devil - ja nie mam złudzeń - tu wciąż ktoś ma wiele makulatury do wywalenia i kombinuje jak może, by wywallać tak, aby nie złamać stoplosów i nie wywołać paniki, nim nie wywali
i nie zdziwiłbym się, gdyby to był jakiś insider w stylu ostatniego głównego księgo, który sam się zdymisjonował po 3 miesiącach... kto wie, czy sam nie wypatrzył w dacie actionowego smrodku znacznie wcześniej - ja tego wciąż nie wykluczam, póki nie będzie rynek znać efektów kontroli US
niekoniecznie tylko grubas - po prawej stoją już vqr_wieni drobni, którzy mają dość bycia robionymi w puzon - te dzisiejsze gierki wielu wkurzyły i z prawej stoi juz naprawdę spory, wielokrotnie wiekszy wolumen na pólkach niż na kupnie i nikt nie chce być ostatnim w wywalaniu
Dnia 2016-10-24 o godz. 16:40 ~invest napisał(a): > W temacie VAT jest oficjalne stanowisko Daty z dawien dawna - ma być wszystko ok. Nie będę przecież co miesiąc powtarzać, że jest ok. Ze skarbówki też cicho. I jak już wcześniej pisałem - dla mnie oczywistym jest, że Xiaomi jak wybierało sobie pierwszego partnera na Europę Śr. - Wschodnią to prześwietliło Datę czy nie ma trupa w szafie i czy za pół roku ich partner nie podzieli losu Actiona. > Dla Chińczyków sprawy honorowe są bardzo istotne i nie pozwoliliby sobie na ryzyko takiej wtopy. Poza tym skarbówką zna już Czechowicza i MCI i wie, że jakby co nie odpuści (casus JTT). > I po trzecie - takie postępowanie skarbówki doprowadzi do wykończenia polskich dystrybutorów a na ich miejsce wejdą Niemcy, Amerykanie i Chińczycy - PIS powinien brać to pod uwagę bo straciliby bardzo wizerunkowo. > Dlatego w mojej ocenie ryzyko VATu w Dacie możecie sobie odpuścić. Zobaczymy kiedy dotrze to do rynku. I jak w ogóle ten rynek się będzie zachowywał.
invest, pomyśl w kategori sytuacji actiona - jesli skończy się na karze ok. kilkunastu baniek, to z czasem bez wiekszych problemów podniosą się i może nawet szybko. Ale jśli dostaną karę kilkuset baniek, to... zupa blada...
Nikt nie pisze, data działała w mafijnej strukturze, ale wciąż nikt tego wykluczyć jeszcze nie moze. Jest jeszcze i tak, ze moze data została w coś wkręcona nieświadomie, lecz US zarzuci, iż udział jednak był świadomy, bo to w końcu markowa firma i do tego z rumuńskim przykrym doswiadczeniem. Załóżmy, ze fiskus będzie bezlitosny, a data założy sprawę sądową. Ile czasu potrwa ew. wygranie sprawy (dwie data już ma w toku). I jeszcze coś z przeszłosci, gdzie US ma za co mieć ochotę na rewanż na Czechowiczu: http://www.pb.pl/3138478,94304,kasacja-w-sprawie-odszkodowania-za-jtt
raczej wątpię by data dostała domiar większy niż action, raczej mniejszy bo mniej kupowali ale co z tego. Każdy domiar będzie widziany negatywnie przez inwestorów, kolejna sprawa to że skarbówka ma 5 lat więc to jeszcze ta niepewność pozostanie jakiś czas.
co do chińczyków to zupełnie się nie zgadzam że oni sprawdzili abc datę, przecież nie wystąpili do US w kwestii czy abc dostanie jakąś tam karę prawda ?? poza tym równie dobrze nie są w stanie przewidzieć przyszłości. Ja czekam na kilka czynników by wejść w papier za jakiś czas :)
Dnia 2016-10-25 o godz. 10:52 ~devilek napisał(a): > raczej wątpię by data dostała domiar większy niż action, raczej mniejszy bo mniej kupowali ale co z tego. Każdy domiar będzie widziany negatywnie przez inwestorów, kolejna sprawa to że skarbówka ma 5 lat więc to jeszcze ta niepewność pozostanie jakiś czas.
