• Polna = ogór kiszony Autor: ~semp [83.8.219.*]
    do spadków pierwsza
    a kiedy wszystko rosło to sie kisila
    super inwestycja
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~er [79.185.126.*]
    drugi MOJ
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~pijok [79.185.143.*]
    do~semp

............................cip , cip ,cip........................
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~kojip [89.228.230.*]
    ty już tu nie filozofuj...
    próbujesz być bystry ,ale wcale ci to nie wychodzi
    apropos- 70 zł w tym mies. czy w przyszłym ? :)))
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~katatonia [87.239.217.*]
    Ja uważam, że mało umiejętna nagonka miała swój udział w popsuciu kursu tej spółki. Nowi potencjalni forumowi inwestorzy jak to widzieli, to raczej woleli trzymać się z daleka, bo to dość dziwnie wyglądało. Wobec faktów ostre naganianie chyba ma się jednak ku końcowi. Ci co pozwolili się wkręcić tworzą teraz nawis podażowy. A przy tych znikomych obrotach nawet kilkanaście tysięcy złotych dziennie więcej czy mniej może robić różnicę dla kursu.

Uspokoi się do końca naganianie to łatwiej będzie o ewolucję kursu w górę. 14,00 jakoś się na razie od biedy trzyma, po 13,xx ciężko w praktyce wyrwać więcej niż 100 czy 200 sztuk na raz o ile się nie ustawia "w widne".
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: coolturalny [91.94.205.*]
    Katatonia, przyznać należy że prawdopodobnie masz rację... zwrócić uwagę jednak trzeba na fakt, iż "naganianie" było tylko i wyłącznie w dobrej wieże. Aby przyciągnąć nowych lub nie zdecydowanych inwestorów, tych co wahali się przed podjęciem decyzji. Dlatego grupa dobrze znająca temat "pozwoliła" sobie na zabranie głosu i warażenie swoich opini.
    Czy negatywnie, czy poprawnie zadziałało to na kurs pewnie nigdy sie nie dowiemy. A może brak zainteresowania i udzielania ze strony tzw. TWA nie doprowadził by w ogóle do ruchu kursu na północ? Może było by gorzej niż jest (jazda na 20 zł też już była :)
    Pozostawiam ocene każdemu indywidualnie, zapewne znajdzie sie tyle samo zwolenników jak i przeciwników "naganiania".
    Podkreślić pragnę, że praca Bolo, Jethro, Pijoka, Fana, Germany, Pablo AdamaSp i wielu innych (przepraszam jeżeli kogoś pominąłem) to kawał dobrej roboty i miejmy nadzieję, że zaprocentuje w przyszłości.
    Oczywiście jak zarząd spółki zacznie poważnie traktować akcjonariuszy Polnej.

Nie traktować tego postu jako pożegnania ;) byłem, jestem i zostaję z Polną.
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: bolo7 [89.78.121.*]
    Sam jestem przeciwny bezczelnemu naganianiu, zwłaszcza, gdy dotyczy to "ubierania" nawinych w badziewny papier na górce... Tak jest na sporej ilości spółek... Na Polnej w ciągu pierwszych miesięcy roku było rzetelne informowanie szerzej o faktycznej sytuacji spółki (nadrobienie zaległości za przeciwne działania Zarządu, Jakubasa...). Do tej pory uważam, że gdyby nie to, to pies kulawy by tu nie zajrzał, a kurs do tej pory nie przekroczyłby 10 zł... możliwe, że do tej pory czołgałby się na poziomie nawet 6-7 zł, to nie żart...

