Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Zgoda. Zasady wolności konstytucyjnej tak. Tylko w bardzo wielu frgmentach konstytucji jest takie oto zdanie.
Zasady.... reguluje ustawa. Czyli odesłanie do innych, konkretnych ustaw dotyczących danej dziadziny. ZUS z czegoś takiego skorzystał. Odniósł się do ustawy "szczególnej".
Pisząc do BRPO zwracałem uwagę na nieprawidłowości oraz niezgodności z konstytucją obydwu interesujących Nas ustaw.
W odpowiedzi były takie oto tezy:
1) Ustawa o US dotyczy rozwiązań systemowych i BRPO co najwyżej się jej przygląda
2) Nie stwierdza się niezgodności ustawy o US z Konstytucją RP.

Nie napisali także co sądzą o rażących sprzecznościach w obydwu ustawach wzajemnie się "łamiących". Także wskazanie na sprzeczności w samej ustawie o US nie spowodowało zagłębienia się w temat przez BRPO.
Ustawa jest systemowa i już.

Ja wyszedłem z założenia, że jeżeli prawo pozostawia zbyt wiele miejsca na dowolność interpretacji, co niekorzystnie odbija się z regóły na osobach związanych z daną dziedziną, to jest to złe prawo. Prawo którym można dowolnie manipulować z pewnością nie jest zgodne ani z konstytucją, ani chociażby z KPA, bo obywatel zawsze zostanie "okłamany" przez instytucje o większej sile przebicia.