Ad. Księgowy.
Ale zauważyliśmy wcześniej, że powód zaprzestania jest wobec braku określeń w prawie, najzupełniej nieistotny ( winien być ).
Weźmy naprzykład rezygnację z prowadzenia działalności i jej likwidację, czy ktoś pyta dlaczego dobrowolnie idę na bezrobocie ?
Czy wyolbrzymiając, jeżeli naprzykład będę chciał podać właśnie wcześniej podaną przyczynę to nie pozwolą mi zamknąć działalności.
Cała sprawa wydaje mi się dotyczy tylko jednego tj, czy zaprzestać mogę czy nie. Jak zauważyłeś w ustawach nie ma artykułu mówiącego o przyczynach.
Zatem dla Sądu, każda podana przyczyna będzie zła. Czy to będzie brak dochodów, przychodów, oczekiwanie na zlecenia, chęć wypoczynku, itd, zawsze coś innego dopasują by źle ustosunkować się do przyczyny.
Masz mój przykład. Przewożę osoby transportem drogowym, brak samochodu także nie jest dostateczną przyczyną zaprzestania dla Sądu.
To jest po prostu cyrk.
I na koniec. W uzasadnieniu p. Nowaka Sąd nakazuje działanie którgo sam ZUS nie wymaga:.... nie jest przy tym wymagane wykreślenie z ewidencji.....
A czy ktoś mi powie jak można przeprowadzić we wpisie stan zaprzestania? Przecież jest to tylko fizyczna ewidencja istnienia firmy, a nie jak tego chce Sąd ewidencja prowadzenia, przerwy, zawieszenia itd. Czy w EDG istnieje coś takiego jak: istnieje ale nie działa?