• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~1234 [84.40.219.*]
    Haha uwielbiam czytac te Wasze watki po wynikach, w szczegolnosci wypociny Bi-czerwonego i fanapli. Jak tam Wasze milionowe zyski i rosnace przychody? Jednak moze czasem trzeba posluchac madrzejszych, patrz np. Bi-czarnego
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    przewrotnie można powiedzieć, że raport rozczarował tylko w jednym punkcie, a w pozostałych było lepiej :) niestety rozczarował na poziomie najważniejszym, czyli przychody ;) -20% q/q. a potem reszta to już tylko ratowanie wyniku...
    Cóż nawet na poziomie wyniku z różnic kursowych nawet nieźle typowałem - dałem 1,5mln było 1,05mln, ale tak jak napisałem rozjazd na poziomie przychodu (zakładałem +10%, a było -20%) zatopił resztę rozważań.
    Choć (ale zaraz będzie za to wiadro pomyj) spółka pokazała elastyczność na poziomie kosztowym (spadek przychodów nie pociągnął wyniku na mocny minus - per saldo procentowo w kosztach spółka wypadła lepiej niż rok temu) - tak wiem, nie o to chodzi w inwestowaniu (to nie napędzi wzrostu kursu), ale w analizowaniu trzeba ocenić spółkę jako taką (na dobre i na złe czasy - pod kątem ryzyka bankructwa) - jak radzi sobie na poziomie operacyjnym z zarządzaniem kosztami i tu jest ok (spółka ma widoki na dźwignie operacyjną). Oczywiście bez rosnących przychodów to cała analiza idzie do kosza, bo biznes musi rosnąć.
    Tutaj patrząc w raport jest dalej zastój w VFX (bez zaskoczeń), dzieje się w reklamie (i to jest ok), ale negatywnym zaskoczeniem jest komentarz do przychodów (że spadek w cinematikach i tu jest zdziwienie, bo z raportu 4q24 powiało optymizmem z tego obszaru, że jest oferowanie na poziomie rekordowym - pytanie czy są słabe marże na zleceniach i spółka się po nie nie schyla?), wspomnieli też trochę o przesunięciach, ale to trochę słabe tłumaczenie dla -20%.
    Podpisali umowę na wydanie gry z Crytivo - to już znawcy gamedev mogą się wypowiadać co to za jedni :)
    Ruszyli z preprodukcją OPI (sama w sobie produkcja jest w zasadzie bez znaczenia dla wyniku), ale po 4latach chodzenia wokół tematu IP Films coś się ruszyło (co prawda nie jest to na miarę ambicji spółki, ale chyba lepiej zacząć od małych rzeczy i budować kompetencje pod coraz większe tematy, niż wiecznie ostrzyć sobie zęby na mega produkcję, a czas to pieniądz - nie tylko ten nie zarobiony, ale poniesione koszty)...
    Generalnie przełomu brak...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Breton [79.153.96.*]
    Fanpli I bialocz: czekam na komentarz oraz czy hejtowwlem spółkę. Kurs po 8 miesiącach na poziomych o jakich mówiłem w październiku 24, czekamy na koniec 25.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Kriss [86.106.132.*]
    to tylko "strategiczny impas" spolka rok do roku hartuje swoja pozycje jako 0-dochodowa
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.26.*]
    Ok. Jak na razie masz rację ja byłem w błędzie. Tyle, że rację dotyczącą połowy przepowiedni....
    Przypomnę tylko, że dopiero po dwóch lata czyli za 16 miesięcy sprawdzimy i porównamy całość.
    "Breton- 1.06.25 kurs na poziomie 12-13zł i problemy ze wzrostem przychodów w najbliższych kwartałach! Poziomy 20zl tutaj w najbliższych 2 latach nie zawitają, jeżeli w ogóle."
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Breton [176.83.246.*]
    Tak jest. W połowie 26 sprawdzimy gdzie jesteśmy. Choć akurat w 2026 myślę że możemy być lekko poniżej 20zl.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.89.*]
    Firma jakoś nie może tej swojej masy osiągnąć. Skalowanie tak wygląda, że dwa kroki do przodu i trzy do tyłu. Mamy pełniejszy obraz tego co się dzieje. I jednak poprzedni kwartał był odstępstwem przez te zlecenia złapane za pięć dwunasta. Co zresztą widać też było po rentowności. I o ile w całym zeszłym roku można było trzymać się narracji, że zatrudnienie generuje koszty, ale tworzy przestrzeń do przychodów w przyszłości, tak teraz należy odnotować redukcję kadry, co zachowując konsekwencje, długoterminowo nie jest budująca przesłanką. Więc tak qwerty, ta elastyczność nie powinna przysłonić szerszego obrazu. Ebitda jest jakimś puntem zaczepienia, tylko co z tego jak spółka generalnie znowu nie dowozi w ogólnym ujęciu. I chyba nie na to ludzie tu liczyli. Co pozostaje? Liczyć, że posypią się ESPI, które odwrócą sentyment. Trochę mało dla inwestorów długoterminowych, wyczekujących Słońca za horyzontem.
    Elastyczność nie przysłania szerszego obrazu, ale pokazuje, że nie trzeba uciekać w panice, w obawie o przewrócenie się spółki. Niższe zlecenia = spółka spina się w okolicach zera. Oczywiście spadek zamówień poniżej 20mln kwartalnie zacząłby generować trudną sytuacje (stałe koszty muszą być obsłużone przez pewien minimalny poziom zamówień) w średnim terminie (ale na to się raczej nie zanosi)...
