Ratunku!
> "Dla przedsiębiorstw typu BOMI środki pieniężne są zawsze aktywem, dla banku >....natomiast > środki pieniężne zdeponowane w postaci depozytów są pasywem,"
Ratunku! Kto Ciebie uczył, albo nie uczył ekonomii?! O rachunkowości nie wspomnę!
W każdym bilansie aktywa MUSZĄ być równe pasywom. Pisałem! Pasywa pokazują źródło, a aktywa przeznaczenie kapitału. Gdy jest dysonans to księgowość nie śpi, tylko zasuwa, aby znaleźć błąd! Za "dopasowanie kont" grozi "kara śmierci" - "dopasowanie kont" wylezie zawsze przy "uzgadnianiu kont". A wtedy Główny Księgowy wymierzy najsurowszą karę za największe przestępstwo w księgowości - "dopasowanie konta".
Mówisz, że kończyłeś Rachunkowość. OK.
To zaksięguj mi, proszę, prostą transakcję:
1. Na koncie bankowym znajduje się 1PLN.
2. Kupujesz (za gotówkę -dla ułatwienia, bez dodatkowej marży, bez VAT ) siatkę kartofli za 1PLN
3. Ty ją sprzedajesz (za gotówkę - bez dodatkowej marży itd.) za 2 PLN.
4. Zarobioną kwotę wpłacasz na konto
Dla ułatwienia: nazwy kont możesz sobie wymyślać dowolnie. Mnie chodzi, aby sprawdzić, czy rozumiesz co to jest strona "Winien", a co "Ma". Czy rozumiesz co to są pasywa, a co aktywa?
Oczywiście nie ma Vat i innych podatków. Interesuje mnie jak taką prostą transakcję będziesz księgował? W którym momencie żywa gotówka pojawi się jako aktywa?!