Podeszło pod 20 zł (i to w słabych dniach szerokiego rynku), pomimo niesprzyjących okoliczności i maksymalnego zniechęcania przez wiadomo kogo; kto był z nami od początku nie stracił przecież połowy aktywów (to nazwałbym dopiero totalną porażką przewidywań TWA), tylko mógł wyciągnąć ponad 100%... a tych działań antywzrostowych "władz" w takich szczegółach to chyba NIKT NIE PRZEWIDZIAŁ! Bezczelnością jest przenoszenie na kogolowiek z TWA w związku z tym odpowiedzialności za "kiszenie" kursu - to uważam za przejaw skrajnej niedojrzałości inwestycyjnej i nie tylko takich osób. Zawsze też było mówione, że to spółka dla cierpliwych, jak komuś nie odpowiada jej specyfika, to nie musi w nią inwestować... tego, jakoś nikt z oponentów nie przytacza...
    I co się stało na Polnej - jednak bankrut? nie... chce się rozwijać poprzez akwizycję? tak... a już nie będzie dużych wzrostów na spółce? papier nie ma takiego potencjału już? ależ nie, jest to tylko odwleczone w czasie bardziej, niż zakładaliśmy...

Powtórzę dla pewności - pomimo tych ostatnich "akcji" rozdających karty, jak się nic nie skopci na dobre, to uważam (to jest moje zdanie, moje przewidywanie, a NIE GWARANCJA - jeśli ktoś jest do tej pory tak naiwny, że jeszcze nie nauczył się tego odróżniać...), że kurs podejdzie minimum na 20 zł, a raczej trochę wyżej w ciągu nie za długiego czasu od info o przejęciu - nawet ci, co kupili na górce, po 19 (chyba dużo takich nie było i chyba uczciwie przyznają, że przyciągnął ich do spółki bardzo duży wzrost i info o liście intencyjnym, a nie forum, czyż nie?), sprzedadzą z minimalnym zyskiem...
    Nie wspomnę, że nawet, jakby spadło do 5 zł (prognoza redaktora i "jego" ekipy), co uważam za niemożliwe, to KAŻDY INWESTUJE NA WŁASNE RYZYKO, o co chodzi? Mamy z kimś jakąś umowę doradczą?
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~germany12 [86.63.118.*]
    BOLO TWA MA ZAWSZE RACJE
    A TYM CZASEM ZAPRASZAM ROWNIEZ NA IDM O WDM NIE BEDE WAM WSPOMINAŁ ALE TEZ POSIADAM
    obserwuję Germany "Twoje" IDM i nie mogę wyjść z podziwu, jak się dobrze trzyma... :)

ponieważ wkurzyłem się mocniej na działania "rekinków" na Polnej z dalszym, uporczywym zniechęcaniem, zagrywkami, coraz poważniej zastanawiam się, żeby sprzedać część akcji Polnej, jak podejdzie na 20 kilka zł... zrealizuję niemałe zyski z tych najtaniej zakupionych akcji polanki i chyba zainwestuje je w dużej mierze właśnie w IDM...
    Mój pierwszy zakup Polnej był po 9,71. I już trzy razy jechałem na tych akcjach do góry po kilka zł. Obecnie jestem w fazie zakupów (jak sądzę mają się one ku końcowi i zamierzam na tych zakupach zarobić). Spółką zainteresowałem się kompletnie bez udziału forum. Z forum pamiętam akcję S>25. To było naprawdę fajnym pomysłem, jednak było widać, że to niestety kompletnie nie działa. I to był dobry moment, na odpuszczenie sobie pewnych rzeczy. Potem jednak kiedy co pewien czas zaglądałem na wątki tej spółki, widziałem że pojawiały się wyceny typu 50 zł albo 100 zł. i ogólnie takie jakieś peany na cześć. Słuchajcie, rynek zazwyczaj jest nie w pełni efektywny, ale w zasadzie nigdy nie w aż tak katastrofalnym wymiarze jak tutaj się sugerowało. Nikogo o złą wiarę nie posądzam, ale na mnie, osobie patrzącej kompletnie z zewnątrz robiło to wrażenie fatalne. A jak ktoś nie zdawał sobie sprawy, że wpływ tego szacownego forum na kurs jest praktycznie zerowy, to już w ogóle nieszczęście - taki ktoś uciekał od spółki.

