Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,42 zł , zmiana od tamtej pory: -64,46%

Re: Co za przypadek

Dnia 2024-06-11 o godz. 11:20 ~coop napisał(a):
> Dnia 2024-06-11 o godz. 11:12 ~dragonball napisał(a):
> > Przeceniasz wiedzę i kompetencje specjalistów. Niestety za długo na świecie żyje, widziałem już w swojej własnej branży źle podpisane kontrakty przynoszące straty nawet jak zostaną wykonane idealnie i to podpisane przez ludzi z 20 letnim doświadczeniem, bo zapomnieli o kilku ważnych zapisach w umowie. I od przynajmniej 10 lat obserwuje pełzający kryzys kompetencji.
> > > Więc nie kupuję tego, że TFI Alianz cokolwiek tu sensownie analizował i wykazał się wysokimi kompetencjami. Zachowali się jak kompletne leszcze, przez co dodatkowo utwierdzili w błędnym przekonaniu drobnych akcjonariuszy, że to dobra spółka.
> > > A reszta inwestowała z dużym ryzykiem i kupiła fantazje prezesa - krasomówstwa i tego że potrafił znaleźć inwestorów po prostu nie można mu odmówić.
>
> No ale ja nie pisze o analizach i kompetencjach alinaza bo one sa takie jak i moje pewnie jeśli chodzi o gaming ( może mają na etacie jakieoś pseudo analityka od gaminu któremu wydaje sie że wie wiecej niż przecietyny Kowalski) , wiec co nie kupujesz przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem zanim bedziesz komus dziecko do brzucha . ;-) Cały czas wrzucasz jak mysza wszystko i wszytskich do jednego wora a są niuanse których nie dostrzegasz . Oki to że ktoś ma doświadczenie w branży i zawali zdarza sie . Ale tu mówimy o trzech rożnych wydawcach w tym samym czasie . Wyglało tak jakby ten Wolf miał taki produkt że oni się biją o to żeby się podpiąć pod te projekty . Dopieroznacznie pózniej przyszło opamietanie co niektórych.

Ale ja ci to jeszcze raz tlumaczę.
Jak sądzisz, co pokazuje się potencjalnemu inwestorowi (wydawcy, funduszowi, whatever)? Nie masz gry. Jesteś na wczesnym etapie, więc jedyne co masz to:
- spisane GDD gry
- grafiki koncepcyjne
- koncept/prototyp na randomowych assetach, które akurat były darmowe/albo zrobiono w miesiac.
I na tej bazie, plus miła opowieść, ktoś ci daje pieniądze. Albo ich nie daje. W przypadku Inkwizytora mieli więcej, ale też raczej opowiadali o glębi gry.

Jest malo firm, które robią takie akcje jak PLW, gdzie zawalony milestone to poważna rozmowa, następny brak odbioru i cyk, gra przechodzi do innego studia (często w karcie steama jest jedno, a trzecie już siedzi na buildzie).

A tutaj? Mówiłem ci, że do roku 2021 rynek traktował gry jak kiedyś dotcomy. Małe ryzyko bo gry przynajmniej wychodzą na zero, a raczej na plus.

A potem było tąpnięcie, zaczęły wychodzić tak latwo finansowane gry i co?

Zobacz sobie gdzie kiedyś miało siedzibę Movie Games, gdzie ma teraz i dlaczego taka zmiana.

Nie ma dokładnych analiz na wczesnym etapie (no ok, teraz są, kiedyś nie było), nie ma nic do ogrania są tylko emocje i obietnice.
Jak chcesz to sobie poczytaj raporty spółki za każdy rok i co opowiadał Wolff w wywiadach. To ci pokaże co przedstawiał inwestorom. (a co do raportów to sporo rzeczy to bardzo wishfull thinking, do łatwego obalenia, ale znowu, nie moja broszka)

Z punktu widzenia wydawcy to był jasny biznes. Wkładam 2miliony, wyciągam 6. Może 2, bo przecież takie gry sie zawsze zwracają. A potem się nie zwracały i już. Bańka ci pękła.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
THEDUST -4,55% 0,84 2026-02-06 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.