    Co do ESPI - spółka ma jeszcze małe rozgrzeszenie, bo to nie jest tak że w branży hula, a oni zostali na peronie; VFX jako taki się ciągle ślimaczy (i spółki wyspecjalizowane w tym segmencie - głównie na zachodzie nawet bankrutują), w reklamie istnieją (ale to najmniejsze zlecenia jednostkowe), a zaskoczyły mnie cinematiki (że pomimo przesunięć nie mieli na tyle dużego pipelinu aby to nadgonić).
    Oczywiście nie skreślam ich, zmaterializowało się pewne ryzyko... (pewnie nadgonią to trochę w 2q, ale już mi uciekło 2 mln EBITDA w 1q, które sobie kalkulowałem też do rocznego wyniku), wiem excel jest łatwy, a biznes trudny - dlatego zawsze mam pewną poprawkę i świadomość tego co to jest ryzyko w inwestowaniu...
    Ale nie można też czekać w nieskończoność - spółka musi pokazać, że poza potencjałem, umie ten potencjał przekuć na zlecenia i zyski, bo o to w tej zabawie chodzi - oni też to rozumieją i nie są jacyś odklejeni. Jednak czasem chęci to za mało, może gdzieś zabraknąć kompetencji. 2023/2024 trudny okres - ok, teraz wychodzimy z tego trudnego okresu i spółka musi się załapać na nowe pokryzysowe rozdanie. Jak się załapią będzie to widać w ESPI/przychodach i oczywiście w zysku (może nawet w dywidendzie, bo nie jest to spółka z dużym ssaniem na CAPEX, a OPEX powinien mieć pokrycie w przychodach). Jak się nie załapią to będzie to widać w ESPI/przychodach/zysku/dywidendzie a raczej w ich braku.
    Nikt tu nie ma różowych okularów są pewne założenia, postawienie na to pieniędzy i ryzyko. Teraz ryzyko jest spore, ale też cena jest niska. Jak wszystko wyjdzie ok, to cena będzie wysoka, ryzyko się opłaci. Jak założenia się nie zmaterializują to dzisiejsza cena po prostu nie będzie okazją. Oczywiście poziom materializacji lub nie założeń też jest stopniowalny, ale to już chleb powszedni inwestowania.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.89.*]
    Ogólnie się zgadzamy. Nawet wchodząc w szczegóły, co do konkretnych scenariuszy i zagrożeń. Więc teraz sam jestem ciekaw, jak spółka będzie generowała przychody z wyraźnie uszczuploną kadrą? Może ją zwiększy, może zoptymalizuje procesy. To jednak spoglądanie przez różowe okulary. Nie twierdzę, że się nie spełni taki scenariusz, choć nie traktowałbym tego jako coś bardzo prawdopodobnego. Trzeba zacząć mierzyć i ważyć ryzyka. I w tym sensie, Twój komentarz dotyka sedna. Spółka ma masę wyzwań. Zobacz, że sam w ogóle wspomniałeś o temacie istnienia Platige. I doceniam ten chłodny ogląd, choć wiem, że na razie nie traktujesz tego w kategoriach poważnego zagrożenia. Z drugiej strony, jak to w życiu i w biznesie bywa, firma, która z kwartału na kwartał nie jest w stanie złapać solidnego wiatru w żagle, nierzadko zaczyna powoli isc pod wodę. Czy ze względu na konkurencję czy ze względu na zmieniające się uwarunkowania, technologie, błędy zarządcze. Ten status nie może trwać wiecznie. Oczywiście sam o niczym nie przesądzam, niczego nie wykluczam. Nie od dzisiaj jednak odnoszę wrażenie, że ten zarząd nie gwarantuje wykorzystania potencjału firmy. Wiem, że szukają zleceń, większej marży. Nawet jestem w stanie docenić, że nie podejmują większego ryzyka kosztowego, co podcięłoby płynność. Natomiast z Q na Q widzę coraz mniej przesłanek, że ich praca się obroni. Choć życzyłbym sobie, żeby nie mieć racji.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.48.*]
    No wreszcie zaczynają coś działać w kwestii przenosin na GPW. Wyniki trzeba poprawić, podbić kapitalizację i można ruszać na główny.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.173.*]
    Ucieczka w przód. Szukają czegoś co przeciągnie funkcjonowanie firmy i może da jej drugi oddech. Emisja i przejście na główny. Ja się nie dziwię. Walczą. Choc robią to nie mając w ogóle przeskalowanego biznesu, będąc może nie w powijakach, ale daleko z tyłu. Takie rzeczy robi się mając jakiś sukces na horyzoncie. Tutaj widać są pod ścianą i potrzeba pieniędzy. Jeśli przepalą środki z emisji, to co zostanie? właściciele powinni rozważyć wtedy oddanie swoich pakietów.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [91.94.119.*]
    Nikt nie powiedział, że chcą zmienić parkiet jutro czy za tydzień.
    Sprawdź po jakim czasie spółki przenoszą się na parkiet główny.
