Pytanie z formularza skargi do Strasburga.
Czy przedstawiał Pan/przedstawiała Pani powyższe zarzuty innym organom międzynarodowym w celu zbadania lub rozstrzygnięcia? Jeśli tak, należy przedstawić wszystkie szczegóły dotyczące takiego postępowania.
Przed złożeniem skargi do Trybunału należy przedstawić przynajmniej istotę zarzutów, które są przedmiotem skargi sądom krajowym, w tym najwyższemu sądowi rozstrzygającemu dany rodzaj spraw.
Dlatego w apelacji zaznaczyłam, że
uwzględniając wyrok jaki zapadł w Sądzie Okręgowym i taką w nim interpretację Art. 13 Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13 października 1998 r. oraz ze względu na konieczność jego łącznego stosowania z Art. 18 ust. 8 w/w Ustawy uważam, że stosowanie obu w/w artykułów łącznie, jest sprzeczne z:
/ i tutaj wyszczególniłam art. które wyżej już podałam
A oprócz tego w dzisiejszej Rzeczpospolitej w artykule: Jak umykają zagraniczni przedsiębiorcy, wyczytałam takie zdanie:
Osoby fizyczne i prawne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, podlegają obowiązkowi ewidencyjnemu oraz otrzymują numer NIP - stanowi art. 2 ustawy o NIP. Przepis ten obejmuje również przedsiębiorców zagranicznych, jeśli mają u nas status podatnika.
Podlegają także ustawie o swobodzie działalności gospodarczej (dalej: usdg), gdy ich aktywność gospodarcza świadczy o pewnej stałości i częstotliwości występowania w obrocie gospodarczym. Tym samym podmioty zagraniczne, które w sposób ciągły i zorganizowany prowadzą w Polsce działalność, powinny uzyskać wpis do KRS.
Temat ciąglości był już poruszany na tym forum i dlatego przy okazji do niego wracam. Z tego artykułu jasno i wyraźnie wynika, że wystarczy dzialalność prowadzić w pewnej stalości i częstotliwości, by uznać ją za ciągłą i zorganizowaną.
Pozdrawiam :)