W środę mam pierwszą sprawę w sądzie okręgowym dotyczącej znanego wszystkim tu obecnym tematu. Odwołanie napisałem korzystając z podpowiedzi zawartych na tym forum. W środę pierwsze starcie. Boję się.
W odpowiedzi na moje odwołanie Zus prawdopodobnie wycofał się z jednej z ustaw na które powoływał się w pierwszej kolejności a mianowicie z Ustawy o SUS - myślę tak dlatego że w tej odpowiedzi wogóle nawet o niej nie wspomina. Została ustawa z 02.07. 2004 i 19.11.1999 znana wszystkim obecnym że " działalnością gospodarczą jest..... w sposób zorganizowany i ciągły oraz na własny rachunek i ryzyko prowadzącego" Dodał dodatkowo że instytucja przerw nie istnieje, a okoliczność czasowego nie wykonywania obowiązków przedsiębiorcy nigdy nie była i nie jest podstawą do wyłączenia z ubezpieczeń.
- poza tym kilka bzdur
np. w uzasadnieniu ZUS stwierdza że byłam opodatkowana zryczałtowanym podatkiem dochodowym, a prawda jest taka że nigdy ale to nigdy na ryczałcie nie byłam tylko opodatkowanie na zasadach ogólnych.
np. Zus stwierdza że okresy przerw wskazują że działalność gospodarcza prowadzona była po kilka dni w miesiącu, co przeczy wszelkim zasadom związanym z prowadzeniem działalności - a prawda jest taka że po podliczeniu wszystkich dni wyszło jakieś 7 dni zaprzestania na miesiąc prowadzenia. A to jest kilka dni zawieszenia a nie kilka dni prowadzenia.
np. Zus stwierdza że wnioskodawczyni nie uzasadniła przyczyn z powodu których zgłaszała przerwy - a prawda jest taka że w odwołaniu było napisane że przerwy spowodowane były stanem zdrowia, zmęczeniem i chęcią rozwoju rodziny - poparte dowodami.
Dodatkowo do odwołania załączyłam aż 7 załączników o niezaleganiu, o przebiegu ubezpieczenia, o korekcie dokumentów i o restrukturyzacji z czego w piśmie z wezwaniem na sprawę wspomniano tylko jeden dokument o restrukturyzacji.
Jak mam się zachowywać w środę w sądzie?
Czy sąd ma moje odwołanie?
Mam zamiar sprostować odpowiedź która mi przyszła od ZUsu przed sądem i jeszcze raz przeczytać w zmienionej formie moje odwołanie czy to coś da?
Jakieś końcowe sugestie?