Zacząłeś ogólnie i tak też skończyłeś. Wiele w tym racji ale niestety trochę się mylisz. Ja postaram się być bardziej szczegółowy. Zacznę od SIP, jak wiadomo to Structural Insulated Panel, zwana powszechnie „kanapką”. Do wyprodukowania takiego panelu, różni producenci stosują różne materiały izolacyjne do środka (styropian, pianka, etc) oraz różne płyty okładzinowe. Tutaj popełniłeś niedokładność, bowiem prawie wszyscy producenci stosują płyty na bazie drewna, a LS na bazie masy złożonej z rodzaju cementu mineralnego, włókien celulozowych, czasem perlitu z dodatkami, a całość jest oklejana obustronnie siatką z włókna szklanego. Ta masa po uformowaniu jest suszona. Jaki tego efekt? Polecam filmiki na youtube, jakie pięknie powyginane, pokręcone wręcz płyty MgO przychodzą z Chin (główny producent). Można oczywiście sobie wmawiać o cudownych właściwościach tej płyty, bo oczywiście kilka dobrych parametrów może być wykorzystanych np. w budownictwie, ale jej zastosowanie jest głównie OKŁADZINOWE!! Stosowanie tej płyty do SIPa skutkuje wieloma negatywnymi konsekwencjami, o których mało kto wie. O jednej napisałem, i nie wiem, czy to kwestia niedoczytania czy może własnych doświadczeń, ale pisząc o swoim koledze wyraźnie użyłem słów, że chciał wbić gwóźdź do tej płyty a nie, że ją atakował młotkiem. To chyba jest różnica, prawda? Doczytaj proszę. W tym eksperymencie płyta poległa na całej (upss przepraszam, na połowie) długości bo zwyczajnie pękła. Nie chcę się wdawać w inne wady, ale najważniejsza to taka, że TAKI PANEL NIE MOŻNA WPASOWAĆ DO KONSTRUKCJI. Czy rozumiemy o co chodzi? To proste, jeżeli stoi szkielet, to nijak nie możemy takiego panelu wbudować do np. ściany, chyba , że posłuży jako okładzina!! To znaczna różnica w stosunku do paneli z okładziną „drewnianą”. Oczywiście panel można stosować jako np. płot, można budować gotowe segmenty, nawet jako ściana ale postawiona razem z konstrukcją, co oznacza ni mniej ni więcej, tylko fabrykę domów. LS w istocie to lider w tym panelu, reszta stosuje (z powodzeniem lub nie) inne materiały, łatwo obrabialne i łatwe w montażu na budowie. DLATEGO TO JEST RÓŻNICA JAKI SIP UŻYWASZ pisząc o technologii SIP jako całości. Pisząc np. o samolotach można pisać o wielkich konstrukcjach i o czymś, co nazywamy modelarstwem. Dogłębne analizy dla chętnych są dostępne w Internecie, więc już to zostawię.
Innym zagadnieniem jest sama firma, jej otoczenie biznesowe i oczywiście, co interesuje akcjonariuszy, działalność operacyjna a w zasadzie wynik finansowy. Nie chcę po raz N-ty wypowiadać się na ten temat, już to robiłem wielokrotnie. Mam (nie tylko ja) negatywną ocenę tej działalności, permanentne zadłużanie przy braku rozwiązań restrukturyzacyjnych, lawirowanie w komunikacji z akcjonariuszami. Można mnożyć błędy menadżerskie na poziomie strategicznym i operacyjnym, ale to i tak trafia jak kula w płot. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że jest to kontynuacja pomysłu sprzed kilku ładnych lat, by za pieniądze UE wybudować jakieś fabryki (czyli poważne aktywa), zainicjować akcje produkcyjne czegoś nowego, wciągnąć innych do inwestycji , doprowadzić do wzrostu wartości akcji i pozbyć się problemu. Temu łatwemu wyjściu z inwestycji miała posłużyć m.in. GPW, a zebrane tam kapitały też się przydały w fazie początkowej. Wszystko szło ok., ale błędy w ocenie racjonalności zastosowania technologii, niedoszacowanie potrzebnych kapitałów i braku koncepcji alternatywnych doprowadziły do beznadziejnej sytuacji finansowej już od wielu lat. Nie mam złudzeń, że kontrakty pojawiły się dzięki bezpośrednim dobrym stosunkom prezesa, ale czy realizacja kontraktu i efekty końcowe będą zadowalające dla klienta? Czy LS w ogóle zarabia na tych kontraktach? LS to przecież producent paneli, nie firma budowlana czy deweloperska (przynajmniej z założeń). Dlaczego więc LS jest wystawiany do kontraktów a nie ktoś inny z tej grupy? Odpowiedź ciśnie się na usta jak ślina na myśl o cytrynie. Do tego zbudowali akcjonariat tak, aby wszelkie decyzje nie podlegały dyskusji. Grupa czerpie z wykonania kontraktów, prezes z zarządzania, co zostaje LS?