Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

zdaje się, że stanę przed podobnym problemem. Prowadzę DG jako OF razem z mężem w formie s.c. Jak rozpoczynałam "przygodę" z wyrejestrowaniem, przezornie udałam się do krakowskiego ZUS, wypytałam kompetentne panie w informacji i przy ich pomocy wypełniałam stosowne formularze. Nie było najmniejszych zastrzeżeń.
W piątek koleżankę, która jako artystka, "zawieszała" działalność, pani w ZUS ostrzegła, żeby uważała, bo sprawdzają te "zawieszenia", sądzą się, i ludziska płacą od 1999r. No więc poszłam dziś do pokoju orzeczniczek (nota bene zaskoczonych skąd wiedziałam, że to ten pokój - jakby to tajemnica) i pytałam dokładnie tak samo jak 1,5 roku temu. Pani usiłowała mi wmówić, że nigdy w życiu żadna z pracownic ZUSu nie powiedziała mi o zawieszaniu, bo nie można zawieszać, jedynie całkowicie zlikwidować. No a w moim przypadku, gdy jest to s.c., to napewno nikt mi tego nie powiedział.
Zaproponowała mi wspaniałomyślnie napisanie pisma do Pani dyr. o przeanalizowanie mojego przypadku, a oni obejmą mnie ubezpieczeniem.
Być może w przypadku s.c. zawieszenie działalności jednego wspólnika jest niezgodne z prawem, ale dlaczego zgodne z prawem jest wprowadzanie w błąd przez pracowników tejże.