Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  165,00 zł , zmiana od tamtej pory: -28,24%

Finał już w tym tygodniu?

Jestem na tej spółce od 2 lat prawie. Scope stanowi zdecydowaną większość mojego portfela, co powoduje, że mogę być odbierany jako nieobiektywny w tym co piszę poniżej, co podkreślam na samym początku.

Akcje kupowałem w przedziale od 20-200 zł. Ostatnią paczkę dokupiłem dziś po 165 zł.

Daję tu dziś ostatni swój post przed ESPI, które będzie w tym tygodniu.
Nie będę pisał czemu uważam, że ta spółka jest dobra. Pisałem o tym wielokrotnie. Pisał Carlos, Tomasz, Watson, ZATARA, jutro, creative i inni zacni współforumowicze.
Napiszę czemu uważam, że przed nami długo oczekiwany finał. Zaryzykuję twierdzenie, że ten finał może nastąpić już w tym tygodniu.

1. Śledzę ostatnie komunikaty, wywiady i webinary spółki. Byłem na WZA. W ostatnich miesiącach, w gąszczu różnych pobocznych informacji przebijał się jeden komunikat wiodący: KOMERCJALIZACJA SPODZIEWANA JEST W NAJBLIŻSZYCH MIESIĄCACH.

2. Listopad był miesiącem ciszy. Spółka całkowicie przestała się komunikować z rynkiem. Brak było komunikatów o badaniach klinicznych, mimo że rynek ewidentnie oczekiwał tych informacji. Spółka przestała nawet odpowiadać na maile. Wcześniej moje doświadczenie w tym względzie było dobre, tzn. po kilku dniach otrzymywałem odpowiedzi.

3. Kilka dni temu otrzymaliśmy mailową zapowiedź ESPI i ma on się pojawić w tym tygodniu wraz z zapowiedzią spotkania online z inwestorami. W tym momencie brak jakichkolwiek informacji kiedy, gdzie i na jaki temat ma być to spotkanie. W normalnych okolicznościach w poniedziałek mielibyśmy już informacje na temat konferencji która ma odbyć się w danym tygodniu. Do momentu wydania ESPI nie jest to jednak oficjalnie komunikowane.

Odczytuję tą komunikację jako nie tylko szczątkową, ale też ewidentnie niestandardową. Wyczuwam, że powodem tego są klauzule poufności toczących się w tle negocjacji. Nie jest tajemnicą, że te negocjacje trwają. Nie widzę innego powodu, dla którego spółka miałaby zablokować i pogorszyć swoja komunikację.

W związku z powyższym widzę 3 warianty komunikatu, który możemy otrzymać w tym tygodniu:

1. Badania kliniczne nadal nieskończone, problemy proceduralne w szpitalach lub badania skończone ale wyniki są złe - wariant pesymistyczny i według mnie bardzo nieprawdopodobny. Gdyby info miało być złe dostalibyśmy je szybciej i byłoby one podane w sposób standardowy.
2. Badania kliniczne skończone, wyniki są dobre, rozpoczynamy procedurę rejestracji PCR ONE - wariant optymistyczny i najbardziej prawdopodobny i oczekiwany.
3. Wszystko to co w wariancie 2. + info o podpisaniu umowy komercjalizacyjnej z nabywcą systemu. Wariant superoptymistyczny, ale wcale nie nieprawdopodobny. O tym że jest to możliwe świadczyć może opisany powyżej niestandardowy tryb komunikacji. Może to wskazywać na możliwość podania info opóźnionego ze względu na ww negocjacje i format NDA. Z perspektywy nabywcy najważniejsze jest dowiedzenie skuteczności klinicznej systemu. Sama rejestracja jest wówczas formalnością. Stąd podpisanie umowy na tym etapie jest jak najbardziej możliwe.

Czy moje spekulacje okażą się prawdziwe? Przekonamy się na dniach. Ten tydzień może być niezwykle ciekawy na Scope.

Bardzo się cieszę, że mam te akcje. I współczuję tym, którzy ich nie mają. Albo tym, którzy planują kupić po info, bo spodziewają się, że będzie złe.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL 0,00% 118,40 2026-06-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.