obserwator Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Sędziowie są ustawieni, że jeśli ktoś nie
> udowodni, że miał istotne przeszkody
> uniemożliwiające wykonywanie działalności, nie
> należy przyznać mu racji. Wdawanie się w polemiki
> prawne, niewiele da. Należy się raczej skupić na
> przedstawieniu takich dowodów.
Obserwatorze, bardzo cenię sobie Twoje cenne rady. Ale to co tutaj proponujesz jest w wielu przypadkach nieosiągalne, bo nigdzie nie było (ani w przepisach prawnych, ani w biuletynie ZUS, ani w żadnym innym miejscu) napisane, że mamy gromadzić zaświadczenia w celu poświadczenia przyczyn wyrejestrowania. 
O rodzaju przyczyn, które upoważniają do wyrejestrowania w ZUSie też nigdzie nie informowano. 
Sama wielokrotnie będąc chora nie szłam ze zwyklym przeziębieniem, czy anginą do lekarza. Nie wychodziłam w tym czasie z domu, czasami kładłam się do łóżka, mleko z miodem, itp. Myślałam sobie, że nie ma potrzeby zawracać glowy lekarzowi taką sprawą. A kiedy szłam bo czułam się fatalnie, to na pytanie czy potrzebuję zwolnienie L-4, odpowiadałam, że nie. Myślałam, po co mi zwolnienie skoro mam zgłoszoną prywatną działalność, a składki na chorobowe i tak nie płacę.
Takich przypadków wśród nas byly tysiące. Nie mówiąc o innych przyczynach, bo jak udowodnić w tej chwili wyjazd, czy inne powody nie wykonywania działalności?
Wiem, że na tym się teraz musimy skupić,ale jest to paskudnie trudne i ZUS o tym doskonale wie.
Pozdrawiam i dziękuję Tobie Obserwatorze za dotychczasowe zainteresowanie i pomoc - gośka