Do CASH
Cash jeżeli piszesz, że masz 1,3 gr spreedu w BZWBK na Eur/Pln w realu to masz spreed porównywalny do kantorów, ktore robią obroty ok.5mln miesięcznie. Dla graczy walutowych w realu, i to z dobrą historia obrotów, BZWBK daje góra 1,6- 1,9 spreedu. W kantorach realnie w Warszawie 0,5 pkt uchodzi za dobry spreed. Trzeba pamiętać, że BZWBK ale też kantory rozszerzają spreed. Jeżeli kantor czuje zwyżkowy rynek to kupi od Ciebie każdą ilość "po rynku" ale też na wzrostowym rynku ciężko na pół punktu kupić walutę/ $, E bo z funtem, Skandynawią jest inaczej/. Stacjonarne kantory dla stałych klientów, którzy robią obroty, doliczają 0,2-0,3 pkt od swojej ceny sprzedaży/ zakupu w bankach. Oczywiście trzeba pamiętać, że kursy publikowane na stronach internetowych kantorów maja głównie charakter marketingowy. Owszem sprzedadzą/kupią po publikowanym kursie ale niewielkie ilości. Najczęstsze odpowiedzi to .... nie skupiliśmy jeszcze tyle waluty.... lub .... przepraszamy nie możemy kupić takiej ilości bo nie dowieźli z banku jeszcze gotówki....itp., itd.. Taka jest rzeczywistość w realnym handlu. To nie forex. Ja w sobotę wszedłem na $ za stówę po 3,795. I uważam, że to dobry kurs. Aha kupiłem od kantoru z prowincji, który musiał sprzedać. Większość kantorów warszawskich w sobotę nie oferowała dobrego kursu na sprzedaż. Uważam, że po 3,81-3 trzeba je sprzedać bo $ spadnie do 3,60-3,65. Zarobek to żaden ale od stycznia nic nie zarobiłem więc się wygłodziłem.