a jakby ktoś miał wątpliwości co do podawania tlenu - dzisiejsze transakcje, wykres dzienny i dokładanie z lewej, byPOWSTRZYMYWAĆ SPADKI jednoznacznie pokazują, jak sypacz(e) wręcz rozpaczliwie walczą o utrzymanie kursu na powierzchni, tj. powyżej 2,00 pln
Tylko zasymuluje i do zastanowienia... Abc data zapewne bierze towar rowniez od zagraniczych odbiorcow... z Chinami zapewne rozliczas sie w dolarach usd...stad podpisanie umowy zapewne bylo przygotowywane jakis czas i kiedy zapadla decyzja o wspoldzialaniu Data musiala miec juz zakupione dolary... wtedy byl kurs w okolicach 3.80 dzis jest w okolicach 3.96... do czego zmierzam... zakup towarow na zamagazynowanie okazuje sie atrakcyjniejszy podczas podpisania umowy dystrybucji... maja produkty ktore moga dalej odsprzedac z wieksza marżą oraz w przypadku walki konkurencyjnej cenowej beda na lepszej wyjsciowej pozycji... stad suma sumarow wiecej zarobia... czyli produkty na polkach staja sie bardziej wartosciowe przy odsprzedazy... wszystko wyjasni die zapewne w pozniejszych kwartalach... no chyba ze dopiero teraz zaczeli kupowac walute aby zapelnic polki ... poczekamy zobaczymy...
robiąc większą transakcję walutową zakupujesz walutę (opcje) w dniu zawarcia umowy na poczet tej transakcji, zmiany kursu po sfinalizowaniu transakcji działają na Twoją korzyść lub niekorzyść tj. zależność aktualnego kursu do kursu z dnia zakupu waluty (opcji) do waluty sprzedaży co przekłada się na +/- z transakcji tak to działa mniej więcej w skrócie, nikt nigdy nie kupuje walut na zapas, nigdy nie wiesz jaki będzie trend tj. relacja waluty zakupu do sprzedazy... były kiedyś cwaniaki co na opcjach chciały zarobić
czemu Wy tak faworyzujecie tą firmę pomimo oczywistych słabości?
Waluty sa "lotne" ale czy nie idzie przewidziec ruchu walutowego to sie nie zgodze do konca... pierwsze to sprawdzamy otoczenie makroekonomiczne...Gospodarki jak sa stabilne to nie zawala sie z dnia na dzien bo to jest proces wylaczyc np funkcjonowanie gospodarki... chyba nikomu jeszcze sie nie udalo... do tego prognozy sa... a czy abcdata jest slaba firma to sie nie zgodze... juz jakis czas jest na rynku i ciagle rzetelnie robi swoje...czy to zle czy dobrze to sie okaze... to jest taka spolka nastawiona na wyniki ...dla inwestora to dobrze...
Pojęcia nie masz o czym piszesz. To może na forex powinni zagrać? Po co handel prowadzić?
Każdy poważny importer ma mechanizmy zabezpieczające przed ryzykiem kursowym.
Sorry ale jak tu są tacy eksperci to .....
tu cały czas jest to samo: podbitki na open i close, podawanie tlenu dla utrzymania kursu na powierzchni (powyzej 2 zeta), pilnowanie kursu (ilekroć ktoś sypnie - od razu podbitka), wywalanie (jeśli ktoś poza sypaczem wystawi większy pakiecik)...
wczoraj dołączono jeszcze inna strategię (blokowania zleceń), ale szybko ktoś to odkrył i wykorzystał skarmiając podawacza tlenu
devil, czas pokaże, czy mam rację, ale na 90% stawiam na jakiegoś insidera (lub kogoś podobnego) mającego orientację, na jakim etapie są te kontrole fiskusa
ta gra o sporą kasę jest chyba rozgrywana o podstawowe kryterium, jakim tu jest czas...
jestem podobnego zdania, niestety ta wiadomość jest/będzie przeznaczona dla garstki osób. Z drugiej strony zastanawia mnie to że do tej pory nie dopatrzono się w abc dacie przestępstwa skarbowego, może jakoś się od tego wymiksują...