    Niektóre nawet po 2-3 latach o uchwały na WZA.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~fanpli [217.119.79.*]
    białoczarny bredzisz
    jak dyskutujesz to choć przeczytaj dokładnie komunikat spółki
    to nie jest emisja ani ratunkowa ani taka, którą część spółek robi właśnie przy okazji przejścia na rynek główny aby dokapitalizować firmę
    tylko emisja warrantów subskrypcyjnych w programie motywacyjnym dla zarządu
    program nie doszedł do skutku z powodu niewykonani kryteriów co było związane z kryzysem branży wywołanym strajkiem w hollywood
    poprzedni plan motywacyjny dotyczył tylko 2023 i 55tys warrantów,
    tu można wyczytać założenia z poprzedniego wariantu:
    Zalożenia-PM-PISA-2023-1.pdf
    zakładano 17-21 mln ebitdę
    obecny rozpisany jest na najbliższe trzy lata i dziwne byłoby jakby zawierał niższe kryteria...
    >>>przejście  na GPW to długo oczekiwany krok i wydostanie się z tego śmietniska jakim jest NC
    na pewno spowoduje to większe zainteresowanie ta zdołowaną i zapomnianą spółką choćby ze strony funduszy, którym nie wolno inwestować na NC
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Breton [79.153.96.*]
    Pewnie nie spowoduje zainteresowania patrząc na obecne wyniki. Pli nie powinno przechodzić obecnie lecz wtedy kiedy będzie widoczny wzrost oraz perspektywy - na razie nikt oprócz 5 osób tutaj nie interesuje się spółką a powodów by się zainteresować na razie nie ma tzn nie są oczywiste i żaden nowy inwestor na gwp się nie rzuci na akcje. Jak przejdą teraz to stracą ten trigger bez pozytywnego efektu. Nie oczekuję jednak że Fanpli to rozumie, pewnie dla niego nadal jest mega i niewdzięczny rynek tego tylko nie dostrzega.
    MOV przeszło na główny chyba po prawie 2 roku od zapowiedzi
    Bloo o ile pamiętam prawie po 4 latach po powzięciu uchwały
    Tu lista kiedy były oficjalne zapowiedzi przenosin a ile spółek i kiedy przeniosły się do samodzielnego sprawdzenia https://strefainwestorow.pl/artykuly/debiut-ipo/20210120/20-spolek-ktore-w-tym-roku-zamierzaja-przejsc-z-newconnect-na-glowny 
    Naprawdę trzeba mieć do bólu złej woli, żeby mniemać że PLI przejdzie na parkiet główny przy tak słabych wynikach....
    Już widzę, jak główni zgadzają się na emisję po 15zł czy 17zł....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.222.*]
    O fanpli, gdzieś się ukrywałeś przez kilka dni po wynikach. Fajnie, że wróciłeś na pełnej. Tak, spółka jest w fazie stabilności, świetnie zorganizowana operacyjnie. Fundusze już przebirają nóżkami, żeby ładować tu kapitał. Wszystko się zgadza. Świetnie czytasz rynek.
    białoczarny nie zmieniaj tematu
    słabo przygotowujesz się do merytorycznej polemiki
    zmiana rynku może być albo bez emisji
    albo też z emisją ale, obecne wyceny na bananie to śmiech na sali i
    takie ceny nie wchodziłby w grę
    zapewne taka nie byłaby niższa niż w poprzedniej sprzed lat po 25 zł za akcję...
    ps> a tak gwoli prawdy to odpowiedz na pytanie: czy masz akcje pli? zamierzasz je mieć? czy po prostu jesteś typem prześmiewcy trolla komentatora?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Breton [2.140.242.*]
    Fanpli, ty naprawdę jesteś wyjątkowy, jak zawsze nie na temat tylko jakieś ogólniki.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~KrissK [193.109.199.*]
    cyt.Breton: "Jak przejdą teraz to stracą ten trigger bez pozytywnego efektu. Nie oczekuję jednak że Fanpli to rozumie, pewnie dla niego nadal jest mega i niewdzięczny rynek tego tylko nie dostrzega."

przeciez koles jak i ten drugi to ktos on nich
    im nawet jak obetna im nogi to beda klaskali ze jest swietnie
    Juz dawno skumalem ze te papierki sa tutaj nie dla zadnego zysku
    Obroty i zyski to robia inne sk-i jak CDep ktory wie cos o komercjalizowaniu pomyslow
    a nie przejadaniu zyskow - jak jest dobrze to bale i limuzyny, a jak spadki to zwalnianie
    95% pracownikow do bunkra i zwalanie winy ze w ameryce costam.
    Jak zawsze we wpisach tutaj dużo emocji, pomieszania kwestii i trochę brak precyzji :)
    nie wiem kto o czym pisze, ale jeśli mowa o przenosinach na GPW to nie ma tam mowy o żadnej emisji i temat jest odległy - sama uchwała w takiej materii jest bezterminowa i do niczego nie zmusza.
