Forum Zakładanie firmy

Re: punkt opłat

Śledzę Państwa posty na tym forum i az mi się włos na głowie podnosi. Własnie przechodzę przez ciężką drogę rozmów z bankami, dostawcami oprogramowania, firmami konwojującymi gotówkę, ubezpieczycielami i wiem bardzo dużo na temat możliwości otwarcia punktu opłat. Mam zamiar stworzyć kolejną sieć opłat w Polsce - sieć która będzie konkurencyjna, zaoferuje partnerom najmądrzejsze i najciekawsze warunki oraz przetrwa to co się niebawem stanie na rynku.

Tylko polskie regulacje prawne pozwalają otwierać samodzielne punkty opłat, w cywilizowanych społeczeństwach istnieje prawo, które reguluje taką działalność. Oczywiście gratuluję wszystkim którzy kupili pakiety startowe za różne kwoty i działają samodzielnie...ale uwierzcie mi, to tylko kwestia czasu jak długo będzie można tak działać.

To co robią pojedyncze (niezrzeszone) punkty opłat to zwykła partyzantka. Czy ktoś z właścicieli punktów pomyślał o standardach przewozu gotówki, o własnym bezpieczeństwie?? A co się stanie jeśli właściciel takiego punktu zostanie napadnięty i pozbawiony kwoty np 30 tyś zł?? Czy każdy z tych samodzielnych działączy będzie w stanie natychmiast pokryć z własnej kieszeni stratę?? A jezeli wyniku takiego zdarzenia straci nie tylko pieniądze?? to kto odda klientom pieniądze?? Ubezpieczalnia??( jeśli był ubezpieczony) Po jakim czasie??
Oczywiście racją jest że trzeba stworzyć wizerunek punktu i zdobyć zaufanie klienta....ale trzeba tez zagwarantować klientom 100% pewność, aby czuli się bezpieczni.

Przestańcie ludzie pisać o darmowych przelewach- rozawiałem z 20 bankami w Polsce- to co wypisujecie o darmowych przelewach to zabawa a nie droga na poważny biznes.

Niech któryś z tych mądrych otworzy 10 punktów, a następnie zacznie wklepywać 1000 przelewów dziennie za pomocą klawiatury i listy haseł jednorazowych będź tokena. Zobaczymy co powie bank, oraz zobaczymy jak długo pociągnie bez błędów i jak długo będzie szukał na rachunku wpłaty pana Kowalskiego , który przyjdzie do niego z reklamacją po 2 tygodniach. A co się stanie jak tych punktów będzie chciał mieć więcej. A co zrobi jeśli okradnie go pracownik w takim punkcie??
Każdy bank w tym kraju płaci kasę od każdej operacji do KIR (Krajowa Izba Rozliczeniowa)i jezeli oferuje darmowe przelewy i darmowe wpłaty to tylko dla specyficznych rachunków firmowych, podobnie jak banki oferują darmowe przelewy dla osób prywatnych. Dlaczego? Dlatego ze na konta osób prywatnych wpływają wynagrodzenia, a ilość przelewów jest zwykle mała, więc bank opłaca przelewy do KIR a sam żyje ze zgromadzonych na kontach oszczędnośći. Podobnie jest z kontami firmowymi - nie ma nic za darmo.

Pewnie wszyscy macie rację, że sieci zdzierają mniej lub więcej, ale tak to już jest że nikt nie otwiera sieci po to aby do niej dokładać. Nie wiem natomiast co te sieci oferują za pobierane opłaty. Może będę wiedział nieco więcej pod koniec tygodnia.

Uważam że działanie sieci jest zasadne i że pobieranie opłat za przystapienie do sieci jest słuszne. Natomiast ważne jest aby ta opłata nie była przeznaczona wyłącznie na zysk właściciela, ale przede wszystkim na stworzenie wewnątrz sieci funduszu na zabezpieczenie ewentualnych słusznych roszczeń klientów - taka wzajemna reasekuracja uczestników sieci, oraz na działania reklamowo promocyjne.

Wszystkich zainteresowanych dyskusją na temat stworzenia sieci mającej status firmy najwyższego zaufania zapraszam do dyskusji. Zainteresowanym dam moj adres e-mail.