Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: Opinia klientów OVB???

Dnia 2011-08-11 o godz. 13:48 ~Marko napisał(a):
> Tylu ignorantów,co na tym forum,dawno nie spotkałem.
A teraz wyjaśnie dlaczego tak uważam:
OVB,jak i inne firmy ubezpieczeniowe proponują produkty tak zwanego III filara.Celem założenia polisy jest gromadzenie pieniędzy na przyszłą emeryturę.Jest to inwestycja wieloletnia i mówienie tu o wielkich zyskach,w krótkim terminie,jest brakiem zrozumienia tej idei.Jak masz dużo kasy,spekuluj na giełdzie i płacz jak wtopisz.Rób to na własny rachunek.Zakładając polisę inwestycyjną,o zyskach możesz myśleć po 10 latach sytematycznego odkładania.Działa to na zasadzie odwróconego kredytu.W dłuższym okresie,w zależności od alokacji,daje efekty dużo lepsze od lokat bankowych.A dlaczego polisa?Bo masz utrudniony dostęp do odkładanych pieniędzy(okres likwidacji polisy-możesz w tym czasie przemyśleć ten krok),bo podatek Belki naliczany jest na dzień rozwiązania polisy,bo inwestując niewielkie pieniądze(np.100-200zł)uzbierasz pokażny kapitał,bo masz możliwość zmiany alokacji składki,bo doradca jest na Twoje zawołanie,z aktualną analizą polisy.
Fakt, że doradcy są różni.Fakt,że priorytetem jest sprzedaż.Fakt,że są niedouczeni.Ale za to winić trzeba Firmę dla której pracują.Na ogół ,w tego typu firmach,następuje "przemiał młodego mięsa".Polega to na ciągłej rotacji młodych agentów,którzy pracują na tak zwanej liście 300.Jest to lista znajomych,którym należy wcisnąć produkt.Jak się lista kończy,a młody agent nie załapał co dalej,Firma albo agent rezygnuje z współpracy.Dla Firmy żadna strata-robi się następny nabór.Należy wspomnieć też o planach sprzedażowych-jak nie wyrobisz,to mniej zarobisz(systemy premiowania),a i czujesz się gorszy.Nie wspominam tu o tzw.wczesnych lapsach, o pracy pod presją czasu.Wierzcie mi jest to bardzo trudny zawód i niewielu się udaje. Na koniec oświadczam,że nie pracowałem i nie pracuje dla OVB, więc nie znam ich rozwiązań. Pracuję,od dobrych paru lat, dla Firmy ubezpieczeniowej ,więc znam specyfikę tej pracy od "podszewki.Jeszcze tylko mała uwaga:można w tej pracy zarobić dobre pieniądze.Należy jednak brać pod uwagę koszty prowadzenia działalności.A są one nie małe.
Pozdrawiam konkurencję.