Żeby rozwiązać problem co do tego w czym Ty się mylisz, zacznijmy od kilku innych pytań:
1. Co jest przedmiotem działalności MedAppu?
a) Urządzenia do przeprowadzania badań obrazowych i pozyskiwania ich wyników.
b) Diagnozowanie stanu pacjentów na podstawie wyników badań obrazowych.
c) Oprogramowanie do wizualizowania wyników badań obrazowych w rozszerzonej rzeczywistości.
2. Biorąc pod uwagę odpowiedź na pytanie 1.:
jakiej wiedzy i umiejętności potrzeba w kontekście tej działalności MedAppu?
a) Dotyczących przygotowywania i przeprowadzania badań obrazowych różnego rodzaju.
b) Dotyczących oceny stanu pacjenta, którego wyniki badań się ogląda.
c) Dotyczących inżynierii oprogramowania do przetwarzania dowolnych danych i ich wizualizacji 3D.
3. Biorąc pod uwagę odpowiedź na pytanie 2.:
co powinien umieć ktoś wykonujący pracę w takim zakresie:
a) "Na oko" określać ilość kontrastu podanego w badaniu obrazowym, którego przetworzone wyniki ogląda,
czego prawdopodobnie w praktyce nigdy nie będzie musiał wykonywać, bo tą informację dostaje na wejściu.
b) Wdrażać algorytmy, których ręcznie nikt wykonać by nie potrafił, bo to np. za dużo danych i obliczeń,
a dzięki implementacji w programie żaden użytkownik nie będzie musiał wykonywać takiej zbędnej pracy.
Parametrami badań diagnostycznych jak ilość kontrastu zajmują się producenci sprzętu do tego i lekarze,
diagnozowaniem stanu pacjenta na podstawie wyników badań zajmują się lekarze, którzy się nim zajmują;
a inżynier oprogramowania zajmuje się efektywną analizą, przetwarzaniem i wyświetlaniem danych,
więc nie jest potrzebą programisty ręczne wyznaczanie wartości, które program ma dostawać do obsłużenia
i automatycznie właściwie radzić sobie z nimi niezależnie od tego jakie będą...
Jak ktoś wrzuci więcej serii dużych danych, to będzie więcej do przetworzenia i większa potrzeba optymalizacji,
a jak ktoś wrzuci tylko jeden mały zbiór, to program ma wykryć, że pewne kroki może pominąć...
Dla mnie ilość kontrastu czy ilość i wielkości serii danych to nie wartości do określania przez inżyniera,
ale parametry, które powinny być dostarczone na wejściu w plikach z badaniami lub razem z nimi
i program powinien przyjąć i poprawnie obsłużyć każdą dopuszczalną wartość tych parametrów.
Do czego innego byłaby mi potrzeba zdolność określania tych wartości jeśli nie do ręcznej konfiguracji?
Jeśli do niczego, to po co miałbym trwonić czas na szukanie i uczenie się czegoś takiego?
Nie interesuje mnie sama treść Twoich odpowiedzi tylko czy Ty sam potrafisz to, o co pytasz;
w co w części zakresu wątpię, bo wynik zależy od dokonanych przetwarzań danych wejściowych,
i te parametry wcale nie muszą być możliwe do odtworzenia z otrzymanego obrazu,
więc możesz mieć te dane albo zgadywać, a nie wyjaśnisz jak je wywnioskować...
Jeśli Twoim zdaniem dane o które pytasz mogą coś istotnego wnieść do dyskusji,
to je przedstaw i wyjaśnij jak i dlaczego miałyby być one ważne dla sprawy.
Ja już obficie uzasadniłem dlaczego z technicznego punktu widzenia są obojętne,
dlatego w technicznej pracy nad takim oprogramowaniem nie trzeba się na tym znać;
a znacznie ważniejsza jest optymalizacja procesów ich przetwarzania...