    Konkret jaki się pojawia to przejście na MSRy od 1 stycznia 2026 i to jest coś czego raczej się nie robi nie mając w planach (ale to ciągle plany) przejścia na GPW - takie raportowanie jest droższe od tylko UoR; dla nas plus jest taki że jest bardziej szczegółowe (dostaniemy więcej informacji w raporcie - ale kto czyta raporty? - niż UoR, ale nie jest to nie wiadomo jak wielki zastrzyk informacji)
    A temat emisji to warranty w ramach Programu Motywacyjnego - 150k - i jak wiadomo jest to warunkowe (na ten moment nie znamy warunków), ale w 2023 nie wypełniły się warunki programu i nie było emisji... warunki były podane na stronie spółki
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.169.*]
    Tak qwerty, to wiemy a propos emisji. Czytałem na szybko sam harmonogram i błędnie założyłem, że idą w emisję przy klepnięciu zmiany na główny. Wystarczyło mnie poprawić, zamiast tego pocieszny kolega po tygodniu milczenia, skorzystał z okazji, wjechał na białym koniu i zaczął pompować własne ego.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.169.*]
    Wracając do emisji, pospekulujmy. Ja ją wciąż traktuje jako bardzo naturalny etap funkcjonowania firmy, szczególnie pod tym zarządem. Pytanie tylko kiedy. Jesli kapitały będą topniały, pod własne IP, które może da szansę na oddech? Jak pisałem, trudno mi zakładać z dużym prawdopodobieństwem, że przepływy będą na tyle dodatnie, że spółka będzie budowała wartość i poduszkę do działania. Tym bardziej po wynikach za 1Q, gdzie dynamika spadku przychodów nawet mnie lekko zaskoczyła. Więc nie zdziwię się, jeśli faktycznie wszystko zbiegnie się z czasem przy ewentualnej zmianie parkietu. Nowy zastrzyk, nowe nadzieje. Z drugiej strony widzę program motywacyjny, załóżmy, że wszystkiego nie wiemy i może mają coś w zanadrzu, wyciągną firmę i emisja będzie zbędna. Powiedzmy, że stawiają sprawę uczciwie. Jeśli zasłużą to niech biorą. To co jednak siedzi mi w głowie teraz to fakt, że już raz się smakiem obeszli(na marginesie to był najniższy wymiar kary, ona powinna mieć inny charakter, dla mnie to była żółta kartka, druga powinna być już czerwona). Podsumowując, ważymy miary i ryzyka. Stawiam otwarte pytanie. 1Q to była anomalia czy zwieńczenie okresu niepowodzeń i mocna przesłanka świadcząca o działaniu zarządu, co znajdzie odbicie również w kolejnych kwartałach? Innymi słowy dowiozą wyniki czy będzie emisja, de facto ratunkowa? Czyli taka jakiej nikt tu nie chce, realizowana pod ścianą, z niezadowalającą ceną emisyjną.
    1kw 25 w pewien sposób był pokłosiem braku dużych zleceń vfx
    jak również w lwiej części nie zaczęcia realizacji w marcu ogromnego zlecenia od activison na kwotę 30 mln zł
    wiadomo, że księgują proporcjonalnie do realizacji projektu i z terminu zakończenia czyli końca trzeciego kwartału
    można wywnioskować, że ta petarda w przeważającej części pójdzie w ten właśnie kwartał oraz w najbliższy!
    zdecydowanie inny byłby odbiór 1 kw jakby tam figurowało ładnych kilka baniuszek z rozpoczętego już wcześniej tego dużego zlecenia
    wiadomo, że program motywacyjny jest nagrodą za dodatnie wyniki i domyślam się, że platiż celuje w bardzo dobre wyniki w 2025 r
    To pospekulujmy,
    Moim zdaniem emisja jest potrzebna nie tylko do pozyskania kapitału, ale przy przejściu na główny do poprawy płynności i ewentualnego wejścia fundów na pokład przynajmniej na start.
    Realizacji ostatniego programu motywacyjnego nie było bo wiadomo i można tu się sprzeczać do końca świata i jeden dzień dłużej czy sytuacja w jakiej wtedy znalazła się spółka to wina zarządu czy nie.
    Podejrzewam, że teraz z programem motywacyjnym będzie zupełnie inaczej i Zarządzający wiedzą ile mają zamówień ile mają zapytań ofertowych i jak spółka sobie dziś "radzi"... Warto sobie przypomnieć jakie były cele tamtego programu motywacyjnego co przy ostatnich wynikach wydaje się jakimś majakiem sennym....
    A jednak, właściciele chcą programu motywacyjnego!!! Chcą i go klepną. Ciekawe dlaczego????

Co do 1Q to moim zdaniem była anomalia bo zleceniodawca co zrobił. Tak jak napisali w raporcie....
    2Q i 3Q będą na zupełnie innych poziomach przychodów, ebitda i zysku netto w porównaniu do 1Q25 ale i r/r do 2Q i 3Q24.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.218.*]
    Tak jak pisałem, nie pierwszy raz zakładają, że dowiozą wyniki. Od wczoraj patrzę na to co robi Veo3 od Google i nie wiem co mam myśleć. Nie wiem czy ten zarząd jest gotowy na wyzwania i szanse. Czy przeprowadzi spółkę przez dynamiczny czas przemian. Rok temu etatowcy byli solą firmy, teraz wystarczą zespoły doraźne oparte w dużej mierze na freelancerach? Raczej nie są beneficjentem technologii tylko musieli ciąć koszty i marże. Pytanie co za rok? Nawet jeśli zepną kilka czekajach projektów na 2 i 3q to czy to będzie oznaczało stabilizację przychodów w dłuższym terminie? Sentyment jest nadwątlony.
    Napiszę ci tak bo nie chce mi się wchodzić w dyskusje z osobą, która cokolwiek ta firma nie zrobi widzi i podejrzewa jakieś zagrożenie w jej działaniu a właściciele chcą uchwalić program motywacyjny i w jakieś nieokreślonej przyszłości może w 2026 może w 2027 przenieść firmę na główny parkiet. Ja wierzę w spółkę na podstawie pewnych rzeczy, które słyszałem od ludzi. I ja tę swoją wiarę popieram zakupami. Własnie dziś nabywając 189 akcji po 13,10 pierwszy raz moja średnia zjechała poniżej 16zł a pakiet przekroczył już ponad 14k akcji.