Zaczęły pojawiać się wręcz legendy wręcz w stylu Amway'a, typu "tajemniczy skupujący" itp. Kiedy samemu się jest w fazie kupowania, naprawdę o ile nie obraca się jakimiś oszałamiającymi kwotami, bacznie obserwuje się arkusz. I naprawdę te legendy o "zdejmowaniu ukrytego kupna" nie za bardzo znajdują odzwierciedlenie w rzeczywistości, przynajmniej w tych dniach, w których ja sobie akcje kupowałem (na spadkach). Spółka jest po prostu katastrofalnie niepłynna, nasypią ci przez tydzień kilka tysięcy akcji i nie jesteś z tego w stanie wyjść na dwóch kolejnych fixach bez znaczącego obniżenia kursu. Mimo to daje się na niej jakoś tam grać.

W żadnym razie nie usiłuję się tu silić na oceny czyjegoś działania, bo nawet nie wiem jakie to były działania, nie obserwowałem tego dokładnie przecież. Kompletnie nie mam pojęcia co by było bez tych forumowych wytrysków apoteozy, gdybym miał strzelać to uważam, że byłoby to samo co teraz, ewentualnie na trochę wyższych obrotach. Nie obserwuję arkusza codziennie ale akurat ostatnio to robię, no bo jestem w te akcje sukcesywnie "ubierany". :) Czy twierdzicie, że w ostatnich dniach także odbywały się jakieś "nierynkowe" zagrania? Bo tu moglibyśmy podyskutować konkretnie, a nie tworzyć mitologię.

Przy okazji, co to znaczy to TWA? Klasyczne towarzystwo wzajemnej adoracji, jakieś towarzystwo wspierania akcjonariuszy czy coś jeszcze innego?

Co do samej spółki a także krótkoterminowej perspektywy kursu - byłbym dobrej myśli. Tyle tego już mam, że trudno mi być innej myśli, hahaha. Ale na litość boską, po co to pisanie o 50 zł itp. Nie pora odpuścić? Nie zadziałało i tyle.
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~kopij [89.228.230.*]
    niektórzy nawet juz 100 zł w tym roku widzieli...
    i co pomyśleć o takich ynfestorach..
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~wasyl [83.31.249.*]
    Brawo, pierwsza wyważona opinia, a nie jakiś bełkot.
    Niestety TWA zrobiło dużo złej roboty, bo promowało głupotę i gadanie bajek, celował w tym ten nawiedzony gościu Jethro.
    Spółka jest całkowicie niepłynna i dlatego kupowanie większej ilości wiąże się z dużym ryzykiem. Największa bzdurą było i jest szukanie spisków i jakiś machinacji.
    Teraz na niekorzyść przemawia perspektywa słabych wyników i potencjalne umoczenie w Ponar - to będzie wymagało nowej emisji, i wpakuje firmę w robotę restrukturyzacyjną na lata.
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: raf-24 [213.158.199.*]
    J/w Katatonia i Wasyl

Członkowie TWA stracili w moich oczach jak podczas ostatnich tygodni kurs leciał z 19 zł w dół tylko powtarzam tylko dzięki tzw.puszczaniu pawi bez obrotów i bez obrony kursu , a TWA zaklinali się że to jest umiejętne zbieranie papiera ;) co było ewidentną nagonką moim zdaniem pod wyjście (chociaż częściowe ) i zrealizowanie zysków , no bo każdy z nich siedzi tak długo że na pewno PDA za 7 zł albo lepiej też kupowali .

Różni się to tylko od innych że na forach język jest jak z rynsztoka , wulgaryzmy i wzajemne docinania a TWA -pełna kultura (ę ą ) ale cel ten sam .
    raf-24, ja nie sądzę aby to opowiadanie o potędze było robione pod wyjście z akcji (choć nie czytałem tamtych postów raczej). Zakładając, że są na tej spółce od dawna wydaje mi się to kompletnie nieprawdopodobne. Traktowałbym to raczej jako działanie o charakterze auto-uspokajania, nie doszukiwałbym się tutaj nagonki.