no i znów dwustoma akcyjkami podbitka na close o grosik, by juz dalej łowić naiwnych kapitałodawców
świeczka wyrysowana i nieważne - zwłaszcza dla niekumatych - że wolumen (37 K) taki, jakby trzech przedszkolaków giełdowych bawiło się dziś za kieszonkowe...
i cos do przemyślenia - co widać od wielunastu miesięcy:
Jakich spółek należy unikać? Zdecydowanie należy unikać kupowania spółek które znajdują się w trendzie spadkowym. Spółki, które wybiły się dołem z fazy dystrybucji mogą nierzadko ulec nawet 90% przecenie. Trzymając się zasady, że ostateczny dołek może być tylko jeden jest to grupa spółek obarczona dużym ryzykiem inwestycyjnym. Niedopuszczalne jest inwestowanie w spółki na zasadzie „bo dużo spadły”. Nigdy nie jest tak, że jakaś spółka tak spadła, że nie może spaść niżej. Odwrócić trend mogą jedynie insiderzy, którzy w oparciu o swoją wiedzę dojdą do wniosku, że rynek jest już wyjątkowo atrakcyjny pod względem inwestycyjnym.
sugeruje przeczytać cały artykuł z ciekawymi omówieniami wykresów https://sindicator.net/artykuly/analiza_techniczna/akumulacja_dystrybucja_trend_wzrostowy_i_spadkowy_4_fazy_rynku_wedlug_st
słyszałem tydzień temu ale to nic pewnego że ma być coś ujawnione w temacie skarbówki... do końca miesiąca. Już o tym pisałem, nie zależy mi na straszeniu bo sam się czuję nieco oszukany :) tylko o wyjaśnienie tej śmierdzącej sprawy.
Dnia 2016-10-27 o godz. 12:48 ~białoczerwony napisał(a): > Dużo skoro przez rok nie wyszedł a zmian w akcjonariacie żadnych... hmmm > Te info ze spółki o US to na ile procent ?
IMO - większe od 50%... zauważ, jak nieustannie stara się bronić 2,10...
ta wpadka na 2,05 mocno musiała go postraszyć... a to dzisiejsze wywalenie 40 K niemal w jednej chwili tez ma jednoznaczną wymowę...
Dnia 2016-10-27 o godz. 12:31 ~białoczerwony napisał(a): > Wywala i wywala i wywalić nie może i tak od kilku miesięcy boi się jutra że spać nie może :)
wbrew pozorom, właśnie tak jest - mieli i mieli walorem, bo wywalić nie moze, NIE MA KTO ODBIERAĆ
a z tym jutrem - moze ten sypacz jednak nie chce zostać z walorem aż do srody (bo pn bedzie chyba bardzie anemiczny niz zwykle na gpw, zaś wtorek bez sesji)
BC, kurs jest sztucznie podtrzymywany, wywalanie trwa tu już latami, popyt zerowy, kurs sterowany przez sypacza tak, by nie ruszać stoplosów. nawet dywidendy tu nie pomagają.
ostatnie wsparcie (2,09 - 1,10) jest sztucznie kreowane mieleniem waloru i zawziecie bronione
a co będzie jak sypacz się wysypie - kto będzie bronić wtedy kursu? - w tym problem... sądzisz, że 1,xx to poziom niemozliwy? sprawa z action czy spadki na mci (zwłaszcza wolumenu) niczego cie nie nauczyły? jeśli tylko wyjdzie polotka o smrodku z karuzelą VAT - sam najlepiej wiesz, jak to (po scoopie) zaważy na wizerunku daty, mci i tomka... zaklinanie rzeczywistosci i wiara w tomka może okazać się bolesną iluzją - nie wykluczaj tego...
posiadacze powinni na msze dawać za tego podawacza tlenu, bo wielu z nich mogło wczesniej wyjść z waloru...
i jeszcze coś BC, chyba nie zakładasz, ze ten podawacz tlenu tk rozpaczliwie broniący przed spadkami działa jako filantrop broniący kasy wtopionych drobnych?...