    Breton miał rację, że ta cena utrzyma się dłuższy czas i ja z tego korzystam. Jak długo jeszcze będziemy oglądać taką cenę no i czy???

w szkole uczono, że jak się broni pewnej tezy to nie tylko trzeba zrobić dowód ale i założenie
    więc co oznacza ''w dłuższym terminie"'? rok, dwa?
    poza tym program motywacyjny na najbliższe trzy lata uchwala RN i pewnie niedługo przeczytamy jakie są kryteria?
    niemniej można ocenić, że ten okres będzie powrotem na ścieżkę wzrostu spółki bo w końcu za dobre wyniki się nagradza a nie za fajans typu czy się stoi czy się leży...?
    na pewno wszelkie dywagacje o `jakimś przetrwaniu czy spółce łapiącej tlen, która musiałaby się posiłkować jakimiś emisjami ratunkowymi są całkowicie bezpodstawne
    choć ostatni raport nie zachwycił to widać poprawę
    szczególnie po stronie kosztowej co w wypadku wzrostu strony przychodowej zaowocuje fajnymi wynikami
    i swoją tezę popieram tym, że w okresie dwóch najbliższych kwartałów dodatkowo oprócz innych prac musi być zaksięgowane zlecenie na 30 mln od activision
    ps> w tych całych rozważaniach najpierw tak jak białoczerwony powinno się napisać czy ma się akcje platiża? bo zdecydowanie łatwiejsza jest rola recenzenta lub prześmiewcy niż akcjonariusza, który realną kasę tu zainwestował...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.58.*]
    B-cz po 4 kwartale pisałem, że widzę światełko w tunelu. Nie polemizuję z faktami. Lubię zarabiać pieniądze. A jak mam wątpliwości to nie będę ich zagłuszał. Ty masz wiarę, ok. Masz prawo, nie będę nikomu ustalał koncepcji działania na giełdzie. Dla mnie Platige jest spółka, w którą nie włożyłbym więcej niż 1/8 portfela. Spółka bez wyników kwartal za kwartałem, na razie właśnie ten jeden, 4q wydaje się być anomalią w morzu trudnej koniunktury. na każde spore ESPI czeka się jak na Boże Narodzenie, spółka kiepsko komunikująca się z otoczeniem. Spółka działająca w czasie dynamicznych zmian technologicznych i branżowych, raz utrzymuje sporą kadrę co traktuję jako swój atut w branży, za chwilę ją redukuje, co również traktuje jako atut. Czy zarząd dobrze odczytał sytuację, wie co się dzieje? Czy za chwilę rynek ich zmusi do kolejnych korekt operacyjnych? W domenie własnego IP. Powoli do przodu, ale czy to będzie jakiś Game Changer? Po drugiej stronie cały czas można powiedzieć jest potencjał, ktoś się uprze, że jeszcze program motywacyjny(warunkowy). Są jakies jeden czy dwa większe zlecenia, ale one nie wypełnią przychodami całego roku. I lat kolejnych. No sam jestem ciekaw na czym więcej opierasz swój entuzjazm.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.27.*]
    Po pierwsze ten rynek który ich zmusił do redukcji zatrudnienia powoli się kończy, faktycznie trochę się to ciągnie. Wiemy czym ta sytuacja była wywołana.
    Po drugie duże zlecenia nigdy nie wypełniały dużej części portfela zamówień! Zawsze robili duże ilości małych podprogowych zamówień. Można to sprawdzić.
    Po trzecie skończył się rynek pracownika.
    Po czwarte zaczęli coś robić w przedmiocie przenosin na GPW.
    Po piąte, moim zdaniem spółka dobrze komunikuje się z rynkiem ( raporty bardzo czytelne, nigdy nie opóźnione, odpowiedzi na pytania po WZA od samego zarządu ). Czekam na kolejny czat z zarządem ( moim zdaniem 2 na rok wystarczyłyby czyli co około 6 miesięcy) Po kolejnym raporcie będzie git.
    Po szóste wycena C/P. Historycznie najniższe!
    Po siódme wycena C/Z. Przy 10 mln zł zysku netto mamy C/Z=4,5 Wycena na GPW jest najniższa od 2019, a gdzie wtedy była spółka a gdzie jest dzisiaj? Piszę o kosztach, doświadczeniu, kompetencjach ( czyt znajomościom również).

Po ośme to program motywacyjny. Zobaczymy jakie warunki będą do spełnienia.
    Po dziewiąte. The Whims of Gods. Ta gra bardzo mnie intryguje, bo z jednej strony mi się nie podoba, ale mojemu synowi i jego kolegom możliwość kooperacji już tak. Grafika? Żebyś ty widział w jakie oni gry grają :) Z innej strony podobno właśnie zbiera fajne opinie przez tą możliwość gry z kim choć na steamie wcale tego nie widać.

Zagrożenia to ciągle tani dolar, przedłużające się negocjacje w umowach do realizacji IP w obszarze FILM DEVELOPMENT.
    Inne zagrożenie to oczywiście jak w każdym biznesie, brak pozyskania dużych zleceń VFX bo akurat to produkują, a nie np suplementy jak SFD.

To tak na szybko.... tak wiem, że miało być inaczej i że spółka miała zrobić już skok w 2023 i 2024 ale wyszło jak wyszło. Kurs w naszym przypadku ciągle pokazuje, przeszłość, a nie przyszłość. Pokazuje że spółka nie potrafi zarabiać, nie potrafi się rozwijać, nie potrafi zaskakiwać in plus inwestorów. Czy tak jest faktycznie? Ja obstawiam że nie. Dlatego sobie naprawdę fajnie uśredniłem.