Poza tym myślę, że przynajmniej część spośród nich rzeczywiście wierzy, że kurs typu 50 zł jest adekwatny do obecnej sytuacji spółki i perspektyw na przyszłość. Nie rozumiem natomiast innej rzeczy: dlaczego aż tak poważnie traktowali podejście do 19 zł. (i to jeszcze na open) i przypisywali mu znaczną wagę. Jeśli są na spółce długo, mam wrażenie, że powinni rozpoznać, iż miało to charakter typowego chwilowego wyskoku związanego z kupowaniem przez kilka osób "plotki" o przejęciu Ponaru.

Czy ktoś mi powie co ten skrót TWA oznacza? A może to tajne jest? :)
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~pl [89.79.21.*]
    towarzystwo wzajemnej adoracji, witaj w klubie, pokisimy razem jeszcze wiele tygodni
    Ja tam jestem w tym względzie optymistą i uważam, że jeszcze w listopadzie będę miał zero akcji PLA i zrealizowany zysk. Nawet gdybym dokupował do 12 zł. w przypadku dalszych spadków.

No ale zobaczymy co to się staniesię.
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~pla [89.79.21.*]
    na rynku robi sie nieciekawie, wyglada ze na dluzej zejdziemy ponizej 14
    bolo ja nie mam tak duzo polna tak jak ty ja mam sporo idm i skupiłem sporo wdm polna potrzymam ale przyznaje ze jest bardzo wkurw...... ale to głownie przez obroty
    germany, nie zamierzam robić żadnych gwałtwonych ruchów z Polną, ale tym razem, jak trochę mocniej ruszy, to raczej będę chciał właśnie zrealizować zyski na części akcji - jakiej części? tym więcej opchnę akcji im wyżej podejdzie, na zasadzie: przy 20 zł zacznę się zastanawiać nad pierwszymi, małymi transakcjami, a im wyżej, bliżej 25-29 zł, tym więcej będę opychał... dlatego, że uważam, że po tym nastąpi odczuwalna korekta i da radę odkupić potem przynajmniej 5-8 złociszków niżej, o ile sytuacja będzie się potem rozwijała sensownie na spółce... bo, jak nie, to będę wolał stał przez jakiś czas z boku, a obracać kapitałem na innych spółkach... bacznie oczywiście obserwując Polną, żeby nie przegapić kolejnego marszu, na dużo wyższe poziomy...

jeśli chodzi o IDM i w ogóle rynek, ja miesiąc temu zakładałem, że cały rynek skoryguje w październiku, a wraz z nim obowiązkowo IDM (ten przynajmniej do okolic 2 zł wówczas); nic takiego w październiku się nie stało - czy Twoim zdaniem germany to nas ominie, czy jednak przyjdzie z poślizgiem większa korekta na szerokim, a wówczas nie ma szans, żeby IDM się temu oparł?
    bolo ja uwazam ze w20 za szybko poszybował ja uwazałem ze 2400 pkt bedzie w tym roku ale obstawiałem na koniec roku za szybko szlismy do gory tzn wig 20 ogulnie to nasza bananowa giełka mnie strasznie wkur.... jak stany pierdna tyo unas jest wodospad - 2-4 % na drugi dzien zaraz duze plusy + 2 ,3 % i to mi nie pasuje cos jest nie tak mysle ze korekta jest teraz stanom nie pomagaja dobre dane to dobrze nie wrozy co do idm naprawde ładnie sie zachowuje choc nie chce zapeszac jak bedzie tak dalej to sadze ze nie kupisz za 2,00 zł w poniedziałek wyniki za 3 kwartał zobaczymy .
    Poobserwuj troche wdm tylko społka z new coonect ale obroty lepsze niz na polna .
    zakupiłem ostatnio tez warfame tez gram pod wyniki maja byc chyba 12

Pozdrawiam TWA
    Jutro debiut PGE ma ktos ?????
    Ja zakupiłem z lewarem i cos sadze ze za duzo na debiucie nie zarobie za mało przydzielili

