Forum Ogólne

do Marsha i innych obstukanych w sprawie

Nie ma co się użalać.Kolejny raz ktoś (czyt. ZUS) próbuje zrobić z nas marionetki którymi da się sterować i wyciągać kasę,bo okazało się że ups...zabrakło jej w ZUSie.To że ZUS znalazł lukę w prawie i interpretuje to na swoją korzyść, nie oznacza to wcale że musimy się stać bezbronnymi ofiarami. Ja rozumiem że zapadła panika, a w panice łatwiej się pogubić. Pierwsze sprawy będą najgorsze, bo ludzie nie mieli czasu na przygotowanie się do nich.

Teraz się pytam, czy w Polsce prawo działa wstecz? I od kiedy ktoś ma prawo ubezpieczyć nas wstecz wbrew naszej woli (bo przecież bez naszego pozwolenia).Nie rozumiem: jeśli pracownicy ZUSu pomagali w wypełnianiu dokumentów wyrejestrowujących z płacenia składek na ubezpieczenia, pomagali w wyliczeniu składek za niepełne miesiące, to dlaczego teraz chcą pełnych opłat? Czy jest w Polsce choć jedna osoba, która opłaciła składki po wyrejestrowaniu sie z ubezpieczeń?

Jeśli pracownicy ZUSu popełnili błąd, to odpowiada za nich pracodawca (ZUS).

Zbierzmy wiec wszystkich, którzy mają, mieli lub będą mieć ten problem Myślę że przy nagłośnieniu tematu w mediach mamy szansę na pozytywne rozwiązanie naszych problemów.
Czeka mnie też takie pismo z ZUSu ale nie mam zamiaru na nie czekać z założonymi rękami. Sprawa jest zbyt poważna, aby tylko dyskutować o niej na forum. Może macie znajomych prawników?

Chętnych do przyłączenia się poważnie do sprawy proszę o mail na adres: skladka@tlen.pl

Pozdrawiam