    Gdy kiedyś w 2011 kupowałem MCI ludzi pisali, że spółka się nie rozwija, że ma papierową księgowość itd cierpliwie czekałem i swoje zarobiłem. Na XTB było podobnie i na innych spółkach również. Oczywiście byly też wtopy.
    Nic nie nie jest pewne i liczę się z tym, że mogę stracić 100% kapitału przeznaczonego i na ryzykowne inwestycje. Mogę tez zarobić od 100% kapitału, a nie od 15% tak jak ty. Mnie dziś stać na takie ryzyko choć cierpliwości pomimo sporych pokładów czasami mi zaczyna brakować.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~qwerty [80.238.117.*]
    Panowie BC prawie spotykacie się pośrodku :) może jeden widzi szklankę do połowy pełną, a drugi to połowy pustą, ale to ciągle ta sama szklanka :) wiemy że pli ma kompetencje produkcyjne mocne, wiemy że rozjechał branże kryzys zewnętrzny, więc spółka serwisowa (a taką póki co jest PLI) nic na takie rzeczy nie poradzi...
    Spółka zdaje sobie sprawę z wielu problemów o których tutaj piszemy i próbuje coś temu zaradzić, a że nie jest mocna kapitałowo, więc zostaje tylko mała łyżeczka...
    może największym problemem spółki jest mental - ktoś kto dostaje Europejskiego Oskara i prawie amerykańskiego, może poczuć sodówkę. a że zderzyli się z takimi rekinami biznesu jak Netflix, czy Blur Studio (a właściwie Tim Miller) to towarzystwo bardzo chętnie zje ich na przystawkę. dlatego pewne rzeczy bolą, że Amerykanie niby cię tu klepią po plecach i chwalą, ale marży pilnują jak diabli... nie ma przyjaciół w biznesie - PLI się tego dopiero uczy...
    i pytanie czy wyciągną odpowiednie wnioski, które przełożą się na biznes...w sferze werbalnej mówią, że to widzą i wyciągają wnioski, a w praktyce zobaczymy (albo i nie) w liczbach
    Z rekomendacji BDM odnośnie ATM Grupy, ale jest to obszar działania również PLI (wizja odległa, ale może coś i w Polsce zacznie się dziać pozytywnego:
    (...) W dłuższym horyzoncie odczuwalny wpływ na kształt oraz kondycję branży producentów filmowych i telewizyjnych mogą mieć zmiany legislacyjne skutkujące poprawą pozycji konkurencyjnej Polski na tle innych krajów regionu CEE. Zauważamy deklarację PISF, który ma aktywnie promować potrzebę zwiększenia dotacji celowej na finansowanie wsparcia produkcji audiowizualnej. Zwracamy uwagę, że w marcu 2025 roku w Senacie przedstawiono pierwsze założenia inicjatywy: „Plan działań na rzecz rozwoju polskiej kinematografii”. Zauważamy, że duży akcent został położony na rozwiązania ulg podatkowych, które z powodzeniem funkcjonują w wybranych krajach CEE (PISF wskazuje że to powszechny za granicą model wsparcia finansowego produkcji audiowizualnych). Komunikaty Senatu wskazują, iż pierwsza wersja „Planu działań na rzecz rozwoju polskiej kinematografii” koncentruje się m.in. na potrzebie zmian modelu finansowania produkcji filmowych i serialowych. Z bieżącej perspektywy spodziewamy się, iż proces legislacyjny potrwa do 2026 roku i w takim scenariuszu potencjalnie nowy ekosystem dla branży
    producentów filmowych i telewizyjnych ma szansę zacząć funkcjonować od roku 2027. (...)
    szkoda, że nikt się nie pojawił na walnym bo informacje są bardzo pozytywne
    jest dużo lepiej niż wskazuje ''bananowa'' wycena!
    w kategorii rozpatrywania obecnego kursu
    zagrożenie czy okazja?
    moim zdaniem - zdecydowanie okazja, ale to wasze decyzje i wasze pieniądze....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Breton [139.47.116.*]
    A wcześniejsze walne nie były też pozytywne? Znaczy przed spadkiem o 50%? Ja nie twierdzę, że zarząd kłamie, wręcz przeciwnie ale odnosił bym się z dystansem. Jake każdej spółce i walnych i tym co mi opowiadają.
    nie jestem upoważniony aby publikować o czym dyskutowaliśmy na walnym i na jakie pytania od akcjonariuszy odpowiadał zarząd
    ale na pewno przekaz z walnego płynie bardzo pozytywny!
    chyba logiczne jest, że bez pracy nie ma kołaczy i w tym kontekście uchwalony program motywacyjny na najbliższe trzy lata
    oceniać należy pozytywnie wziąwszy pod uwagę sam fakt startu programu, a kierując się
    wypowiedzią prezesa to założenia ustalone przez RN- na pewno będą ambitne
    dla przypomnienia: poprzedni program mot, który nie doszedł do skutku z powodu kryzysu w branży mówił o 17-21 ebitda i 170 mln sprzedaży, można się spodziewać ebitdy dwucyfrowej w progach
    od 2 kw tego roku ebitda na plusie!
    zweryfikujecie moją tezę już w sierpniu....
