No Dewajtis zmusiłeś mnie do odpowiedzi.Po pierwsze.Jestem na Fuerteventurze co roku i to dzisiaj nie jest żaden luksus,bo są tutaj dzisiaj tysiące naszych rodaków.Mnie stać tylko na nieco dłuższy pobyt i to wszystko.Co do moich zapatrywań na Polskę i ta wojnę to wynikają one z wieloletnich doświadczeń i analizy politycznej.Rosja została do tej wojny sprowokowana przez zachodnie państwa bloku NATO,no i oczywiście ich głównego szczekacza,Polskę.To już nawet nie wstyd,to hańba,że te rządy pomagają najwiekszym w historii wrogom Polaków..Bo oni do dzisiaj nie wyrazili nawet słowa skruchy za Wołyń i te bestialskie zbrodnie na niewinnych prostych ludziach.Tylko dlatego że byli Polakami.A polscy podobno politycy głównego nurtu nawet nie umieli się upomnieć o minimum,słowo przepraszamy.Bo ważniejszy jest interes szeroko pojętego zachodu i wrodzona nienawiść do Rosji jak własny naród.Ja jestem kosmopolitą i zawsze kierowałem się własnym interesemm,stąd wieloletnia emigracja,Austria,potem USA,potem z powrotem do Europy i trzydzieści lat w Niemczech.Dlatego też mogę bez problemu czytać niemieckie i amerykańskie portale,gdzie sytuacja jest trochę bardziej obiektywnie przedstawiana,przede wszystkim na froncie ukraińskim.
Dla mnie Polska powinna pozostać przy tym konflikcie neutralna,albo przynajmniej nie opowiadać się jednostronnie po jednej stronie.Przyklad Węgry.Korzyści polityczne,a przede wszystkim gospodarcze byłyby przeogromne,dzisiaj nie zapraszają nas nawet na lokaja do stołów przy których zasiadają Anglicy,Niemcy i Francuzi ze swoją marionetką Zelenskim.Czy to nie wstyd dla kraju który nie tylko że daje i dawał największą pomoc,to jeszcze się narażał na rosyjskie uderzenia odwetowe.Czy taki zaślepiony głupotą i nienawiścią anty to zrozumie?Na pewno nie.Zaraz obrzuci mnie stekiem wyzwisk od kacapa na onucy skończywszy.Oczywiscie bez jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji.