Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,77 zł , zmiana od tamtej pory: -87,01%

Re: Kto ten pasztet teraz zje?

Panie Monitoring taką rozmowę to ja szanuję :) Prócz warczenia pod nosem Pana Maślany, nie znalazłam na tym forum nic konstruktywnego. Giełda rządzi się swoimi prawami. Wyniki na spółce to jedno, spekulacje to drugie. A tu takie masło maślane... i właściwie po LS wszedł na giełdę? Jeśli ktoś chce mieć firmę dla siebie, robić pod swoje dyktando, i na swoich warunkach, to nie zaprasza się obcych gości. A tutaj obcy (w dodatku niechciani :)) goście to akcjonariusze mniejszościowi. Ich skowyt słychać od co najmniej dwóch lat. A poprawa coraz dalej, ich w mniemaniu, odchodzi w zapomnienie.A posty Pani Marty, Zosi i kogo tam jeszcze z tego samego IP o treści "Nowy komunikat i co o tym myślicie" nic nie wnosi do dyskusji. A ta mogłaby przypomniąć coś na poziomie, ale nie ma komu się wypowiadać. 
Nieco rzuciłeś światła na mroki LS. Ciekawe czy szanowny Pan CEO (albo były jak kto woli) byłby z Tobą zgodny. Co do oceny samego Pana Leszka "Leo" Surowca - nie znam osobiście - ale wygląda na takiego co zaanagażował się całym sercem. A teraz jego serce krwawi. I od lat tamuje tą krew. Jak widać - z miernym skutkiem. On mi się jawi jako osoba niezwykle utalentowana pod względem zarządzania, to taki facet co sobie ze wszystkim poradzi, i wszystko musi być pod jego komando. Może źle dobrał sojuszników? Może nadal tkwi w jakimś chorym układzie? Może, żeby zrealizować swój cel sprzedał duszę nie temu co trzeba? Czytając historię i założenia firmy - naprawdę nie wygląda to źle. Poprawnie. Założenia są niebezpodstawne. Wszystko co mógł dobrego zaprezentować to to pokazał. Nikt nie roztacza wizji za miliony, jeśli chce tylko pieniądzy. Mógł zostać inwestorem, zarabiać na giełdzie, albo inwestować w pomysły innych. Został właścielem biznesu, miał chęć zrobić coś wielkiego. To zrobił. Firma jest kolosem - szkoda, że na glinianych nogach. O ile można zaklinać rzeczywistość, można budować całe portfolio pozytywnych artykułów, można postawić na kreatywną księgowość (w legalnym tego słowa znaczeniu), to ostatecznego wyniku finansowego i realnej wartości produktu nie da się oszukać. Albo to jest sprzedawalne, albo nie. 
Po co im te MgO? Skoro rynek to odrzuca. Wspomiałam wcześniej, są w Polsce (jak zagranicą) firmy robiące SIPy, kształcące firmy budowalne w konstruowaniu z tego panelu. Nie znalazałam informacji, kto budował z tych Mgo. W sensie zewnętrzne firmy, niezwiązane w żaden sposób z LSem. Mogę się oczywiście mylić. Ale nie wszystko podają tu na tacy. Piszesz, że nastawiali się na klienta indywidulanego. Nice try :) To trzeba mieć stalowe nerwy na ten segment klienta. Małe i średnie firmy moga sobie robić dla małego klienta. Duże ryby obsługują siebie nawzajem. Tak przy okazji ktoś wie co się dzieje w Sztumie? Ile ludzi pracuje dla nich w tych fabrykach? I ile jeszcze musza utrzymywać te budynki, skoro zostały wybudowane za pieniądze z UE? Czy tam w ogóle się coś dzieje? Ma ktoś coś info? I czy nadal tą są tylko te dwie fabryki w tej całej pomorskiej specjlanej stresie ekonomicznej? 
Może lepiej jak dopracują produkcję modułową i na niej się skupią. Mają kontrakty. Z realizacją... jak to w budowlance. To nie jest miodzio. Gdy jest się uzależniony od podwykonawców. Nie będę mówić o produkcji w Pszczynie. Bo mnie potem zlokalizują i namierzą :) I zamkną mnie do Sztumu :) Powiem tak, doświadczenie na małych obiektach i na niskobudżetowych realizacjach to nie to samo wzięcie na bary zrobienia 600 koneterów mieszklanych. Słusznie zauważyłeś, że obciążają LS. LS bierze koszty, a kto bierze zyski? Fabryka w Pszczynie nie jest LSu. Nie wiem czy p.Szajter oddałby taki teren. Co najwyżej spółka zarządzana przez właściela gruntu i jakąś niemiecką spółkę.(niemiecka spółka hie hie hie) Tereny byłego Elwo to ziemia skażona bankructwem. (zobacz historie Elwo, potem Elwo Bilfingera). Ale zawsze może przyjść ktoś i ja odczarować. Ja im kibicuje, tzn. LSowi, żeby im te modułki się udały. Ludzie mają pracę, obiekt nie niszczeje, fabryka się kręci. Tylko stawianie fabryk na takich zadupiach jak powiat pszczyński, i zatrudnianie ludzi stąd. Nie wiem, jeśli jesteś z dużego miasta to tego nie zrozumiesz. Małomiasteczkowej mentalności. Dzięki ludziom, którzych zatrudniają można dowiedzieć się wielu ciekawych plotek, historii, opowieści i bzdur. Albo i prawdy. Bo przecież nie wszyscy kłamią. Wzięli wsioków do zarządzania to nie dziwne, że wizja zarządu z ogólnym rozrachunkiem produkcji się nie zgadza. Za dobrą ekipę płaci się solidne pieniadze. I ściąga się ich do siebie. Gdzieś tu na forum już padły zarzuty, że kadra niskiego i średniego szczebla to oderwani od rzeczywistości pseudo menagerowie. Sercem każdej firmy jest dobry szef i jego dobrzy ludzie, którzy faktycznie stoją za wykonaniem produktu o określonej wartości - czyli Ci na samym dole piramidy. 
Poza tym mogli by swój PR trochę ujednolicić, może trochę ingerencji w social media, trochę kontkatu ze światem, polskim, czy międzynarodowym. Może dać ludziom lojalki, żeby tajemnic nie wynosili, żeby pilnowali interesu firmy, bo za to firma płaci. Mają doradcę ds. komunikacji. Ale ta Pani moim zdaniem nie nadaje się do robotników budowlanych. Tam na produkcji, trzeba kogoś kto to weźmie wszystko "za pysk". Bez urazy oczywiście i z szacunkiem do ludzi. 
Co do pultruzji. Temat rzeka. Zastosowań pełno. Najlepiej uderzyć w przemysł ciężki. Chociaż bez znajomości to kiszka.  Poza tym firma nie musi tak gnać na zachód, żeby parobakami Niemców zostać, może robić lepsze rzeczy w Polsce. Np. osiedla modułowe :D  
Podsumowując, nie znam dokładnie firmy. Nie chce żeby ktoś mnie źle odebrał. Moje osądy opierają się na informacjach zasięgniętych tu i ówdzie. Część z nich na pewno ma stabilne fundamenty i mocne argumenty na obronę. Post wcześniej też napisałam, z wynikiem finansowym się nie dysktuje. Nie można się cieszyć z 5 mln zysku, jak się ma 70 mln w plecy. Ale może te moduły podciągną LSa, o ile dobrze to rozegrają, dobrze zaprojektują, dobrze będą zarządzać linią produkcyjną i znajdą solidnych wykonawców. Tu trzeba cierpliowści, ale Oni czasu nie mają...... PS. powiedz mi Monitoring, jak wraca się pieniądze do Polski z cypryjskich spółek? 
Pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
LSTECHHOM 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.