    ( cały rok powinien się skończyć dwucyfrową ebitdą)
    ciekawie rozwija się IP
    niemożliwe jest zbudowanie grupy z tej branży, która ma dziś tzw kumulację kompetencji w dodatku mocno stawia na AI za 10 mln euro jak dziś wycenia grupę PLI New connect!
    ps> sorry ale nie chce mi się pisać ani dyskutować na tym mocno zakurzonym i zapomnianym forum, ale zapewniam, że było masę pozytywnych akcentów włącznie z tym, że platiż ma pełne ręce roboty a, cisza w eterze komunikatów spowodowana jest realizacją wielu zleceń tzw podprogowych i pracą nad zleceniami w ramach umów ramowych, mylne jest wrażenie krytyków, że hehehe - oni nic nie robią bo nie ma inf, w dodatku nastąpiła implementacja do poziomów dolara, cieszy, że obecnie spółka pozyskuje bardziej marżowe zlecenia...
    >>>> to tyle i bez odbioru bo nie chce mi się polemizować ani otwierać oczy dyletantom, trzeba było ruszyć swoje 4 litery na walne i sami byście się przekonali, że idzie spora poprawa
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.72.*]
    Przecież zrobiłeś kopiuj wklej z poprzedniego walnego. Ten sam poziom ekscytacji. Tak wjeżdżać na forum i nazywać ludzi dyletantami? Coś mi tu zgrzyta. Zarząd też wtedy przesłał pozytywną energię, szkoda, że nie zauważyłeś, że kurs spadł o 50%.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.235.*]
    @FanPLi

Dzięki za streszczenie rozmów na walnym. Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że moja strategia mocnego uśredniania jest słuszna.Wszystko się wlecze, ale niestety taka branża i najważniejsze, że idziemy w dobrym kierunku!
    Nie pisz takich rzeczy jak wyżej na forum, bo nikogo do niczego tu nie przekonasz, takie jest moje zdanie.

białoczerwony ty wiesz, że nie fantazjuję bo na szczęście mamy kontakt poza forum
    dlatego napisałem - bez odbioru i nie zamierzam z nikim wchodzić w dyskusję ani przekonywać
    wrzuciłem poprzedni post, takie kilka zdań dla tych, którzy sami umieją analizować pli i może moja opinia
    zbiegła się z ich, np tak jak z twoją i może pomóc w decyzjach inwestycyjnych
    ps. jak wiesz platiż robi wiele zleceń nie łapiących się oficjalnych komunikatów bo nie spełnia kryteriów ok 4,5 mln zl za zamówienie,
    ale spółka jak wiesz naprawdę ma co robić i tu jej ostatnie dzieło dal 11Bit:
    11 bit studios pokazało finalny trailer The Alters. Premiera już w piątek 
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Antek [195.93.223.*]
    To ma być dzieło? No chyba sobie żartujesz... Nie dziwię się że kurs jest gdzie jest skoro tworzą "dzieła" na tak niskim poziomie!
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Kokosh [86.106.132.*]
    jakie "dzieła" takie akcje i v-versa, tak serio to równie dobrze mogliby już zakończyć ten cyrk.
    właśnie z takich powodów nie warto tracić czasu na dyskusję z osobami, które ignorują fakty
    nawet nie wiecie co może oznaczać zwykłe słowo ''dzieło''
    trollowanie i hejt?
    jakieś kompleksy niedoboru wiedzy macie?
    'słowo 'dzieło'' w moim poście oznaczało pracę i nic więcej, a wg
    Słownika języka polskiego PWN
    dzieło
    1. 1. «utwór literacki, naukowy lub artystyczny, zwłaszcza dużej wartości»
    2. 2. «praca, działanie»
    3. «efekt czyjejś pracy lub jakichś procesów»
    trzeba sobie zdawać sprawę, że jakość wykonania może być zależna od budżetu, w tym wypadku nie znamy ceny, ale jeśli nie była komunikowana to należy do tych niższych niż średnio 1-1,5 mln usd za cinamatic od platige
    trailer może wybitny nie jest ale mnie się podoba, szczególnie w 4k, a o gustach naprawdę nie warto dyskutować bo to ślepy zaułek

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.59.*]
    No dobra, ale kolejny raport to już musi być ten jedyny, który jest wieszczony od zeszłego roku przez wyznawców zarządu. Musi prawda?
    brak przełomu... :) aby przez najbliższe dwa lata była szansa na zmianę głównej konkluzji z raportów spółki...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.52.*]
    Usługi obce, na co które zresztą właściwie zwracałeś uwagę, jako element nieokreśloności, w mojej opinii pokazują jednak jakiś trend. Blokują rentowność. Spółka jak bojka na wodzie może czasami wyskoczyć ponad zero, ale pustoslowiem byloby twierdzenie, że są w stanie utrzymać sie nad powierzchnią cały czas. Obecna wycena spółki dyskontuje te wyniki. Przełomem nie będzie jeden raport tylko ocena rynku, że spółka jest w stanie generować dodatnią rentowność w dłuższym terminie.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.222.*]
    Dnia 2025-05-22 o godz. 17:26 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Napiszę ci tak bo nie chce mi się wchodzić w dyskusje z osobą, która cokolwiek ta firma nie zrobi widzi i podejrzewa jakieś zagrożenie w jej działaniu a właściciele chcą uchwalić program motywacyjny i w jakieś nieokreślonej przyszłości może w 2026 może w 2027 przenieść firmę na główny parkiet. Ja wierzę w spółkę na podstawie pewnych rzeczy, które słyszałem od ludzi. I ja tę swoją wiarę popieram zakupami. Własnie dziś nabywając 189 akcji po 13,10 pierwszy raz moja średnia zjechała poniżej 16zł a pakiet przekroczył już ponad 14k akcji.
