Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,39 zł , zmiana od tamtej pory: -64,02%

Re: Kostuch i spółka

Dnia 2024-06-09 o godz. 09:55 ~dragonball napisał(a):
> Ale to nie jest zły sposób myślenia. To akurat jedyna rzecz jaka kompetentnie zrobili że chcieli się podczepić pod coś co zrobi szum i ma już jakąś liczbę fanów.

Tylko z pozoru.
1. Sprzedaż 50k książek rocznie Piekary nie znaczy, że tyle samo pójdzie gier, a to zakładano. Z tej bazy(czyli ludzi, kótrzy są potencjalnie bardzo zainteresowani), jeśli 10 procent kupiloby grę, to byłby sukces. I coś takiego się własnie zadziało. Z punktu widzenia świata anglojęzycznego to czy Inkwizytor to autorskie IP czy bazowane na ksiązkach miało zerowe znacznie.
2. MIałem ostatnio rozmowę z jednym z prezesów małego studia o kwestii IP - czy lepiej kupowac IP, czy robić własne. On twierdzi, że to drugie, bo większa wolność twórcza, a samo IP, o ile nie jest mega znane, to nie przynosi wymiernych korzyści. Ja uważałem że IP to czasami dobra inwestycja.
3. Sam Jacek Piekara, poprzez swoje poglądy (i ogólnie dość antypatyczne zachowanie) ma szeroką bazę negatywną w Polsce. Na świecie jest nieznanym gościem.
4. Jedyna wartość IP to był stworzony świat - czyli sredniowiecze z twistem. I to się pojawiało, że świat jest ciekawy, ale cała reszta niezbyt.
5. Wolfik chciał mieć dtugiego Wiedźmina. Ale 2024 to nie 2008. Plus, Wiedźmin to łowca potworów, detektyw, kobieciarz i fajna postać. Madderdin (o ile nie jeesteś 12-17 letnim chlopakiem z lekko mizoginistycznymi poglądami - a sam byłem i kochalem ksiązki) to bardzo antypatyczny detektyw który rzadko bawi się w walkę. Zupełnie inne typy gry i charakterów.

Podsumowując, to jeszcze miałoby sens, gdyby IP wykorzystano chociaż częściowo - czyli zrobiono dobrą grę detektywityczną z fajnym twistem, ale to też się nie stalo.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
THEDUST -4,55% 0,84 2026-02-06 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.