• Re: Polna = ogór kiszony Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    I dlatego PGE sobie odpuścicłem, sens wejścia jedynie z dzwignią, ale przy redukcji 97% to łądnie musi podskoczyć, żeby sie opłacało.
    Pobserwuje jutrzejszy debiut, jak nie pójdzie ostro w góre to łykne jakis mały pakiecik - treningowo :)
    Mi musi podskoczyc 10% zebym wyszedł na zero za duza redukcja była ale chyba dokupie i potrzymam
    Germany, oby Ci ciśnienie nie podskoczyło o 10%, bo to już groźne, ha-ha :)

Z PGE, na razie wolę popatrzeć z boku, za dużo było nagonki wszędzie, nie lubię się pchać do spółki, gdy wszyscy wchodzą drzwiami i oknami, a przeraziło mnie już, jak moja kuzynka, która nie ma prawie żadnego pojęcia o giełdzie, mówiła mi jakieś 2, 3 tyodnie temu: "PGE, tylko PGE!!!" i żeby się ustawiać w kolejce, bo to pewny zysk... Od tamtej pory jestem jeszcze bardziej ostrożny - niech sobie zadebiutuje najpierw... ;)

Germany, czym tłumaczyłbyś przyspieszenie publikacji wyników IDM?
    1-mysle ze moga miec wyniki takie sobie i moze licza na mała zwałke choc w to nie wieze
    2-byc moze nie długo podadza info o zakupie banku i tu bedzie up....
    choc widze ze zalezy im na utrzymaniu kursu przynajmniej na tym poziomie jesli wyniki beda dobre to bedzie up up + info o banku za nastepne kilka dni moze byc dalej upupupuup
    a wiec narazie radze obserwowac uwazniej bez pochopnych decyzji ja dalej wieze w idm i to jest moja głowna społka w portfelu
    a co do pge to naprawde była za duza nagonka w biurach były kolejki jak za komuny za papierem toaletowym ))))
    a moze pge to papier toaletowy????????)))))))))
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~pijok [188.123.192.*]
    ...czuję się trochę zażenowany . Nigdy nie przypuszczałem że ktoś może inwestować kupę forsy w coś co jest "reklamowane" przez grupę anonimowych ludzi (TWA) a nie w coś co sam sobie sprawdzi . Jeżeli "inwestorze" dałeś się nagonić , to powinieneś się wstydzić , lub konsekwentnie trwać razem z grupą "naganiaczy"
    Myślisz jeden z drugim że my tu tak ......dla sportu...?
    Dobra wiadomość to ta że za dwa dni będzie sobota i później niedziela , dlatego Polna w tych dniach nie spadnie...
    ~germany jestem z powrotem po przygodzie z Jutrzenką...
    pijok, obiektywizmu atakujących to nie ma za dużo, bo przecież cały czas pojawiały się posty osób (redaktor, semp, xawery, ed i wiele innych), które pisały odwrotnie, niż my - dlaczego ludzie nie dali się "nagonić" na ich posty?

inna sprawa - zauważ np. że gdy było spokojnie na forum, a były w tym czasie spadki na Polnej, to pisali: "gdzie się pochowali", czy inne sugerujące, że się zawinęliśmy, czy coś takiego... a jak w takiej samej ciszy forumowej pojawiły się jednak wzorsty, to... dlatego, że nie nie pisaliśmy według nich na forum... ehhhhh.... lepiej nie komentować, a pamiętaj pijok, że w piekle nie będziesz się smażył za swoją akcję reklamowania Polnej wiosną na innych forach, (uczciwie, bo nie zachęcałeś wiedząc, że pakujesz ludzi w jakiegoś bankruta przecież ... i to jest najważniejsze, nawet, jakby potem kisiło się poniżej 10 zł jednak...) osoba zachęcona wówczas przez Ciebie do zwrócenia uwagi na Polną nie straciła aktywów, tylko mogła zarobić ponad 100%, a jak była bystra i dobrze czująca się w grze krótszej, to mogła zarobić więcej (ponad 200%), wychodząc na lokalnych górkach i odkupując akcje potem parę zł mniej...
    Tak jest!

