Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  12,80 zł , zmiana od tamtej pory: -17,19%

Re: Prognozy kursu lub wyników

Elastyczność nie przysłania szerszego obrazu, ale pokazuje, że nie trzeba uciekać w panice, w obawie o przewrócenie się spółki. Niższe zlecenia = spółka spina się w okolicach zera. Oczywiście spadek zamówień poniżej 20mln kwartalnie zacząłby generować trudną sytuacje (stałe koszty muszą być obsłużone przez pewien minimalny poziom zamówień) w średnim terminie (ale na to się raczej nie zanosi)...
Co do ESPI - spółka ma jeszcze małe rozgrzeszenie, bo to nie jest tak że w branży hula, a oni zostali na peronie; VFX jako taki się ciągle ślimaczy (i spółki wyspecjalizowane w tym segmencie - głównie na zachodzie nawet bankrutują), w reklamie istnieją (ale to najmniejsze zlecenia jednostkowe), a zaskoczyły mnie cinematiki (że pomimo przesunięć nie mieli na tyle dużego pipelinu aby to nadgonić).
Oczywiście nie skreślam ich, zmaterializowało się pewne ryzyko... (pewnie nadgonią to trochę w 2q, ale już mi uciekło 2 mln EBITDA w 1q, które sobie kalkulowałem też do rocznego wyniku), wiem excel jest łatwy, a biznes trudny - dlatego zawsze mam pewną poprawkę i świadomość tego co to jest ryzyko w inwestowaniu...
Ale nie można też czekać w nieskończoność - spółka musi pokazać, że poza potencjałem, umie ten potencjał przekuć na zlecenia i zyski, bo o to w tej zabawie chodzi - oni też to rozumieją i nie są jacyś odklejeni. Jednak czasem chęci to za mało, może gdzieś zabraknąć kompetencji. 2023/2024 trudny okres - ok, teraz wychodzimy z tego trudnego okresu i spółka musi się załapać na nowe pokryzysowe rozdanie. Jak się załapią będzie to widać w ESPI/przychodach i oczywiście w zysku (może nawet w dywidendzie, bo nie jest to spółka z dużym ssaniem na CAPEX, a OPEX powinien mieć pokrycie w przychodach). Jak się nie załapią to będzie to widać w ESPI/przychodach/zysku/dywidendzie a raczej w ich braku.
Nikt tu nie ma różowych okularów są pewne założenia, postawienie na to pieniędzy i ryzyko. Teraz ryzyko jest spore, ale też cena jest niska. Jak wszystko wyjdzie ok, to cena będzie wysoka, ryzyko się opłaci. Jak założenia się nie zmaterializują to dzisiejsza cena po prostu nie będzie okazją. Oczywiście poziom materializacji lub nie założeń też jest stopniowalny, ale to już chleb powszedni inwestowania.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PLATIGE -3,20% 10,60 2025-11-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.