Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: Opinia klientów OVB???

Witam, niestety nie mogę powiedzieć nic dobrego o tej firmie. Pracowałem tam prawie rok i poznałem OVB na tyle, żeby przejrzeć na oczy i zwolnić się. Dodam, że pracowałem w austriackim oddziale. Początki miałem podobne do wszystkich, którzy tam pracowali...telefon od Pana, który nie chciał podać nawet nazwy firmy, jedynie adres(to wzbudziło moje 1 podejrzenia bo dobre firmy przeważnie chwalą się własną marką, a na pewno jej nie wstydzą), następnie rozmowa kwalifikacyjna- formalność, jak się okazało później, przyjmują wszystkich jak leci, byle na Nim zarobić. Na pierwszych szkoleniach sprawiają pozory jakich dawno nie widziałem, czułem się jakbym dostał jakąś życiową szansę, wycieczki, awanse i duża kasa.... oczywiście od razu analizy i doradztwa z przełożonym. Najgorsze było to, że nie wiedziałem co tak naprawdę sprzedaję bo kierownik unikał odpowiedzi na podstawowe pytania(co najlepsze, po jakimś czasie odkryłem, że sam ich nie zna;) bo bazuje tylko na tym, czego nauczył się na pseudo-szkoleniach, czyli mydlenia ludziom oczu, bez mówienia konkretów, po około pół roku wiedziałem więcej od mojego dumnego Kierownika, ponieważ zacząłem czytać na temat oferowanych produktów i interesować się finansami, bywały też momenty, gdy przełożony przychodził do mnie i pytał o warunki umów itd, żenada... Ale wracając do mojej "kariery", po początkowej ekscytacji i chęci zrobienia dużej kasy, w końcu przejrzałem na oczy i oto moje wnioski:
- szkolenia: są, czasem nawet ciekawe, gdy przyjedzie jakaś osoba z nowym produktem do omówienia ale poza tym tylko motywacja i podsycanie marzeń o wielkiej karierze, często prowadzący nie mają pojęcia o czym się wypowiadają a zadanie pytania na temat oferowanego produktu wiąże się z głupią, wymijającą odpowiedzią; raz na kwartał są organizowane płatne szkolenia(150zł) mające na zadaniu motywację, lecz nie można z nich zrezygnować jeśli chce się awansować;
- współpracownicy i przełożeni- w moim przypadku osoby mające minimalną wiedzę z zakresu finansów, jedynie dobrze ściemniający i nie przejmujący się tym, że kłamią na prawo i lewo; nie wspomnę o tym, że 90% kierowników i wyżej to ludzie po szkole średniej, lub jakichś "dziwnych" kierunkach po których bardzo ciężko znaleźć pracę i tylko OVB ich chciało tak naprawdę, dlatego w tym tkwią całe lata i sami siebie okłamują, że robią coś dobrego dla ludzi a w rzeczywistości dorabiają się na stratach klientów; jeszcze co do kierowników to uważają się za pępek Świata i wszystkich pouczają a na koniec miesiąca okazuje się, że nic nie zarobili... żeby nie uogólniać spotkałem kilka ale dosłownie kilka osób, które interesują się finansami i mają dużą wiedzę ale przeważająca część to osoby, które bazują na utartych tekstach ze szkoleń i nawet nie mają zamiaru uczyć się czegoś samemu, bardziej dociekliwi klienci to wyczuwają na szczęście;
- oferowane produkty- tak naprawdę jest to loteria bo większość nie ma pojęcia co sprzedaje, tyle co im przełożony kilka słów wspomniał żeby sprzedawać ten produkt bo "jest dobry" a tak naprawdę, jest z niego najlepsza prowizja;
- pieniądze - można zarobić i to nieźle ale pieniądze równie szybko napływają jak i trzeba je oddać bo nikt nie dba o już zrobionych klientów (często wspominany "serwis" praktycznie nie istnieje) często kierownicy pokazywali mi faktury na 10tys miesięcznie a następnego miesiąca 9 do oddania :)
Podsumowując jest to praca dla ludzi ślepo dążących do celu, najlepiej po trupach, jeśli jesteś taką osobą to polecam Ci karierę w OVB bo wtedy możesz tam naprawdę daleko zajść...

-