie negatywny wydźwięk?
    Nie podoba mi się podejście ludzi typy b291 i tu mamy znak = widze ze mocno go punktujesz, co mnie nie ukrywam cieszy :)
    Drago, a ty się tak nie denerwuj. Rób po swojemu, bo tylko wtedy będziesz odpowiadał za siebie - nie wtedy jak zrobisz tak jak zasugerowali Ci inni.
    Tyle polemiki do postu Analityka
    Ja sie nie denerwuje, pytam o to wejscie z popytem....serio pytam analityka o szczegoly:)jak opisze mi to wejscie mize kiedys skorzystam:)
    Ja miałbym inne pytanie .... juz go kiedyś zadawałem... od ilu jest gruby ? i jakie portfele ma ulica ?
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Realista [5.173.248.*]
    A ja Koledzy podsumuję całą skądinąd ciekawą dyskusję starym porzekadłem: Analiza wsteczna, zawsze skuteczna !!!
    Na ZEPAku też tak było i z 8 zrobiło sie po wszystkich korektach 18. Na Pozbudzie jestem bardzo długo i różnie tutaj z kółeczkami bywało. Raz się udawało, raz nie. Wszystko jeszcze zależy od wolumenów jakimi się obraca. Więc niech każdy ryzykuje wg własnego uznania, czasami puszczając część portfela wg takiego scenariusza, a drugą czy trzecia część wg innego. Jeśli ktoś ma np. 100 kg papieru i chciałby zdążyć odkupić z popytem, to może się zdziwić jak będzie odkupował ze średnią 4,8 -5,0. Więc jeśli po tyle wyszedł to wyjdzie na zero, no ale w razie czego ma kapitał i może brać z dołu. to jego wybór i jego ryzyko.
    Qbq. Dokładnie o to chodzi. Ja też jestem ulica. Ale jako ulicznik przestałem budować scenariusze i pod to wykładać pieniądze.
    Świadomie próbuję tu nawiązać otwartą dyskusję nie na temat potencjału POZ, jego prezesów, czy projektów. Bo w gruncie rzeczy nie o to chodzi. To jest jasne jak słońce. Dla każdego kto tu publikuje. Ze swojej strony próbuję rozpocząć otwartą dyskusje na temat chociażby ryzyk, czy momentu na zajęcie pozycji. Nie po to aby straszyć, zachęcać do konkretnych zagrań. Bo to jest naganianie. Tylko przerwać ten absurdalny schemat, że nie można kompleksowo oceniać inwestycji. Zarówno szans, jak i zagrożeń. A sie nie da. Jak napiszesz: uwaga sygnał sprzedaży na dziennym, to nie możesz spokojnie dyskutować o tym. Zaraz pojawia się np koleś o ksywie inwestor, który pisze że AT to bzdura. I koniec dyskusji. Zbiera się grupka ujadaczy i ... po możliwości dyskusji. Zahaczysz temat ryzyk fundamentalnych, ten sam inwestor pisze że wskaźniki są bez sensu bo chodzi o dyskontowanie przyszłości. I koniec dyskusji. Zamiast tego 90% forumowiczów pieje zachwyty nad trzymaniem akcji. Tyle tylko że po spadku ceny akcji o 23% nagle inwestor nic nie pisze. Czeka aż zacznie rosnąć i wtedy pojawia się post "a nie mówiłem". Co to za dyskusja na zasadzie ja wiem lepiej? Wyjaśnie to na teoretycznym przykładzie. Efekt hasła nie bądź leszcz, trzymaj za wszelką cene. Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto ma np 40k akcji i przez czas kiedy jaśnie pan wie że trzeba czekać, masz w plecy 40tys zł, dalej spada, a nie wiesz gdzie może pojawić się popyt i słyszysz że to grosze. Co to za cudaczna narracja?
    B921 też tak pisał. I? Zwinął się. Zaraz się pojawi bo ... jest moment techniczny:)
    Na tym forum jest teraz spoko atmosfera. Nie chcę jej psuć. Nie mam monopolu na rację. Słusznie zauważyłeś Qbq że każdy ma swoją perspektywę. O co apeluję? Może przestać banować rzeczową dyskusję na temat sposobu inwestowania, technik czy ryzyk. To w czym do perfekcji doszli np mr b921 czy inwestor, czy inny wszechwiedzący jadący na jednym scenariuszu (polecam twórczość b921 na grupie azoty, gdzie facet ociera się o paranoje w tej kwestii)a. Zcznijmy może banować takie postawy i zacznijmy otwarcie rozmawiać o elementach, w których ktoś czuje że ma coś do powiedzenia. Możemy się sporo nauczyć.
    Wyszło w sumie jak apel mikea sprzed jakiegoś czasu:)
    Ja zacznę od techniki, której ucze się od wymiatacza. W tym wątku przedstawiłem wykres z zaznaczeniem kluczowego wsparcia. To pierwszy test kondycji popytu. Jeżeli POZ ma moc do ataku na ATH to teraz powinny zacząć pojawiać się świece wzrostowe. O tym pisałem w kontekście pytania o moment do władowania się ze swoją kapustą. Jakieś opinie?
    Analityk przepraszm nie czytam całego bo ... mi sie nie chce odniosę sie tylko do pierwszego zdania napisałeś:

"Ja też jestem ulica. Ale jako ulicznik przestałem budować scenariusze i pod to wykładać pieniądze."

Ja kupuję pozbud bo mi sie to opłaca robie to od 1,80 i na korektach każdej wiekszej ... bede kupował nadal bo mi sie to opłaca.
    Teraz Pozbud jest co prawda drozszy niż jak kupowałem ale cena C/WK=0,81 nadal mi sie opłaca więc kupiję C/Z = 7,7 to przy tak rozwijającej sie firmie jest niskim współczynnikiem.

I to mi wystarcza do inwestowania w Pozbud kupuję bo mi sie to opłaca owszem w cenie w okolicy 1,80 mam prawie cały pozbud prawie 80 % zakupów wtedy. ... ale skoro mam wolne środki teraz i mogę dokupić to robie to z przyjemnością nie zastanawiajać sie nad tym czy jestem ulicą leszczem czy kimkolwiek innym.

Z poważaniem zadowolony akcjonariusz Pozbudu od ceny 1,80 zł :))

• Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Qbq [83.8.66.*]
    Analityk - w 100% się z Tobą zgadzam odnośnie dyskusji, merytoryki i banowania ludzi pokroju b291.
    Odpowiedz tu wszystkim jak planujesz w szczegółach zrobić wejście w POZ. Moim zdaniem większy pakiet kupisz ale za 4,8 jak spełnia się te przesłanki o których piszesz, ale może czegoś nie rozumiem. Tylko tak jak pisałem ominie Ciebie 10-15% zarobku …
    Realista słusznie gdzies napisał ze fajnie się ocenia wykres wstecz … ale tu chodzi o przewidywania naprzód.
    Mike to był ten koleś który tez fajnie pisał :)
    Inwestor to gość od AF i długoterminowy - tylko niepotrzebnie opryskliwy i to do niego uprzedza, ale zachowuje się dokładnie wg Twego opisu.
    Dyskutować warto, ale i tak ostatecznie każdy podejmuje decyzje po swojemu, bo to osobne ryzyko każdego z nas. Osobiście uważam ze jak zrobisz po dyktando to do kogo mieć później pretensje? Trzeba robić po swojemu, ewentualnie poznawać inne możliwości i samemu ewoluować jeśli jesteś do tego przekonany.
    Kr - Analityk sugeruje dyskusje, a od Ciebie jako odpowiedz dostaje ze jesteś zadowolonym akcjonariuszem od …, my to wiemy, bo pisałeś to już ze 100 razy:) nikt nie neguje tez Twego sposobu inwestowania. Tylko nie sensu powtarzać się po wielokroc, bo co z tego wynika? I o to mi tez chodziło jak pisałem o więcej merytoryki.
    Analityk podpuszcza ale robi to zmyślnie celem wywołania dyskusji i określenia swych punktów widzenia.
    I takie posty i wymiany uważam za ciekawe.
    Qbq. Miło poznać:)
    Technika.
    Podejście ryzykowne ale potencjalnie najlepiej płatne: zakup wczoraj/dziś "na obronę wsparcia 4.20". Stop loss poniżej średniej 200sesyjnej (na dzisiaj to 3.85
    Qbq. Miło poznać:)
    Technika.
    Podejście ryzykowne ale potencjalnie najlepiej płatne: zakup wczoraj/dziś "na obronę wsparcia 4.20". Zakup teraz ze stop lossem poniżej średniej 200sesyjnej (na dzisiaj to 3.85
    bezpieczniej poniżej 3.60 : 50% zniesienia spadkowego all time)
    Podejscie klasyczne: zakup dopiero po powrocie ponad średnią 100sesyjną na dziennym (4.43). SL jak wyżej lub agresywniej pod obecnie kształtującym się dołkiem.
