Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  50,80 zł , zmiana od tamtej pory: -10,04%

Re: Dno już było przy ostatnich spadkach. Teraz góra !

Generalnie chodzi o precedens i upadek dotychczasowego porządku opartego na międzynarodowych umowach. Wydaje się, że tutaj jest główny problem tego pokoju.

Jest to tym bardziej żenujące bo razem USA i Europa mogłyby zmiażdżyć Rosję poprzez sankcje i pompowanie w Ukrainne broni, ale tego nie robią, tylko poddają się terrorowi Putina. I teraz mi powiedz jak taki Kubuś Puchatek ma odebrać tę lekcję? Bo ja wiem co bym sobie pomyślał - Zachód mocno osłabł, czas na podważenie dotychczasowego porządku światowego. Szczególnie, ze Chiny są wielokrotnie potężniejsze zarówno gospodarczo, militarnie jak i w zasobach ludzkich niż Rosja. Trudno będzie na nich nałożyć choćby sankcje nie mówiąc już o gotowości do poświęceń w walce.

W zasadzie znowu mamy prawo silniejszego jak na początku XX wieku, a chyba wszyscy wiemy do czego to prowadziło. Jak widać wielu polityków zapomniało tę lekcję i obawiam się, że nasze dzieci będą musiały za to w jakimś stopniu zapłacić. My możemy będziemy mieli szczęście i nas to ominie, chociaż pewności też nie ma.

P.S.
Do poprzedniej trójki - Chiny, Rosja, Iran zapomniałem dodać Koreę Północną. Kolejny przykład tego jak demokracje są beznadziejne w czasie wojny, to reakcja Korei Południowej na udział żołnierzy Korei Północnej w wojnie na Ukrainie. Nie tylko pozwolili im zdobyć bezcenne doświadczenie na współczesnym polu walki nie wysyłając własnych żołnierzy na Ukrainę, ale jeszcze nawet nie wsparli jej zasobami militarnymi, a co by o Korei Południowej nie mówić, to jednak ma czym wspierać.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ASTARTA -0,22% 45,70 2025-09-11 13:44:09
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.