Forum Ogólne

Re: Nieuczciwy pracodawca

Zauważyłem tutaj kilka problemów, w których Państwo się mylicie. Choćby zdanie Alka: "tu raczej są sami pracodawcy wiec Ci nie pomogą..." - koniec cytatu.

Otóż mylisz się Kolego. Świadomy przedsiębiorca wie, czego żądać od pracowników i pracownicy wiedzą, co mogą zyskać pracując na wspólne dobro firmy. Wszyscy w firmie dbają o siebie dobrze wykonując swoje zadania.

To prawda, że są firmy (pożal się Boże), gdzie jej istnienie polega na okradaniu swoich pracowników z tego, co im się należy. Te firmy prędzej, czy później padną.

Są pracodawcy, którzy wykorzystują możliwości niepłacenia składek "dobrowolnych " przestępczej firmy, jaką jest ZUS, poczytajcie: http://www.zlikwidujzus.com

Co do pomocy sądowej, to pięknie napisał tutaj Kolega o nicku: "Uczciwy pracownik nieuczciwego pracodawcy":
"Zgłosiłem gdzie trzeba , że pracowałem 2 lata na czarno i przez ten czas zarobiłem "X" złotych. Obliczono mi od tego podatek + odsetki + grzywnę z KKS. Nie mam z czego zapłacić, bo wieść rozniosła się (małe miasteczko) i nikt nie chce mnie zatrudnić. Na karku mam komornika".

Kolega trafił może na brata, kolegę, szwagra, kochanka pedała sędziego i teraz z pokrzywdzonego, Kolega stał się w świetle tzw. prawa przestępcą. Chyba zapominacie, w jakim państwie BEZprawia żyjecie.

Jedna moja rada. Róbcie wszystko, byście jako pracownicy nie dawali się oszukiwać. Jest to możliwe. Musicie poznać podstawowe swoje prawa, szukać niezależnych doradców, dbać o własne interesy poprzez asertywność i samokształcenie.

Wiem, tego nie uczą w szkołach.W państwowych szkołach uczą, jak późniejszy robotnik ma być wyrobnikiem, a nie domagającym się praw świadomą osobą.

Wbrew temu, co mówicie polecam naukę w prywatnych szkołach, pracę u prywatnych przedsiębiorców. Korzystać z prywatnych kursów i niezależnej pomocy prywatnych specjalistów.

Ktoś powie, że to kosztuje? A i owszem, ale uczysz się pożytecznych rzeczy inaczej taka szkoła upada.

Państwowa szkoła jest za darmo? Nie, nie jest za darmo. Uczniowie nieświadomie oczywiście okradają podatników, by posiąść nic nie wartą wiedzę - właśnie przedsiębiorców między innymi, którzy nie chcą płacić wszelkiego rodzaju podatków, ale wolą dać Wam pełną pensję do ręki.

Stawiajcie sprawy uczciwie i z rozmysłem.

Pozdrawiam Wszystkich Państwa i życzę Wam najlepszego.

mirgag (CoM-TexT)