    Podejście bezpieczne: zakup dopiero po wybiciu wcześniejszego szczytu (4.93). SL pod 200setką sesyjną
    Podejście ultra bezpieczne: zakup po wybiciu oporu 5.16-5.36. Wtedy łatwy i niski SL.
    Polecam spojrzeć na wykres miesięczny. Jeżeli popyt nie ruszy teraz do akcji to formacyjnie mamy zapowiedź spadków, nawet w okolice 3zł. Wiadomo że to może być pułapka. No to właśnie obecny test siły kupujących. Jak jest kapitał chętny na ATH to po prostu musi wejść w jeden ze scenariuszy. A jak nie, to piętro niżej. Cała filozofia od strony technicznej.
    A jak to rozegrać personalnie? To już pytanie do każdego z nas osobno. Nie publikuje tu po to aby doradzać i chwalić się średnią, bo to opłatne zajęcie, a na forum byłoby potraktowane jako naganianie. Ktoś coś w temacie?
    A odnośnie kto jest kim to odnośnie fundamentalistów to ja czuję sie fundamentalistą. Zagrywam w spółki, które są atrakcyjne fundamentalnie. Technika pomaga mi tylko w pozbyciu się złudzeń i dużych strat. A cała ta otoczka którà tu kreuje taki np. inwestor przez małe i to głownie tworzenie swojego fame'u i brak wiedzy. Nie chodzi mi o obrażanie tego jegomościa. Oceniam bezkrytyczną postawę, a nie osobę. Jeżeli ktoś chce oceniać moje podejście to proszę aby oceniał nietrafność podejścia, a nie zajmował się obrażaniem lub wymyślaniem po ile kuiłem i jaki mam rozmiar buta:)
  • Re: Słowo na niedzielę Autor: ~Qbq [37.47.148.*]
    Analityk, ale podajesz takie spektrum wejść …
    A trzeba cis zdecydować.
    Czyli gdybym dziś kupował po 4,20 to wg Ciebie nie warto? Trzeba czekać ci się będzie działo, bo może spadnie do 3zl, albo wzrośnie do 5 zł…
    Czyli dla Ciebie rozsądnie będzie wejść dopiero jak wzrosną obroty i podejdzie pod 5zl? Bo inaczej możesz stracić jak spadnie do 3zl?
    Dobrze to rozumiem?
    Poczytam to jeszcze ze spokojem przy wykresie wieczorem, ale na razie ogólnie zastanawiam się nad Twoim sposobem rozumowania :)
    W Twoim wariancie zabezpieczasz się przed stratami - potencjalny zjazd do 3zl, ale sporo tracisz w momencie wybicia bo kupujesz po 5zl.
    Generalnie to tak jakbyś mocno zabezpieczał tyły chcąc zminimalizować straty, ale sporo tracisz ze zwyżki która może nastąpić … No i oczywiście masz kasę która możesz inwestować gdzie indziej aż potwierdzi się to na co czekasz na POZ.
    Zyskujesz mniejsze ale pewne profity.
    Mnie to jeszcze nie przekonuje - wybacz.
    Wole jak KR zakupić i czekać, ewentualnie obmyślać strategie na sorzedaz-odkup w przypadku potencjalnego ruchu powrotnego.
    Ciekawe podejście miał teraz mój adwersarz Idolek :) który sprzedał 50% i teraz odkupił.
    Ja sądziłem ze nie spadniemy poniżej 4,80, ale zdarzyło się inaczej.
    Wg mnie 4,20 to już aktualnie dół i niżej nie będzie - patrz zakupy Raubo i Fojt
[x]
COMPREMUM 8,88% 1,41 2026-04-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.