Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  8,32 zł , zmiana od tamtej pory: 19,11%

Re: AT bez pito.lenia

Witam w środę 8 sierpnia, a ponieważ jak widzę chęci do prowadzenia dalej dyskusji są, więc czemu nie.
Życie przez te wszystkie lata, nauczyło mnie jednego. Straty na giełdzie ucinaj od razu, a do błędów popełnionych w dyskusjach
przyznawaj się jeszcze szybciej.
Dlaczego ?
Ano dlatego, że to odbiera argumenty stronie przeciwnej.
Kolega pisząc o mojej prognozie dotyczącej Orange, myli się oczywiście w sposób oczywisty. Ubolewałem niestety i nadal
ubolewam, że moje wypowiedzi czytane są "po łebkach" bez chwili zastanowienia się i chociażby próby wyciągania z nich
wniosków.
Dlatego od razu powiem to jeszcze raz i to wyraźnie.
Moje założenia i wstępna analiza jaką przeprowadziłem dla spółki Orange, wskazuje na to, że akcje te będą kosztować poniżej 3.50.
Teraz kilka słów, gdzie kolega zarzucając mi nieprawdę popełnił błąd.
Dowodem niech będą moje wpisy dotyczące BOS banku i tego co na tym forum napisałem.

Proces akumulacji akcji BOS, czyli przejmowania ich przez inwestorów długoterminowych, rozpoczął się w listopadzie 2016 roku.
Wtedy oczywiście nie było mowy o tym, aby określić punkt zwrotny. Jednak po utworzeniu szczytu w lutym 2017 roku na poziomie
15.89 czyli po wykonaniu ruchu wzrostowego, który mój kolega 123456 wziął za ruch korekcyjny ( a podkreślam to jeszcze raz z naciskiem, ruchem takim nie jest ) sytuacja zmieniła się na tyle, że mogłem w jakimś zakresie ocenić to co powinno się stać.
Oceniłem ten spadek najpierw na jednocyfrowy, a dopiero jak przyrosły następne swingi, mogłem podjąć próbę określenia dokładniejszego ostatecznego odwrócenia. Czyli praktycznie od poziomu 15.89 czyli od lutego 2017 do chwili obecnej, czyli do
lipca 2018 roku trwała owa konsolidacja. W czasie ile ? ano 18 miesięcy.
Teraz kolego popatrz z jakim wyprzedzeniem spoglądam na akcje i robię założenia.
Nie spiesz się więc z moją oceną dotyczącą ORANGE, bo wszystko zmierza, we właściwym kierunku, i tylko spokój i czas są do tego potrzebne. Od ostatniego spojrzenia na wykres Orange minęło już trochę czasu i zapewne następne elementy układanki pokażą mi,
czy moje pierwotne zapatrywania, co do tej spółki się zrealizują.
Na jakim jestem etapie ? Ano na takim, na jakim w pewnym okresie byłem na BOŚ, kiedy to określiłem, że akcje te będą jednocyfrowe.
Jak widzisz, brakuje jeszcze co nieco na Orange, abym pokusił się, tak jak na BOŚ w określeniu miejsca docelowego.
Zapewne stanie się to możliwe za kilka miesięcy i wtedy do Orange powrócę. Na razie łypie na wykres lewym okiem od czasu do czasu.

Teraz BOŚ
Oczywiście, takie podejście jakie prezentuje 123456 jest ze wszech miar uprawnione. Nie ma co tu dyskutować, przełamanie spadkowej linii trendu, zwłaszcza jak towarzyszy mu zaangażowanie strony popytowej, często zmienia trend.
Problem w tym jednak, że może to również stanowić szczyt ruchu korekcyjnego (chociaż tego tu nie zakładam).
Jeśli okaże się to jedynie pułapką, to moje akcje kupione na samiutkim dnie i tak przyniosą zysk. Nie duży zysk, ale zysk.
Wejście nie zakończy się więc stratą, jak dla tych, co kupowali by te akcje w czasie przełamywania linii trendu.
Dlatego tak ważne jest, aby posiadać wiedze taką, która dużo wcześniej od innych zdolna jest do "zobaczenia" zmiany trendu.
Zapewne wielu z was nawet nie wie, bo nie interesuje się psychologią inwestowania, z jakich etapów odwrócenie trendu się składa.
Aby, nie przeciągać mojego wywodu zbytnio w czasie (bo wielu może się umysłowo zmęczyć i nazwać potem mój wpis totalną bzdurą), powiedzieć muszę, że mamy do czynienia zawsze z dwoma podzbiorami. W jednym kręgu rezydują ci co są przekonani, że trend spadkowy będzie dalej kontynuowany i po mimo pojawiających się dowodów osłabienia spadków, będą się wzajemnie wspierać. Drugi kręg to ten, którym zaczyna tworzyć się pewna zbiorowość mająca podstawy, aby założyć, że mamy do czynienia z
jego odwróceniem. Zbiorowość ta, której jestem przedstawicielem, ma za zadanie przeciągnąć do siebie tych, co siedzą w tym drugim zbiorze, a którzy słusznie pomału zakładają, że chodzik księżycowy może mieć rację. Oczywiście nadzieja tych, co dostali tu lanie, wspiera odwrócenie trendu jedynie poprzez wyrażanie swoich optymistycznych poglądów, bo nie przez kasę. Są bowiem wyczyszczeni do spodu i dobrze pamiętają lekcję jaką dostali.
Nawet jednak takie wspieranie bez grosza, bombarduje stronę przeciwną propagandą, która tak czy siad powoduje bardzo niemrawe przechodzenie do obozu reprezentowanego przez ck.
Potrzebny jest oczywiście "wstrząs" czyli pewien zapalnik, który ugruntuje pozycję byków i doprowadzi do rozwinięcia trendu wzrostowego. Zapewne takim zapalnikiem mogą być wyniki finansowe za półrocze.

pozdrawiam
chodzik księżycowy

a tak w ogóle, jak wam się podoba mój styl ?
prawda, że mam talent !

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOS 0,00% 9,91 2026-06-25 16:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.