Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: Chcieliście to macie 2.

Al korzysta z tego co piszą w sieci . Mnie nie jest potrzebna sztuczna inteligencja bo setki artykułów znajdziesz w prasie i też w większości są pesymistyczne. Np:
Marcin Łuniewski, autor książki "Rosja. Od rozpadu do faszystowskiej dyktatury"
Na koniec warto podkreślić: jeśli ktoś kiedyś zastąpi Putina, to jakaś zmiana na pewno nastąpi. Tak było w historii Rosji, po jednym carze przychodził kolejny, po jednym genseku następny, i za każdym razem następowały zmiany.

W większości art. to obawy co z arsenałem nuklearnym jak wpadnie w niepowołane ręce.
Moim zdaniem nikt nie sięgnie po tą broń bo izolacja rosji to uzależnienie od Chin i tu Chiny będą rozdawać karty.
A co wydarzy się z klanami i czy sami się pozabijają to nie nasza sprawa.Walka o władzę już się rozpoczęła i tu bardziej bym przyglądał się tym którzy rządzą armią , a wielu już krytykuje putina.
Dlatego moim zdaniem należy wspierać Ukrainę by uzyskała jak najlepsze porozumienie pokojowe. By kacap był izolowany od nas jak najdalej. Spojrzałem w budżet obronny w USA :
Stany Zjednoczone przedstawiły rekordowy budżet 901 miliardów dolarów.
Ostateczny tekst ustawy obronnej USA na rok fiskalny 2026 został opublikowany i już teraz jest uznawany za rekordowy. Ten 3000-stronicowy dokument przewiduje aż 901 miliardów dolarów na bezpieczeństwo narodowe. To więcej, niż wnioskował prezydent Donald Trump – zażądał on 8 miliardów dolarów mniej.
Amerykańskie media, w tym Reuters , Fox News , donoszą, że pakiet utrzymuje pomoc dla Ukrainy. Według Fox News, ustawa kontynuuje finansowanie Inicjatywy Wsparcia Bezpieczeństwa dla Ukrainy – 400 milionów dolarów rocznie w latach 2026 i 2027. Oznacza to, że Waszyngton nie tylko nie wstrzymuje wsparcia dla Kijowa, ale formalnie je przedłuża na co najmniej kolejne dwa lata.
Wiem - napiszesz że to tylko kropla , ale nie o to chodzi są dalej za Ukrainą.
W co on gra? Nacisk na zachód , NATO żeby kupowali więcej uzbrojenia od USA dla Ukrainy , wytyka że UE przestawiła się na własną produkcje i mniejsze zamówienia. Następnie czytam że nie idzie dodzwonić się do Pentagonu by złożyć zamówienia nikt nie odbiera telefonów..Rozmowy przez ambasadorów.Bałagan totalny. Może już po uchwaleniu budżetu będzie normalna współpraca.