Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Jestem agentem ubezpieczeniowym. Prowizję mogę dostać dopiero po otrzymaniu z Towarzystwa rozliczneia sprzedaży polis, a to przychodzi w terminie od 1 - 6 miesięcy po zdarzeniu. Wypisywałam faktury na podstawie tych rozliczeń, bo uważałam, że skoro US nie respektuje okresów zawieszenia działalności, w przypadku książek przychodów i rozchodów, to w razie kontroli stwierdszi u mnie nieprawidlowości i zapłace karę. Pomyslałam, że te pieniądze wypracowałam sobie wczesniej i słusznie mi sie należą.

Taka sytuacja miałaby również miejsce, w przypadku zakończenia działalności, bowiem jeszcze przez okolo pół roku spływały by rozliczenia z wypracowanymi przeze mnie. Czy to oznaczałoby, że nie mogę ich podjąć?

Znalazłam wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 17 grudnia 2003 r., sygn. akt III AUa 1531/03, w którym czytamy: "Prowadzenie działalności pozarolniczej (gospodarczej) w rozumieniu przepisu art. 13 ust. 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (...) obejmuje nie tylko faktyczne wykonywanie czynności należących do zakresu tej działalności lecz także czynności zmierzające do zaistnienia takich czynności gospodarczych".

Wystawienie faktur za zdarzenia, które zaistniały w okresie zarejestrowania, nie są czynnościami,które należą do zakresu mojej działalności, ani nie są czynnościami zmierzającymi do tych czynności.

Co otym sądzisz ~urzędniku?

Wyrok z dnia 3.12.1999., II UKN 236/99, OSN 2000/7/237
Sądu Rejonowego, o którym pisał ~księgowy
"Sąd Najwyższy nie zakwestionował tu samej przerwy w prowadzeniu działalności gospodarczej, ale zwrócił słusznie uwagę na to, że gdy taką przerwę się zgłasza, nie należy wykonywać pracy zarobkowej."

Myślę, że śmiało można powiedziec, że nie była to również praca zarobkowa.
To samo zresztą dotyczy spływających rachunków, które nie są warunkowane naszym działaniem w okresie wyrejestrowania.

Tak uważam, a Ty ? jeśli mogę Ciebie zapytać