Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Ad. Urzędnik.

Ale tylko i wyłącznie w toku postępowania. Nie chcę tu przytaczać decyzji ZUS, by się nie powtarzać, ale oni twierdzą, że prowadzący działalność nie ma prawa zgłaszać przerw w ubezpieczeniu!!!!!!
Czy widzisz przy takim twierdzeniu miejsce na dowody? Bo ja nie.
Jeżeli w trakcie przeprowadzonego postępowania kontrolnego czy też wyjaśniającego będą miały miejsce pewne ślady wykonywania działalności to rozumiem, ale ZUS nie napisał w decyzjach, że stwierdzono, że w okresach zgłoszonych przerw ubezpieczony wykonywał działalność, na co wskazują jakieś tam zdażenia, tylko stwierdza to co napisałem wcześniej.

Wróćmy zatem do tego nieszczęsnego zaświadczenia.

Ubezpieczony zgłosił przerwę w ZUS w ciągu roku kalendarzowego. Złożył ZWPA i ZPA oraz po miesiącu złożył ZFA i ZUA. Na owych drukach zawarte są dane: rodzaj działalności, nr zezwolenia oraz data wydania, pesl, nip. I teraz urzędnik sprawdzający ubezpieczonego, przed wydaniem zaświadczenia, stwierdza, że te dane się pokrywają. Ubezpieczony miał prawo złożyć ZWPA i ZPA, ale jeżeli jest tak jak twierdzi ZUS, to nie miał prawa złożyć druku ZFA z identycznymi danymi dotyczącymi firmy i urzędnik przyjmujący dokument winien go natychmiast odrzucić oraz poinformować ubezpieczonego, że w świetle przepisów ma wycofać złożone wcześniej druki i za cały okres podlega ubezpieczeniom, lub założyć nową firmę lub nową działalność na podstawie nowego zezwolenia, wpisu i cholera wie czego jeszcze. Czy w takim wypadku może wydać zaświadczenie o niezaleganiu ze składkami, jeżeli nie były za ten okres uiszczone? Nie wolno, a wydając zaświadczenie ZUS uznaje zgłoszone przerwy, jako zgodne z ustawą na podstawie której działa.

Dokładnie taka sama sytuacja powinna być w systemie sławetnego PROCOMU.
W systemie jest to jeszcze łatwiejsze do uzyskania bo, tak mi się wydaje, nie ma możliwości zaistnienia pomyłki. Dobry system, napisany tak by był w zgodzie z ustawą, nie przyjmie druku z takimi samymi danymi, chyba, że jest to KOREKTA.

Z tych właśnie powodów, stoję na stanowisku, że albo wszystko co robiliśmy do tej pory było w zgodzie z ustawą i interpretacją ZUS, co potwierdzają informacje Pań z okienka i strony ZUS w internecie,
albo ZUS wykorzystując swą pozycję odwraca kota ogonem, obarczając winą za wszystko ubezpieczonych, robiąc z nich w świetle złożonych dokumentów, oszustów zgłaszających nieprawdę.