Ad. AR
No to gratuluję potwierdzenia stanowiska ZUS i Sądu.
Ja nie zgłosiłem gotowości, ja zgłosiłem firmę lub działalność gospodarczą, jej rodzaj. Ja również nie podałem daty gotowości, ja podałem datę rozpoczęcia wykonywania, prowadzenia określonego rodzaju działalności gospodarczej.
Gotowością charakteryzują się określone zawody, policjant, lekarz, strażak itp. Zawody te mają płacone za tzw. stan gotowości. Zatem wykształcony, przeszkolony strażak znajduje się w stanie gotowości do gaszenia pożaru i za czas w którym pożar nie wystąpił, strażak ma płacone za gotowość.
Czy chcesz powiedzieć, że prowadzący działalność jest gotowy do wykonywania usług? To gdzie w przychodzie mam ujęte pieniążki za gotowość do świadczenia usług? Znaczy, że jeżeli klienta będę miał za tydzień to za usługę policzę trzy razy normalną cenę bo byłem w stanie gotowości do świadczenia dla niego usługi?
Właśnie dlatego uważam, że prowadzący działalność wręcz muszą wiązać działalność z uzyskiwaniem przychodu, bo inaczej, to będą płacić procent od czegoś czego wogóle nie mieli. A w całej ustawie o ubezpieczeniach tylko oni są tak potraktowani.( z powodu błędu w zapisie ).
Nie jest to odosobnione. Podatek także płaci się od prawa do otrzymania spadku, nie od tego, że się go otrzymało.
Właśnie wykonywaniu mamy wręcz obowiązek przypisywać przychód, nie zysk, czyli powiązać wykonywanie z pieniążkami bo tak mówi ustawa o DG.
Inaczej nie jest spełniona definicja DG i działalność taka nie podlega wpisowi do EDG.
Choć po ostatnich audycjach stwierdzam, że Urząd Skarbowy akceptuje nawet prostytucję, byle otrzymać podatek, a wpis ma także nazwę INNE.