A gdyby ktoś grał setką akcji i robił to codziennie, to nawet i 500%! Czyli tak jakby urosła do tych 50 zł. :DDD

MSPANC
    zdaje sie ze znowu Ci wrzucaja ...
    katatonia, wspomniałeś, że masz już tyyyle akcji Polnej... ile to w przybliżeniu? ciekawym, co to dla Ciebie "dużo akcji Polnej" ?
    Nie zabawiam się w gierki z licytowaniem się i pokazywaniem ile się ma na S. Bardzo mi przykro o ile dla kogoś jest to jakąś niedogodnością. Może mam 100 akcji a może pięćdziesiąt tysięcy, któż to wie.

W każdym razie jak na poziom dziennych obrotów mam raczej niemało. Tutaj już pięć tysięcy akcji powoduje, że nie da się wyjść w ciągu dwóch dni w praktyce przy przeciętnych obrotach, gdyby np. chciało się przejść na inną spółkę.
    źle mnie zrozumiałeś... znów... nie chodzi o żadne licytowanie się...
    skoro już napisałeś, że masz tego dużo, to chcę poznać, co to znaczy dla Ciebie dużo w przypadku właśnie Polnej: 5K, 10K, 20K, 50K - określ to w przybliżeniu proszę;
    OK, przepraszam, ale skojarzyło mi się z akcją jakiegoś innego uzytkownika oraz użytkownika Basia. W przypadku Polnej stan posiadania 20k akcji uznałbym już za dużo a 10k za jeszcze niedużo. Głównym kryterium jakim się kieruję przy maksymalnym poziomie zaangażowania jest płynność, jestem bowiem drobnym i dość aktywnym inwestorem jeśli chodzi o obroty.

Co naturalnie w żadnym przypadku nie oznacza, że akurat w tym momencie posiadam więcej niż 20k akcji tej spółki, byłaby to wielka nieostrozność z mojej strony. Choć jak będzie spadała dalej kto wie do czego może dojść. :>

Posiadanie np. 50k akcji wydaje mi się wysoce nieatrakcyjne. Taka inwestycja w pewnym sensie już "obowiązkowo" musi się podobać. Nie da się łatwo wyjść na rynku a z drugiej strony trochę za mało aby negocjować z kimś pakietówkę. Tak mi sie na oko wydaje, a jaka jest Twoja opinia i podejście?
    raczej w pełni się z Tobą zgadzam w tej kwestii ;)

jak prognozujesz (bez zbytniego optymizmu, ale też bez nadmiernego pesymizmu):
    1. Dokąd może podejść kurs Polnej w ciągu kilku, kilkunastu dni po info o korzystnym przejęciu hydro Ponaru?
    2. Dokąd może dojść po publikacji wyników za 2009 (zakładam, że minimum 4 mln zł zysku netto to już powinno być... choć myślę, że będzie trochę lepiej, ale tego dowiemy się za 3 miechy...) i wówczas też mielibyśmy pierwsze korzyści z przejętego majątku Ponaru?
    Trudno prognozować, ma to w dużej mierze charakter losowania, łatwo narazić się na ośmieszenie, bo przy tych obrotach widzimisię jednej czy dwóch osób, normalnych inwestorów, bez żadnych spisków, może przestawić kurs o 2 zł.

Ja gram na to, że do końca listopada (o ile nie nastąpi jakaś katastrofa w kwestii Ponaru czy alternatyw) powinniśmy zobaczyć kurs nie niższy niż 18,00 zł. A czy na tym wtopię i zostanę długoterminowym czy nie, to pokaże czas.

