"[...] zapomniałeś dodać jednak, że rzecz dzieje się ciemną noc, samochód jest zbity z desek, rycerz ma w kanistrze wodę, koń dla niepoznaki pomalowany jest białą farbą i jest osłem [...]".
Lubię ludzi z poczuciem humoru, bo to zawsze świadczy o inteligencji. A na takiego rozmówcę tutaj czekałem. Inteligentnego i krytycznego wobec tego, co ja piszę.
Dla porządku powinieneś napisać: "samochód jest z czystego złota" - wtedy pojawiłaby się głębsza satyra. Sprzedawanie samochodu z desek za kanister benzyny rycerzowi na pomalowanym osiołku jest całkowicie logiczne i przede wszystkim "niezłodziejskie".
"że Rabat jest zatopiony i nie ma wartości i korzystne jest odcięcie się od niego."
Chyba Ciebie nie rozumiem. Odcinać się od Rabatu Bomi nie musi. Rabat jest spółką z.o.o., więc co on tam sobie generuje, w sensie strat, w żaden sposób nie przełoży się na Bomi.
Zgadzam się, że dla przejmujących Rabat głównym celem powinno być odciąć się od Bomi - czyli objęcie całej planowanej emisji. Jeśli zostaliby udziałowcami mniejszościowymi, gdzie według Twojego zdania, o każdej decyzji na walnym de facto miałby decydować nadzorca / zarządca Bomi, to byłaby to dla nich katastrofa.
Z tego co wiemy (od Rabatowego), to na razie zostaną przejęte 4(?) lokalizacje 3-mieście. Grupa wokół Cierpisza z własną hurtownią Matthias. O 3 lokalizacjach w Wawie - cisza.
Na co komu Bomi?
To pytanie z rankor2 stawiamy o lipca.
Ja widzę, że może, Może, może przetrwać. Franczyza może dać coś około 2mln - 4 mln (góra) PLN rocznie. Rabat dorzuci: 3% x 200 - 300mln = 9 mln. Spłata długów - ca. 10 mln. Może zaskoczyć i może się toczyć. Na zasadzie: za dużo, żeby umrzeć, a za mało, żeby żyć.
I tak ta spółka ugrzęźnie w marazmie na 8 lat. Rabat bez szans na ekspansję - matka będzie w postaci dywidendy, doić go z zysków, aby spłacać własnych wierzycieli. O! Właśnie, czy uzdrowiony Rabat będzie w stanie spłacać swoich własnych! W optymistycznym wariancie - tak.
W pesymistycznym wariancie. Jeśli grupa Cierpisza okrzepnie, to wypowie franczyzę. Już dokonują rebranding: Bomi - TRADYCJA SMAKU. Zniknie Bomi, a pozostanie: "Tradycja smaku" lub "Tradycja".