/nie/najzabawniej zas bedzie, gdy przy zbliżonym do obecnego kursie zapowiedzą dywidendę nawet ok. 20% i kurs po odcięciu dalej będzie spadał...
niemozliwe? - zobaczymy... nikt, łącznie ze mną, w najgorszym snie zakładał, ze po 10 m-cach tego roku kurs będzie szorował po takim dnie...
już zaczęło sie zdejmoanie zleceń kupna lub przesuwanie na niższe półki - czyżby podawacz tlenu zaczął bać się, ze go nakarmią przed fixem?...
z drugiej jednak strony - na jego miejscu chyba też bym tak w tej sytuacji zrobił, by nie być nagle ubranym w ciepłe futerko makulatury przez tych, co wolą ratować kasę...
sesja taka jak jedna z wielu, nie wiem na ile % jest decyzja z US, piszę to co zasłyszę z branży ale widać że nie ma tutaj pewności co i jak. Cena z jednej strony jest bardzo atrakcyjna ale ci co na papier są chętni a tacy z pewnością są boją się że może wyjść na poważnie temat z us a wtedy widły są pewne jak 2 i 2 to 4.
5 postów na mój jeden, nieźle wykres, nieźle. Nic nie zakładam bo z kursem wszystko jest możliwe ale tak w jedną jak i drugą stronę, właśnie tego się nauczyłem że na gieldzie nic nie jest tak oczywiste jak się wydaje. Robię sobie screeny akcjonariatu co jakiś czas, w styczniu TFI i Ofe opublikują portfele. Co do Daty to obecnie stanowi 2zł NAV-u w końcu też nie mogą tylko trafiać hehe. 20% to MCI ma od dawna zwrotu na rokrocznie na Dacie, więc zadna nowość. Tomek jest inwestorem a nie spekulantem na pół roku cz dodaje oprócz kasy know-how aż jestem ciekaw czy wygra czy polegnie na Dacie.
Dnia 2016-10-27 o godz. 14:12 ~Bialoczerwony napisał(a): > 5 postów na mój jeden, nieźle wykres, nieźle. > Nic nie zakładam bo z kursem wszystko jest możliwe ale tak w jedną jak i drugą stronę, właśnie tego się nauczyłem że na gieldzie nic nie jest tak oczywiste jak się wydaje. Robię sobie screeny akcjonariatu co jakiś czas, w styczniu TFI i Ofe opublikują portfele. Co do Daty to obecnie stanowi 2zł NAV-u w końcu też nie mogą tylko trafiać hehe. 20% to MCI ma od dawna zwrotu na rokrocznie na Dacie, więc zadna nowość. Tomek jest inwestorem a nie spekulantem na pół roku cz dodaje oprócz kasy know-how aż jestem ciekaw czy wygra czy polegnie na Dacie.
nie patrz na ilość, piszę, co akurat pomyslę, a nie zbieram przez kilka godzin, co napisać... Na giełdzie zaś - sam wiesz, jak bywa:
Na jakich forach? Nie myl core biznesu z otoczką, te 4-5 opinii na kazdym forum sa opiniotwórcze? Wskaż jedną negatywną stricte dot cor biznesu, a nie zawiedzionych brakiem wzrostów lub ubranych po ponad 20 i 30 lata temu.
Dnia 2016-10-27 o godz. 14:37 ~Bialoczerwony napisał(a): > Na jakich forach? Nie myl core biznesu z otoczką, te 4-5 opinii na kazdym forum sa opiniotwórcze? Wskaż jedną negatywną stricte dot cor biznesu, a nie zawiedzionych brakiem wzrostów lub ubranych po ponad 20 i 30 lata temu.
choćby na twj podłodze... nie twierdzę, ze są opiniotwórcze (tak jak i coraz powszechniej ignorowane rekomendy anali), ale jednak pokazuja nastawienie drobnicy
negatyw dot. core biznesu? prosze bardzo - kilkuletnie niesprzedanie daty, nawet nieznalezienie POTENCJALNEGO nabywcy...
core biznesem jest przecież także zaangazowanie i czerpanie zysku mci z daty... czy poza dojeniem dywidendowym dominujacy akcjonariusz daty coś robi, by wreszcie z zyskiem sprzedać datę?... udowodnij
opinie podłogi, wbrew pozorom, choć nie sa miarodajne, niemniej pokazują stosunek akcjonariatu (drobnego) do spółki, no i wolumeny transakcji - jakie by one były, gdyby nie śmiesznoskup?