    > Breton miał rację, że ta cena utrzyma się dłuższy czas i ja z tego korzystam. Jak długo jeszcze będziemy oglądać taką cenę no i czy???
    Czerwiec, lipiec i sierpień i kolejne zakupy za mną! Średnia obecnie to 15,48zł a pakiet powiększył się o kolejne 2000 akcji.
    Tak wiem, ta spółka to dno i nie potrafi zarabiać, ale tu przynajmniej odbicie zdechłego kota się należy, nie mówiąc jak kurs zareaguje na odbicie w core biznesie!

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~GKF [138.199.55.*]
    to ty na kilogramy skupujesz rolki tej tapety czy co ?
    dawno sie tak nie ubawilem w co ludzie lubia pakowac.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.58.*]
    Co to znaczy, że należy się przynajmniej odbicie zdechłego kota? Jeśli firma będzie chyliła się ku upadłości i rynek uzna, że spekulacyjnie jest szansa na nowych właścicieli lub jakaś restrukturyzację dającą szansę przetrwania to urośnie np. z 5 na 8 PLN. Obecnie to nie to miejsce i czas. Na razie spółka jest w rozkroku i nie jest przesądzone w którą stronę z tego wyjdzie. Pisałem wam od roku dlaczego spada, spieraliśmy się o podstawy. Było o trolach spadziowych, sztucznym zaniżaniu, odbieraniu akcji za bezcen. Jeśli Breton miał rację to rozumiem, że powyższe tezy zostały rozstrzygnięte jako nieprawdziwe? Kilka ostatnich raportów i rynek to rozstrzygnęło.

Niby przyznajesz, że Breton miał rację, ale uśrednisz w dół niezmiennie. Zero korekty w strategii inwestycyjnej? Pisalem tez kiedyś, że nie będę nikomu dysponował jego pieniędzmi, ale to dla mnie ciekawe z perspektywy ogólnej dyskusji. Piszesz o tej wierze i na swój sposób szanuję jawne deklaracje. Natomiast patrząc obiektywnie to przypomina bardziej fiksację. Nie twierdzę, że nie zarobisz. Tylko czy to nie jest ruletka?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [91.94.102.*]
    Nie chcę wchodzić ponownie w dyskusję nt core biznesu. Ty uważasz, że to kwestia wiary, ja wiem, że spółka wychodzi na prostą po tym całym zamieszaniu ze strajkiem i wszystkimi jego następstwami. No przecież nie napiszę na publicznym forum że wiem bo to i to. Powoli za powoli ale jednak wychodzi! Dlatego szykują zmianę księgowania co np. spowoduje przeszacowanie nieruchomości wycenionej po cenie z transakcji sprzed kilkunastu lat, dlatego program motywacyjny, dlatego zapowiedzi zmiany rynku...
    Tu nie ma żadnego realnego handlu. Nie ma ale bedzie. Dziś gdy kupowałem 40szt widziałem jak się zachowało to zlecenie z resztą akcji która w nim pozostała. I potem co dalej nastąpiło.
    Odbicie zdechłego kota to odbicie zdechłego kota :)
    A propos, Breton miał jak na razie rację w części. Bo 2 lata to jeszcze nie minęlo, a podobno przez dwa lata nie zobaczymy tu 20zl jeśli kiedykolwiek zobaczymy.
    Dobra znikam i wpadnę znowu za jakiś czas, mam nadzieję że do listopadowych wyników uda mi się zjechać że srednią do 15zł!

Do typa od tapety nie nie kupuje całej roli tylko właśnie po 40-50szt czasami 80szt w zależności od możliwości finansowych.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.173.*]
    Ludzie się w małżeństwach mylą, a co dopiero w ocenie jednego czy drugiego zarządu. Przecież program motywacyjny to nie dowód, że dowiozą wyniki. Tymi programami nic nie tracą, mogą tylko zyskać. Już raz się rozminely ich oczkekiwania z rzeczywistością. Ponad rok temu mieliśmy te same dyskusje i dalej ciężko budować optymizm w oparciu o gaming czy inne własne IP w branży filmowo-serialowej. Ja oczekiwałem więcej w budowaniu odporności na dekoniunkturę w branży, tymczasem dzisiaj nawet serwis jest nierentowny. I wbrew temu co twierdzi zarząd, dzisiaj trzeba się zastanawiać czy rok 25 skończy się na stracie. Mimo, że od raportu za 4Q piszą o powrocie do zyskowności.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [91.94.102.*]
    Chyba niewiele zrozumiałeś z mego ostatniego postu.
    No nic takie życie. Ty się martw,a ja jeszcze sobie pouśredniam do założonych przeze mnie poziomów na podstawie "oceny i wiary" w zarząd.... :) Przed wynikami za3Q napiszę ile mi udało się jeszcze naskubać i jaka mam średnia.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~hiperBolo [102.38.233.*]
    ja z kolei nie jestem w stanie zrozumiec twoich pojec jak
    "srednia", "wyposrodkowac", "usrednianie" itd. itd.
    dla przecietnego mikroinwestora nie sa to dane informacyjne.
[x]
PLATIGE 6,31% 10,95 2025-11-07 16:30:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.