Napisałeś "Ma"
To sprowokowało mnie do pewnej uszczypliwości. W księgowości dwustronnej "winien - ma" żywą gotówkę w kasie księguje się w bilansie po stronie "winien". Tak, tak - po stronie pasywów. Ale jak tą gotówkę komuś powierzysz, na przykład na lokatę w banku, to trzeba tą sumę przeksięgować na "Ma" czyli staje się aktywem. :-)
Zsumowanie pasywów i aktywów muszą wynosić tyle samo. Co daje Sumę bilansową.
A teraz do rzeczy!
ad1.
Nie podnoszę dalszej dyskusji, gdyż zamieni się w: "strzyżono - golono"
ad2.
sierpień stanowi 1/3 kwartału obliczeniwego. We wrześniu i październiku mogą "zgasić światło" we wszystkich swoich placówkach. W ten sposób mogą zredukować stratę. I co? Zachwyci Cię taki wynik: obrót - 0PLN (zamknęli swoją działalność) strata - powiedzmy: 1000PLN (powiedzmy koszt utrzymania dozorcy)
ad 3c
Nie znasz odpowiedzi, bo nie znasz prawa upadłościowego. Ja go też nie znam na wyrywki, ale to nie ja jestem zainteresowany w inwestycje w Bomi. Prawo upadłościowe jest proste jak drut. Mam już ściągniętą Ustawę. System internetowej informacji Sejmu poda Ci ją na tacy wraz ze wszystkimi rozporządzeniami.
Takimi leszczami żywią się Fundy - takimi, którzy interesują się spółką w upadłości, a nawet Prawa Upadłościowego nie znają.
ad3b
To są koszty!
ad4
Centrala
I co, ta CENTRALA zniknęła?! Nie ma?! Nie ma kosztów?! Generowała gigantyczne koszt y tak sobie, aby generować? Bomi miało 2 lata, aby zlikwidować "Centralę", która generuje tylko koszty. Boshe, jak super, że ta generująca CENTRLA tak sobie wzięła i zniknęła!!! Przez 2 lata nie można było się jej pozbyć. A teraz. HURRA!
ad nowe punkty.
1. lokalizacje można przejąć PO upadku Bomi.
2. wyposażenie sklepów można kupić niekoniecznie od Bomi
3, sieć dystrybucji? Ma on jeszcze? Mówisz o Rast? Rast stracił wszystkich swoich handlowców - ludzi z kontaktami. Tam zostały puste hale.
4, wejście na główny parkiet giełdy to góra 1mln PLN. Wpierniczyć, po redukcji zgodnej z układem, 110 mlnPLN (10mln rocznie) to kwota nader skromna.
5. Start z własnym biznesem. Co oferuje Bomi?
a) rentowny biznes - nie
b) sieć rentownych placówek - nie
c) zrestrukturyzwaną sieci placówek - nie
d) kłopoty prawne i finansowe z zamykaniem nierentownych placówek -tak
e) lojalnych klientów - NIe, Nie, NIe!
f) lojalnych dostawców - 3x nie!!!!
g) kilka fajnych lokali - TAk
Czy trzeba je przejąć kupując Bomi? Nie! NIe!