Co do dalszej perspektywy nie mam bladego pojęcia, bo to przede wszystkim będzie zależało od zachowania szerokiego rynku. W każdym razie gdyby można było brać na to szorty, to po 23 zł wziąłbym na pewno. :D

Na wyższe wzrosty daje szansę IMO tylko pojawienie się nowego dużego inwestora albo jakaś krótka akcja spekulacyjna. Przejęcie Ponaru jeszcze może mieć różne efekty, nie tylko pozytywne, nadmiernie euforycznie do tego bym nie podchodził. Proszę jednak o wzięcie pod uwagę, że moja wiedza na temat spółki jest daleka od pełnej, bo gram też na innych spółkach. Coś tam jeszcze i inne przejęcia Polnej w rachubę wchodziły? :)
    Największy sprzymierzeniec każdego inwestora i tego małego i tego średniego i tego dużego, czyli CZAS, odpowie nam precyzjnie na wszystkie obecne pytania... ;)

To na razie jedziemy na tym samym wózku, a jeśli okaże się, że ładnie wybije ponad 20 zł, to razem też z niego zejdziemy, choćby na pewien czas... :)
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~Basia [94.75.121.*]
    och, panowie. Widzę, że weszłam na forum w odpowiednim momencie bo nawet mój nick się pojawił.
    Co do tego licytowania się kto ile ma Polnej to postaraj się kakatonia o wyczucie odrobiny ironii. Ja tylko sądowałam trelo-morelo jak daleko siega jego ciekawość i okazało się że sięga na tyle daleko, że jest w stanie sprawdzać kilkukrotnie karnecik w paru niby to umówionych momentach. Tak naprawdę to nic mu nie powiedzialam i bynajmniej nie zależy mi na tym aby cokolwiek ten osobnik o moim portfelu wiedzial.

Co do Twojego rozmówcy z kolei (bo dzisiaj jest niby rozsądny) to sprawdź w wolnej chwili jego wypowiedzi z wiosny (błyskawice, oferty odkupienia całej firmy od J. i rewelacje o potężnych góralach) lub ostatnie zapowiedzi ceny 70 za kilka miesiecy a będziesz wiedział co to za typ.

A do Ciebie postanowiłam napisać, bo przeczytałam Twój długi wpis w którym zawarłeś wiele sensownych przemyśleń. Na tym forum to rzadkość.
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~xawery [94.75.70.*]
    Do wyczynów bolo7 trzeba dodać też to, że chciał wsadzić Jakubasa do więzienia (poważnie). Dziwię się, jak można tak skompromitowaną osobę traktować poważnie. Chociaż w porównaniu do Jethro to tytan intelektu.
    Basia, pomimo dużej dawki złośliwości i agresji, jaką byłaś w stanie nas raczyć swoimi postami przez parę misięcy, podejrzewałem Ciebie o lepszą umiejętność uczenia się - ile razy mam Ci powtarzam, że nasze forumowe gdybania związane były z sytuacją, gdyby Jakubas odpuścił sobie Polną... a że nie stało się tak i ma blisko połowę udziałów, to niech rozdaje karty...

Xawery, jakubas wyjątkowo dobrze się pilnuje, ale chyba nie dziwi Cię, że NIKT w Polsce nie jest nietykalny i jakby sobie za dużo pozwalał z rolowaniem drobnych, defraudacją majątku Polnej i innymi działaniami na szkodę pozostałych, drobnych - na słabszej w związku z tym pozycji - akcjonariuszy, to nie mógłby spać spokojnie?

A że oprócz tego, że ma niezły talent biznesowy i menedżerski, nie przegina tak jak Prezes Dudy, b. Ponaru, czy wiele, wiele innych cwaniaczków, to życzę mu tylko, żeby zadbał o jak najlepszy rozwój swojej małej części majątku, którą ma ulokowaną właśnie w Polnej... co nie zmienia faktu, że jest uciążliwy w swoich działaniach dla drobnych akcjonariuszy i to nie tylko na Polnej;
    pijok masz idm?
    jutrzenke sprzedałem chyba cos około 2 ,00zł teraz załuje a chodziła nawet jak pamietam cos około 1,50 mogłem ja trzymac uwazam za to dobra społka
    gratuluje zarobku
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~Basia [94.75.121.*]
    nie wiem czy to możliwe ale nawet do ciebie powinno w końcu dotrzeć, że gdyby J. nie pilnował tego interesu to ta spółka skończyłaby marnie. Bardzo marnie. Mam nad tobą dodatkową przewagę bo widziałam ten zakład niedawno i uwierz mi jestem pod wrażeniem, że to generuje takie zyski jak generuje.
    Jestem akcjonariuszką więc nie zarzucaj mi pesymizm ale o 4 mln zysku netto zapomnij. Zrobią w dobrym ukladzie 3 może 3 z małym kawałeczkiem i to tylko dlatego, że będą mieli w tym roku stopę opodatkowania bliską zeru. Na poziomie EBITDA max 6 mln.

A co do ostatnich wypowiedzi spólki o kiepskiej sytuacji w ich biznesie to tak jest rzeczywiście. Jedyna uwaga to taka, że normalnie byś się tego od nich nie dowiedział. Zrobili to moim zdaniem dlatego, że właśnie negocjują warunki zakupu Ponaru i użyli dostepnego narzędzia aby spredającemu pokazać, że cała branża ma poważne problemy. Ale i tak nie kupia tego za 7 mln tylko za 15+ , jeśli sie w ogóle dogadają. A mam nadzieję, że tak będzie bo to pozwoli im po inkorporacji generować 2 razy taką EBITDA.
    Bzdurą jest natomiast, że wysmarowali przekaz medialny aby zniechęcić akcjonariuszy mniejszościowych. Gdyby tak było, nie pokazaliby takiego wyniku za Q2 , który był świetny.
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: raf-24 [188.146.60.*]
    Rewelacja popyt kończy się na 13 zł i pare szt po 6,5 zł i nikt nie chce tego w ogóle brać -żenada
    obecnie jedna z najgorszych inwestycji na gpw, znow brak zainteresowania i powolne opadanie do 12, moze za pol roku ruszy i przekroczy 15 ???
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Semp, ogóra to trza od czasu do czasu zakisić. Chyba znasz teorię Darwina, o tym że nieużywalność narządów prowadzi do ich zaniku. A propos, Ty już zaobrączkowany, czy dalej ...
    ... czy dalej, no wiesz?
    Chciałem powiedzieć, czy dalej bawisz się nie ładnie?
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: ~ed [85.119.21.*]
    po raz kolejny muszę czesciowo zgodzić sie z uzytkownikiem Basia. pisalem juz wczesniej ze wyniki za drugie polrocze beda slabe i EPS wyniesie 1.3-1.5. Wyniki w przyszlym roku moga byc jeszcze slabsze, przynajmniej w pierwszej polowie, pozniej moze byc lepiej.
    Wpisy tupu - podjazd pod 20 zlotych w tym roku, to kolejna błazenada. nawet jesli chwilowo na fali spekulacji podejdzie pod 17-18, to od razu bedzie duza realizacja zyskow.
    ile jeszcze musi nastapic faktow odbiegajacych od durnych zapowiedzi TWA, zeby ci ludzie wreszcie sie uciszyli, zrozumieli, ze te ich pisaniny sa zupelnie bezproduktywne i calkowicie niepowazne
    jezeli to ma byc smieszne, to powiem wam, ze powtarzanie tych samych zartow w kołko, smieszne byc przestaje
    Tia ... podchodząc do tematu od strony urologicznej (ogóra), obecny kurs Polnej zbliża się do długości pewnej części ciała w stanie zwisu - w wyrażeniu centymetrowym. Czekamy na erekcję ... a długość w usztywnieniu niech każdy sobie sam oszacuje. Oczywiście poza osobnikami płci żeńskiej:)
  • Re: Polna = ogór kiszony Autor: raf-24 [188.146.60.*]
    zaczyna mi to przypominać sceny z TITANICA -okręt w dół a orkiestra (TWA) gra dalej - odwracając żenującym poczuciem humoru i optymizmu uwagę od rzeczywistości .
    na 90 % powyskakiwali przy 17-18 zł a teraz zaklinają rzeczywistość żeby nie wyszli na zwykłych naganiaczy
    A co mamy płakać jak każdy z nas (lub prawie każdy) jest zarobiony na Polnej przynajmniej kilkadziesiąt procent?
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.